Kultúra » Multimédia

5+1 film a franciákról és a kulturális törésvonalakról

Szörnyűség történt Párizsban – hogy megismerjük a jelenséget, több szemszögből is látnunk kell. Filmeket szedtünk csokorba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

gyulolet3
Kegyetlen valóságot ábrázolnak. Jelenet A gyűlölet című filmből
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. január 09., 12:12
0 hozzászólás. 

A párizsi terrortámadásról újat nem tudunk mondani, a hírtelevíziók és a hírportálok szinte percenként tudósítanak a szerdai mészárlásról, illetve a feltételezett tettesek meneküléséről.

Ahhoz, hogy a helyzetet jobban megértsük, és ne feltétlenül egy-két elolvasott cikk, illetve felületes ismereteink alapján után győzködjük elfogultan a saját vélt igazunkról az ismerőseinket a kocsmában vagy a Facebook-on, összeválogattunk néhány témába vágó francia filmet. Ezek a bevándorlásról, illetve az ország mai közállapotáról szólnak. Kakukktojás is van közöttük, hiszen például a Felperzselt föld francia nyelvű, de Kanadában játszódik, azonban azt mutatja meg, hogy néha milyen körülmények közül menekülnek el az emberek.

Némelyik film nagyon kegyetlen, durva jeleneteket tartalmaz, ami érzelmileg megviselheti a nézőt.

5. Emberek és istenek (Des hommes et des dieux - Xavier Beauvois, 2010)

Cannes-ben nagydíjat nyert 2010-ben, a kritikusok azt állítják róla, hogy olyan „vallásos" film, ami jó. A sztori igaz, 1996-ban Algériában keresztény, ártatlan papokat mészároltak le helyi szélsőségesek – kísértetiesen hasonlít a szerdán Párizsban történtekre.

emberekesistenek

Sok-sok kérdést felvet a film Algériáról és a kereszténységről, emberi jellemről – állandó fenyegetettségben élnek a szerzetesek és dacolnak azzal.

4. Felperzselt föld (Incendies - Denis Villeneuve, 2010)

Kanadai, de francia nyelvű film, ami egy olyan nőről szól, akinek fiatalsága a libanoni háború idejére esett. Sokszor azt gondolhatjuk, hogy a bevándorlók jókedvükből mennek Nyugat-Európába vagy Amerikába.

felperzseltfold

Ez nem mindig van így. És hogy milyen traumákat hordozhatnak? Ezekre a kérdésekre is választ ad(hat) ez a kegyetlen valóságot bemutató film.

3. Az osztály (Entre les murs - Laurent Cantet, 2008)

Francois Bégaudeu regényéből készült a film (az író is tanár volt), amiben azt láthatjuk meg, hogy milyen az élet egy átlagos franciaországi iskolában. Csupán beszélgetnek a tanár és a diákjai, mégis elképesztően, egy-két szóból, előjönnek a civilizációs törésvonalak.

azosztaly

Az ellentétek annyira nyilvánvalóak lesznek, hogy közben maga a tanár kerül fura helyzetbe. Roppant tanulságos film, a hétköznapok Franciaországa van benne. Itt van egészen, de csak spanyol felirattal.

2. Isten hozott (Welcome - Philippe Lioret, 2009)

Egy kurd menekült fiú mindenképpen Angliába, az ott élő barátnőjéhez szeretne kijutni Franciaországból – ám ez nem olyan egyszerű. Az északi franciák senkit nem engednek át, Bilalt a kurd és török sorstársai is alázzák, pedig csak egy jobb élet reményében akar eljutni Angliába, anélkül, hogy egy rossz szava lenne valakihez. Mégis szívatják.

istenhozott

Kamionnal nem tud átmenni, úszni nem tud – de elhatározza, hogy megtanul, és átússza a csatornát. Beiratkozik úszótanfolyamra, ahol nagyon összebarátkozik az edzőjével. Tanulságos film.

1. A gyűlölet (La haine - Mathieu Kassovitz, 1995)

Mára már kultfilm a három külvárosi fiú (egyikük fehér zsidó, a másik fekete, a harmadik muzulmán) tragikus története, ami a párizsi gettóba visz.

gyulolet1

Habár húsz éve készült, a film fekete-fehér, erős idegzetűeknek ajánlott, iszonyatosan durva jelenetek vannak benne, de talán ez mutatja meg a legjobban a franciaországi helyzetet. Legalábbis azt, ami a kilencvenes évek elején volt, s ami azóta csak rosszabbodott. A film itt van teljesen, angol felirattal.

+ 1 Életrevalók (Intouchables - Olivier Nakache és Eric Toledano, 2011)

Az utóbbi évek talán legsikerültebb francia filmje. Francois Cluzet és Omar Sy hihetetlen párost alkotnak: a kerekesszékbe kényszerült milliomos és a külvárosi, börtönből szabadult fiatalember a kezdeti súrlódások után hihetetlenül összebarátkoznak.

eletrevalok

A filmet nézve végig azt járt a fejemben, hogy a kép túl idilli és Franciaországra nem ez a jellemző – az ábrázolt vicces-nevetős helyzetek azonban valahogy mégis azt sugalljak: van még remény, nincs minden veszve.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen játékfilmek jutnak eszedbe erről a témáról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."