Kultúra » Multimédia

Ez a beszéd, király!

Ez a hétvége sem lesz unalmas, ha esténként bekapcsoljuk a színes dobozt. Filmajánló következik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

A király bezéde
Kihagyhatatlan film: A király beszéde.
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 24., 16:36
0 hozzászólás. 

Hobbitok, tündék, a dadogós angol király igaz története, boldogságkeresők és egy igazán őszinte Amerikai História- filmek, amelyek biztosan megszínesítik ezt a szürke januári hétvégét.

Szasza

Az erőszak erőszakot szül. A bűnözés nem kifizetődő. Ha az erőszak uralkodna, már rég kihaltunk volna. Tele vagyunk olyan nagy bölcseletekkel, amiknek célja nem más, mint az erőszak megelőzése, az attól való elrettentés. De elretten-e az erőszaktól az a fiú, akinek apját kegyetlenül meggyilkolják, és egyébként sem él egy boldog életet?

amerikai-historia-x-0124Derek életét apja halála óta a gyűlölet hajtja, öccse pedig bálványként tiszteli őt, mindketten egyre mélyebbre keverednek a nácizmus és rasszizmus bugyraiban. Aztán Derek különösen kegyetlen gyilkosságot követ el, börtönbe kerül, és testközelből tapasztalja meg, milyen is, amikor az erőszak visszaüt. A '90-es évek egyik legerősebb és legőszintébb filmje az Amerikai História X, ami nem öncélúan erőszakoskodik, hanem valóban szembesít a problémákkal. 18 éven felüliek kapcsoljanak vasárnap 22 óra 55 perckor a Viasat 3-ra.

Bedőházi Attila-Csaba

Szombaton elindulnak Frodoék. Ismét műsorra tűzte az RTL Klub Tolkien remekművét, A Gyűrűk Ura trilógia első részét. Ebben indul útnak a gyűrű és a történet.

Zsákos Frodo az ifjú hobbit gyűrűt kap ajándékba nagybátyjától Bilbótól, és a náluk vendégeskedő Gandalf mágus felismeri az ékszerben az Egy Gyűrűt, mellyel a Sötétség ura rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Hogy elkerüljék a pusztulást a bölcs tündékhez fordulnak, akikkel közösen úgy döntenek, hogy elpusztítják a gyűrűt, mégpedig Mordorban, a Végzet-katlanban.

GyurukUra-GyuruSzovetsege

Mordorig azonban rögös út vezet, ezért megújul a szövetség, létrejön, ahogy a film címe is mutatja A Gyűrű Szövetsége. Az Új-Zélandon forgatott amerikai kalandfilm első részét 20 óra 30 perctől lehet megnézni.

Katona Zoltán

A király beszéde. Tom Hooper rendező nem ma kezdte a szakmát – igaz, hogy nem Hollywood a vadászterülete és főleg tévéfilmeket rendezett, de a 2009-ben elkészült életrajzi filmjével, a híres angol fociedzőről, Brian Clough-ról készített munkájával már letett valamit az asztalra.

Az elátkozott Leeds United percről-percre igaz sztorit mesél el, akárcsak A király beszéde. VI. György király (a jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet királynő édesapja) valóban beszédhibás volt és a harmincas években a királyi családon belül és kívül rengeteg kellemetlenség érte.

Ezért felesége, Erzsébet királyné (később Queen Mom néven ismerte a nagyvilág, 2002-ben százegy évesen hunyt el) minden követ megmozgatott, hogy férje – aki akkor még nem volt leendő király – beszédhibáját, kóros dadogását meggyógyíttassa.

kiralybeszede

Attól beszélhetünk a király beszédéről, hogy 1936-ban György testvére, VIII. Edward lemondott a trónról öccse javára – s ekkor már forrongott Európa, a második világháború rémséges fellegei már ott lebegtek felette. Tom Hooper filmjében a harmincas évek Angliájába visz, a királyi család mindennapjaiba, s az ott eltöltött két óra alatt egy – laikus néző számára – igen hiteles világot ábrázol.

A cipők kopogása, egy mikrofon megigazítása, egy bot koppanása, a gramofon megszólalása, az üveggolyók csörgése, egy-egy ködös utca látványa mind-mind szenzációs a kép és a hang szempontjából is.

Nem beszélve Colin Firth játékáról, ami szintén lenyűgöző – a némiképp frusztrált, visszahúzódó leendő királyt szenzációsan alakítja. Vasárnap esti mozinak tökéletes, 21.20-tól vetíti az m1.

Kakasy Botond

Azt mondják, ha egyszer beálltál a mókuskerékbe, nehéz onnan kilépni. Pedig legtöbben nem akarnak mást, mint jobban élni, a családjukat anyagi biztonságban tudni. Chris Garden is mindent megtesz, hogy jobb életük legyen, de a szerencse elpártol tőle. Minél jobban hajtja a pénzt, annál szegényebbek lesznek.

Végül felesége is elhagyja, így 5 éves fiával ketten maradnak. Kockázatos lépésre szánja el magát, ugyanis egy brókercég tanfolyamot hirdet és aki sikeresen elvégzi, azt kecsegtető állás várja. Mindent egy lapra helyez és belevág, azonban amíg a brókerkedést tanulja, annyira elszegényednek, hogy jobb híján várótermekben és menhelyeken kényszerülnek meghúzni magukat.

boldogsag

Chris annak ellenére, hogy naponta szembesülni kényszerül a nyomorral és az egyre kilátástalanabb helyzettel, hiszi, hogy jókedvvel és szeretettel ezek az akadályok mind legyőzhetők. A filmben Will Smith játssza Christ és kisfiát Smith valódi fia Jaden Smith formálja meg. Az ifjú színészpalántának ez volt az első szerepe.

A megrázó élményeket feldolgozó amerikai életrajzi dráma igaz történeten alapul. A boldogság nyomában című filmdrámát, amely megkapta az év filmje díjat és Oscarra is jelölték, vasárnap éjjel 1 óra 10 perckor lehet megnézni a TV2-n.

Lázár Emese

A Dal-hétvégén kezdődik az eurovíziós dalválasztó show, amelynek fináléjában eldől, ki fogja képviselni Magyarországot májusban a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon. A show műsorvezetői Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor, a zsűriben pedig olyan ismert személyiségek értékelik a harminc legjobb fellépő produkcióját, mint Kovács Kati, Csiszár Jenő, Rákay Philp és Rúzsa Magdi.

A Dal. Gundel Takács gábor, Novodomszky Éva.

A versenyzőket a kulisszák mögött Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente faggatják, de viszontlátjuk a tavalyi kiadás győztes dalának, a Kedvesemnek az előadóját, ByAlexet is, ezúttal a digitális kommentátor szerepében.

Szombaton este tehát újra rajtol A Dal. A válogató első részét az m1 és a Duna World is közvetíti 21 óra 20 perctől.


címkék: film ajánló

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."