Kultúra » Multimédia

Vér, verekedés és összeesküvés-elméletek

Az '56-os forradalom emléke kétségkívül belengi az egész hétvégét, de találunk életrajzi filmet és akciódús thrillert is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Bruce Lee
Fotó: port.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. október 21., 16:02
0 hozzászólás. 

 

 

Kakasy Botond

Nevét a világon szinte mindenki ismeri, mozdulatait számtalanszor próbáltuk utánozni a tévé előtt, a gyerekek igazi példaképnek tekintették, mégis alig négy filmben játszott főszerepet. Ő nem más, mint Bruce Lee. A kung-fu mester, továbbfejleszti a harcművészetet és kidolgoz egy egyszerűbb védekező harcművészetet. Azzal, hogy iskolájában nem csak kínai tanítványokat oktat, megsérti az ősi hagyományokat, amit nem néznek jó szemmel.

A fiatal Lee Amerikába utazik, ahol kiderül, hogy nem csak kiváló harcművész, de jó színész is. A jó angolsággal beszélő Lee, az egyetemen megismerkedik Lindával, akinek segítségével megalapítja saját kung-fu iskoláját. Az újvilágban sem egyszerű az élet, ugyanis nem csak az amerikaiak előítéletével kell megküzdjön, hanem a kínai hagyomány őrzőivel is. Egy élet-halál harcban megvédi igazát, de olyan súlyos sérülést szenved, hogy tolószékbe kerül. A sárkány - Bruce Lee élete, az örökzöld filmet megnézhetjük a TV2-n szombaton éjfél után 35 perctől.

Bedőházi Attila-Csaba

Parádés szereposztásban láthatjuk Dan Brown sokat vitatott bestsellerének filmadaptációját – képernyőn A Da Vinci-kód. Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Ian Mckellen, Paul Bettany játszanak az összeesküvés-elméletekkel teletűzdelt moziban. A Louvre egyik jól őrzött termében történt gyilkosság apropóján hívják fel a neves amerikai tudóst, Robert Langdont, akitől a rejtély, azaz a holttest mellett található jelek megfejtését és a gyilkos kilétének felfedését várják.

TevesAjanlo_Okt21

A jótevőből hamarosan gyanúsított lesz, így menekülni kényszerül. Közben társra is talál: a kurátor unokája szegődik mellé. Az alkalmi pár egy évszázadokon átívelő harcba csöppen, ami két titkos egyházi társaság, a Sion testvérei és az Opus Dei között dúl. Párizs, London, titkok, kalandok övezik útjukat. A végén pedig minden titokra fény derül vagy mégsem? Ez kiderül vasárnap 22 óra 55 perc után a TV2-n.

Lázár Emese

Vasárnap, október 23-án, az 1956-os forradalomra, a bebörtönzött, megkínozott és halálra ítélt mártírokra emlékezünk, határon innen és túl. A kereken 55 évvel ezelőtti eseményeknek hétvégén több műsort is dedikál a Duna Tv és a Duna Autonómia. A vasárnapi programkínálatból szemelgettünk. Hogyan vállaltak szolidaritást a magyarországi 56-os fiatalokkal a szintén a szovjet diktatúra „szabadságában" élő NDK-s fiatalok és miként torolta meg ezt az akkori karhatalom? Kiszely Gábor rendező 2005-ben készült ...És félt a párt... Keletnémet szolidaritás a forradalommal című 41 perces dokumentumfilmjét délelőtt 9 óra 10 perckor tűzte műsorra a Duna Autonómia tévécsatorna. Villanásnyi, 14 perces időt szán Nagy Imre emlékének a 13 óra 35 perckor kezdődő Történelmi arcképcsarnok című ismeretterjesztő magazin és a forradalom után kötél általi halálra ítélt ifjú rendezőnek állít mementót a 17 óra 5 perckor vetített Két asszony könnyei – rekviem Földes Gáborért című dokumentumfilm.

TevesAjanlo_Okt21

A mindössze 35 évesen kivégzett nagy tehetségű művész alakját, halálának körülményeit felesége és volt kolléganője, Kéri Éva színésznő idézi fel. 56 csepp vér - az 56-os események inspirálta, 2007-es 90 perces magyar zenés filmet 21 órától vetíti a Duna Tv. Milyen jövő vár az ellentétes oldalon álló, de a forradalom előestéjén egymásba szerető Julira, a határmenti kis település ávós parancsnokának lányára és Robira, a Budapestről kitelepített színészivadékra? Bokor Attila rendező rockmusicaljében többek közt olyan népszerű magyar színészek alakítják a főszerepeket, mint Alföldi Róbert, Palcsó Tamás, Keresztes Ildikó és az azóta elhunyt Kaszás Attila, de feltűnik benne a Tomcsa Sándor Színház társulatának művésze, Dénes Gergely is.

Katona Zoltán

Az ügynökök a paradicsomba mennek. Dézsy Zoltán filmje egyértelműen kapcsolódik az október 23-i ünnephez: a rendszerváltásról szól, pontosabban az egykori ügynökök, a rendszerrel együttműködők dilemmájáról. Mi lesz most velük? Hasonlkó filmek Török Ferenc Apacsok című alkotása, illetve a német Oscar-díjas alkotás, A mások élete is. Habár játékfilmről van szó, mégis dokumentumfilmesnek tűnik az alkotás – ügynökök, politikusok, élethelyzetek, satöbbi. Ha valaki kíváncsi a nyolcvanas évek magyarországi hangulatára, feltételnül nézze meg. S aki besúgó volt, az is.
Hely, idő: m2, vasárnap, október 23., 21.35

TevesAjanlo_Okt21

A lét elviselhetetlen könnyűsége. Milan Kundera regényének amerikai filmadaptációja a fiatal Daniel Day-Lewis-szal és Juliette Binoche-sal. A könyv egy igazi remekmű (valamikor a kilencvenes évek közepén legalább akkora divat volt Kunderát olvasni, mint manapság Coelhót, Wass Albertet). A nőfaló Tomas két nő között vívódik, klasszikus szerelmi háromszög alakul ki – azonban bepörögnek az események, 1968-ban Prága szembeszegül a megszálló szovjetekkel és a Csehszlovákiára kényszerített rendszerükkel. Tomasék nem maradhatnak ott.
Hely, idő: m1, vasárnap, október 23., 23.30



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."