Kultúra » Multimédia

Sokak álmát vitte filmre

Van, aki úgy tartja, elég a fejjel foglalkozni, a testtel fölösleges. Fábián Andor fiatal filmes abban hisz, hogy a kettő együtt igazán eredményes.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Andor a film plakátolója is. Fotók: Pál Edit Éva
Andor a film plakátolója is. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. szeptember 22., 08:00
0 hozzászólás. 

Író édesapa és riporter édesanya gyereke, a Sapientia EMTE végzős hallgatója, aki nemrég került kapcsolatba a testedzéssel. Csak egy új életformát szeretett volna, de ennél jóval többet kapott: ihletet nyert az első saját filmjéhez, és olyan szemléletet, amely a jövőben is segítheti a céljai elérésében.

A huszonkét éves Fábián Andor alkotását, a Testszobrászok viadalát csütörtökön mutatják be Székelyudvarhelyen.

DSC 3147

Az alkotás két fiatal testépítő bajnokunk, a székelyudvarhelyi Both Richárd és a csíkszeredai Nagy Hunor barátságát, versenyekre való felkészülését, küzdelmeit mutatja be. A fiatal rendező főként azt emelte ki, mi az, amivel a székelyek gazdagították ezt a sportágat, és milyen értékek segítették őket a bajnoki címhez.

Idén tavasszal látott hozzá az ismeretterjesztő alkotás leforgatásához székelyudvarhelyi stábjával, amelyhez édesanyja, Fábián Kornélia producerként csatlakozott.

Akik nem elégedtek meg a Photoshoppal

A Digital 3 mozitermében tartandó filmvetítés előtti hajrában járunk, éppen elkészültek a plakátok. Javában folyik a szervezés, ezer tennivaló akadna, Andor mégis készséges, alkalmazkodó, nem siet, nem türelmetlenkedik.

Lelkesen mesél a féléves forgatási folyamatról, az utazásokról, anyagi és szellemi áldozatokról, amelyeket a legnagyobb természetességgel hozott meg azért, hogy első filmje olyanra sikerüljön, amilyennek megálmodta.

DSC 3111

„Azt mondták, biztos Photoshop" − neveti el magát, amint a film plakátjára nézek. A fotón városunk testépítő magyar bajnoka, a világbajnoki ezüstérmes Both Richárd látható póló nélkül. Kidolgozott felsőtestét látva bizonyára sokakban kisebbségi komplexus ébred.

A photoshopos beszólás Andor tapasztalata szerint eléggé jellemzi a székely gondolkodást. Gyakori jelenség, hogy megszületik egy jó ötlet, aztán elindul a kifogáskeresés: nincs rá pénz, nincs idő, nincs támogatás, így a terv máris kivitelezhetetlennek tűnik.

A kezdeményezések útjába gyakran gördít kavicsot a kritika is, amely általában a körön belülről érkezik − világít rá Andor. Filmje főszereplői is jól ismerik ezeket a jelenségeket, gyakran kaptak olyan „biztatást", hogy Székelyföldről nem lehet kitörni, az amerikai vagy nyugat-európai sportolókkal nem lehet felvenni a versenyt, támogatók híján.

Nagy Hunor csíkszeredai világbajnok, aki a nullából építette fel edzőtermét a szülővárosában, épp ezt a mentalitást igyekszik megcáfolni munkájával és motivációs előadásain, Andor pedig ugyanezt mutatja meg a Testszobrászok viadalában.

A fiatal rendező számára a forgatás egyik legértékesebb tapasztalata épp az volt, hogy rájött, a célok eléréséhez először is bele kell vágni a munkába, aztán megérkezik a segítség, biztatás is.

A sport fegyelmével dolgoztak

Ugyanúgy, ahogy elszántság kellett az életmódváltáshoz, a heti három edzés és a napi négy étkezés programba iktatásához, ugyanúgy céltudatosan kellett nekilátnia a munkának. Először Nagy Hunort kereste fel, a márciusi székelyudvarhelyi motivációs előadása után, rácsodálkozva arra, hogy Székelyföldnek van testépítő világbajnoka.

Akkor még úgy gondolta, hogy csak Hunorról szól majd a film, de közben megtudta, hogy volt osztálytársa, Both Richárd éppen a világbajnokságra készül. Így a szerencsének köszönhetően nem csak az edzéseiket követhette végig, de Érdre, a világbajnokságra is elutazott, és filmre vehette az udvarhelyi testépítő eddigi legnagyobb sikerét.

DSC 3157

A forgatás során jól jöttek Andornak a sportban alkalmazott készségek: a pontos tervezés és a rendszerezett munka, amelynek lényege, hogy a stáb minden tagja kizárólag azzal foglalkozott, amihez a leginkább ért. A rendező is egyszerre csak egy dologgal törődött, így elkerülték a kavarodást, az esetleges bakikat.

Andor különösen hálás az édesanyjának, aki producerként megelőlegezte a költségeket, és szakmailag is melléállt, de teljes mértékben elfogadta az Andor elképzeléseit, nem próbálta befolyásolni.

Az edzőtermi forgatások során nagy szükség volt Farkas Antal operatőri tapasztalatára, hiszen a különböző kameraállások és megvilágítások különbözőképpen hangsúlyozzák ki az izmokat.

Nemzetközi mezőnyben is székelyek

A rendező úgy érzi, nagy szerencséje volt a főszereplőkkel, hiszen azonnal nyitottak voltak a felkérésre, és maximálisan segítőkésznek bizonyultak. Az edzés során a sportolók sokszor elvégzik ugyanazokat a gyakorlatsorokat, így nem okozott gondot, ha a forgatáshoz egy részt meg kellett ismételni − avatott be Andor.

DSC 3135

A film ugyanakkor nem megrendezett történet, nem erőltettek semmilyen jelenetet. Ehelyett igyekeztek tárgyilagosan bemutatni, miről is szól a testépítés, a megfelelő táplálkozástól az edzésig és a verseny előtti testfestésig, az egymásnak történő szurkolásig.

A film nagy hangsúlyt fektet a sportolók székelységére, hiszen az nekik maguknak is fontos: a nemzetközi porondon is hangsúlyozták, hogy ők Székelyföldet képviselik. A székelyek elszántsága, no meg a Csík és Udvarhely közti tréfás rivalizálás is kidomborodik a filmen.

Kell az amerikai pörgés

Andor hangsúlyozta, nem „művészfilmet", de nem is riport-vagy dokumentumfilmet készítettek: belevittek különböző zenéket és más hangulatelemeket. Leginkább az amerikai stílus inspirálta a rendezőt: úgy érzi, a magyar filmeknek jórészt már az elején érződik, hogy kissé vontatottak, időnként indokolatlanul is elnyújtanak egy-egy részt.

Ő pörgősebb, magával sodró alkotást szeretett volna − olyan izgalmas stílust, ami szerinte még a gyengébb amerikai filmeket is jellemzi. Az első filmjét úgy készítette el, hogy senkinek ne kelljen elszámolnia, ezért nem is gondolkodott pályázaton.

DSC 3164

Ez azonban nem okozott fennakadást, hiszen több nagylelkű udvarhelyi támogatója is akadt, és ha minden jól megy, magyar televíziós csatornáknak értékesítené a vetítési jogot. Andor már most új filmötleteken is gondolkodik, előbb azonban még be kell fejeznie az egyetemet.

A sport ebben is segíti: a fegyelem, amellyel az edzés- és étkezésprogramját követi, a tanulási szokásait is áthatja, és segíti abban, hogy a legfontosabb tennivalókra koncentráljon. Úgy érzi, az edzések nélkül közel sem tudta volna ilyen jól zárni az előző tanévét, s vallja, hogy hasznosabb, ha az ember nem hagyja ki az edzéseket a vizsgák ürügyén.

Ha csak egy kis lökés hiányzik, hogy te is kezedbe vedd az életed, nézd meg szeptember 22-én, csütörtökön este hét órakor a Testszobrászok viadalát a Székelyföldi Filharmónia koncerttermében: két valós példát is láthatsz a filmvásznon. A vetítés ingyenes, az est házigazdája Magyari Tekla székelyudvarhelyi televíziós riporter.

A Testszobrászok viadala (37 perc) stábja:

Rendező: Fábián Andor

Operatőr: Farkas Antal

Hangmérnök: Csizmadia Attila

Producer: Fábián Kornélia

Asszisztens: Csiszér Zsolt

Fotó: Józsa Levente

Plakátszerkesztés: Zavaczki Krisztián.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."