Kultúra » Multimédia

Robotok, fegyencek és a Székely Anyaváros

Székelyudvarhelyről szóló dokumentumfilmet, amerikai szuperprodukciót, száguldó cirkuszt láthat aki a televízió adta programok közül válogat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Transformers
Fotó: port.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. szeptember 23., 18:18
0 hozzászólás. 

Lázár Emese

A „tűz-templomában" Azerbajdzsánba kalandozhatunk el szombaton délelőtt. A dél-kaukázusi térség legnépesebb államába, a Kaszpi-tenger partján fekvő Azerbajdzsánba kalauzolja el a tévénézőt az Azeri kaleidoszkóp című, közel 30 perces magyar dokumentumfilm. A rendező, Tótfalusi András és az operatőr, Marossy Géza négy esztendővel ezelőtt, 2007-ben járta be a csodálatos természeti adottságokkal és vendégszerető néppel megáldott országot. A film - a címe is jelzi - nem ad teljes képet Azerbajdzsánról, de kiválóan mutatja be, hogyan él egymás mellett a több ezer éves múltú és a modern, 21. századi kultúra. Ha épp más teendőnk nincs vagy még az ágyban lustálkodunk, érdemes 9 óra 54 perckor a Duna2-Autonómia adóra kapcsolni - ki tudja, tán még ahhoz is kedvet kapunk, hogy a jövő évi nyaralás úticélja a még ismeretlen Azerbajdzsán legyen.

TevesAjanlo_Szept23

Amennyiben továbbra is a tévénézést választjuk, úgy nem érdemes csatornát váltani, hiszen 13 óra 55 perckor Az Anyaváros: Székelyudvarhely című dokumentumfilmet nézhetjük meg. Czigány Zalán rendező 1994-ben készült filmjében Dávid Gyula mesél Tamási Áron írónak a Székelyudvarhelyhez fűződő, több mint fél évszázados kapcsolatáról. Már vasárnap, azaz éjfél után 20 perccel tűzte műsorra a Duna 2-Autonómia adó a néhai kiváló székelyudvarhelyi operatőr, Zengliczky Zoltán és a neves, világjáró újságíró, riporter, Lukács Csaba közös, Őstitkaink, Nepál - Magarok - Kaszt vagy etnikum? című, 1997-es dokumentumfilmjét. A magarok földjén tett látogatásból született útiriport nem csak az egyre fogyatkozó magarok érdekes hétköznapjait mutatja be, de azokat a még fennmaradt pogány rítusokat, amelyek nem azonosak, de hasonlítanak a miénkhez. A film nem erősíti meg a rokonság-elméletet és nem is cáfolja azt: két lelkes utazó objektív beszámolója egy beolvadásra ítélt népről, kultúráról.

Józsa Csongor

Harmadszor kerül képernyőre a Székelyudvarhelyi KC a férfi kézilabda Nemzeti Liga 2011-12-es idényében. Vasárnap 12 óra 30 perctől saját közönsége előtt fogadja a Dinamo Călăraşi csapatát. Akik nem lehetnek ott a helyszínen azok a Digi Sport1-en követhetik az ezüstérmes játékát. A negyedik játéknap további mérkőzéseiből kettőt még élőben nézhetünk: pénteken 19 órától a Kolozsvári U a bajnoki címvédő Konstancai HCM-t látja vendégül (Digi Sport1), míg szombaton az eddig nyeretlen Bukaresti Steauához az eddig százszázalékos Bákói Ştiinţa látogat (Digi Sport3).

Kezi_2011_12/szkc_csmbukarest_2011_szept18

Sebastian Vettel megvédheti címét, amennyiben nyer a Szingapúri Nagydíjon. Már matematikailag is ő az első. A Forma-1-es verseny nagy kérdése viszont nem ez, hanem a sportág történetében először lesz-e éjszakai esős futam. Az időjósok csapadékot jósolnak. Választ szombaton 17 órától az időmérő edzésen, illetve vasárnap 15 órától a futamon kaphatunk. Az eseményeket az RTL Klub és a Digi Sport1 közvetítik élőben.

Katona Zoltán

Pege Aladár, a nagybőgő királya

Ha nem vagy kocsmában pénteken este és érdekel a magyar dzsessz története, megnézhetsz egy portréfilmet a pontosan öt évvel ezelőtt elhunyt Pege Aladárról. A nagybőgősök királyának játékát azelőtt néhány évvel még volt alkalmunk megcsodálni egyik szebeni fesztiválon, aztán eltávozott. Maradtak viszont a lemezei, maradt a kisugárzása, a hatása, ami ebből a filmből is lejön.
Hely, idő: m1, szombat, szeptember 24., 00.30

TevesAjanlo_Szept23

Egy Antonioni-féle klasszikus: Nagyítás

Júlio Cortázar novellájából írta Antonioni a hatvanas évek egyik legtipikusabb filmjét: a Nagyítás az ifjú fotóművész Thomas véletlen fényképéből bonyolódik. London és minden, ami ezzel járt a hatvanas években – feltűnik a Yardbirds, a csajok, s a fotós egy idő után nem ért valamit. Hol a hulla? A fényképen. A parkban ott maradt? Nem. Összevisszaság, ki kell bogozni. Ki kell nagyítani.
Hely, idő: Duna Televízió, szombat, szeptember 24., 22 óra

Kakasy Botond

A robotok világába illetve az ember és robot közös harcába nyerhetünk bepillantást a 2007-ben megjelent Transformers című amerikai sci-fi akciófilmben. A történet során az Autobotok és a gonosz Álcák közti ádáz harcot követhetjük figyelemmel, amint a Földön elveszett Örök Szikrát keresik. Ez egy szerkezet, amely a mechanikus élet feletti hatalmat biztosítaná az Álcáknak. Sam Witwicky egy hétköznapi középiskolás gyerek, akinek a birtokában van felfedező ükapja szemüvege, de fogalma sincs mekkora értéket jelent.

TevesAjanlo_Szept23

Nagyapja felfedező útja során rátalált Megatronra az Álcák vezetőjére, a sarkvidék jege alatt. A találkozáskor a szemüvegbe karcolódott a Szikrához vezető térkép. Sam-et megtalálják az Álcák, ugyanis az eBay-en hirdeti a szemüveget. Az Autobotok megpróbálják megvédeni, így Sam és barátnője a robotok közötti háború kellős közepébe csöppen. Ezt már csak fűszerezi, a jelenségről tudomást szerzett kormányszervek, fekete öltönyös okoskodóinak jelenléte. A számítógépes effektekkel jócskán megtűzdelt film igazi vizuális élményt nyújt a sci-fi rajongóknak. A robotok harcát megnézhetjük a TV2-n vasárnap 21 óra 5 perctől.

Bedőházi Attila-Csaba

Péntek este amerikai akciófilmet kínál a Cool TV. A Nicolas Cage, John Cusack és John Malkovich főszereplésével készült alkotás egy nem mindennapi fegyencjáratról szól. A Con Air Amerika legádázabb bűnözőit, életfogytosokat szállítja a legbiztonságosabb börtönbe. 

TevesAjanlo_Szept23

A gyilkosok közé keveredik az éppen szabaduló rohamosztagos (Nicolas Cage), akiből a jófiú lesz – neki kell visszaszereznie az eltérített repülőgép irányítását. Az idő sürgeti, a rendőrség pedig szívesen eltörölné a szennyes szállítmány. A főhősünknek 24 órája marad, hogy megmentse életét és átvegye az uralmat a gép felett. A 115 percbe sűrített akció pénteken 22 óra 20 perctől látható a Cool Tv-n.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."