Kultúra » Multimédia

Belenéztünk a valóságba

Újgazdag csemeték éjszakai bulija, ahol „hirtelen" keletkezik egy hulla. Naná, hogy megvan a gazdája. Sokat láttat Simó Ibolya filmje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

forgatas2
A filmet 2011 őszén az akkori Első Emelet kávézóban is forgatták. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 22., 21:11
0 hozzászólás. 

Ha korpa közé keveredsz, megesznek a disznók – közhelyesen hangzik talán, de korunkra nagyon jellemző problémára tapintott nagyon élesen Simó Ibolya félórás kisfilmje. Arra, hogy az ember hiába kezd becsületesen, ha a bűnözőknek nem tud határozott és néha nagyon erőszakos nemet mondani, akkor előbb-utóbb egy olyan világba ragad bele, ami tragédiához, emberi sorsok tönkremeneteléhez vezet.

Így jár a filmbéli Koppány (Pál-Gecse Ákos) is, aki édesapjától (Szakács László) egy benzinkutat kap ajándékba, illetve annyi pénzt, amennyi elég a felújításra. Ez mind szép és jó lenne, ha az ifjú nem keveredne egy éjszakai szórakozóhelyen kisvárosi bűnözők közé (s ha az apja, Karcsi sem lenne kapcsolatban velük...), akiknek vezére (Orbán Levente) meg nem környékezné. Rövidesen sajátos házibuli helyszíne lesz a benzinkút, ahol az egyik bekábítószerezett (vagy csak nagyon ittas) lányt (Magyari Tekla) többen is megerőszakolják, majd a hölgyet holtan találják.

Ahogy az lenni szokott, Koppányra fogják, amivel „rabszolgává" teszi a banda a újgazdag fiatalt. Az izmos, tetovált, rövidre nyírt, feszülős majókában járó Dodókák a helyzet urai, a Koppányka-félék pedig temethetik a halottat, ölhetik meg parancsra nagyon szeretett kutyájukat, omlik és dől minden szép sorban, mint a dominó.

Nem kell a „Dodókákkal" összekeveredni, ha pénzünk van - talán ilyen egyszerű az egész, és talán ez is a fiatal rendezőnő munkájának mondanivalója. Fiatalokról, fiataloknak szól a film, a szó szoros értelmében nagyon élesen mutatja korunk sajátos és (hadd tegyük hozzá csendben, hogy részben helyi jellegű) éjszakai világát, a bűnbe beleszokottak sajátos, buta és agresszív szubkultúráját, mindennek a természetességét.

A szombat esti filmbemutatóra telt ház jött össze a Siculus Ifjúsági Házba (nem ártana néha a nagyterembe ilyen módon, projektorral és két hangfallal filmeket vetíteni, lenne rá érdeklődő), ahol a rendező és a film stábja gyűlt össze, illetve ismerőseik. A Transikon Egyesület munkatársai által készített filmben a felsorolt színészeken kívül több statiszta is játszott, főleg székelyudvarhelyi fiatalok.

A Tökéletes befektetést különböző fesztiválokon fogják vetíteni, a mostani csak egy házi jellegű, a barátoknak, ismerősöknek tett gesztusként volt levetítve. A 27 perces film után egy húszperces werkfilm (ebben lehetett látni a bakikat, a kimaradt jeleneteket, a 2011 őszén lezajlott forgatás mindennapjait, a vicces helyzeteket, a nehézségeket) is látható volt, némelyik kimaradt jelenet harsány nevetésre ösztönözte a jelenlevőket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."