Kultúra » Színház

Jó évadot zár, bátran tervez a színtársulat

Mindent összevetve a tavalyinál sikeresebb évadot zár a Tomcsa Sándor Színház. Az álmoknak, terveknek a kedv nem, a pénz szabhat határt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A fösvény
A fösvény volt a közönség kedvence. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. június 12., 11:10
2 hozzászólás. 

Köztársaság született, voltak dráMAi napjaik, kicsit megőrültek, fösvények voltak, hoztak elefántot egy Lakodalomba és Nemfélek Jánost, mutattak vaginákat és Fel is út, le is utat  a közönségne. Izgalmaktól nem mentes, gazdag évadot zár a Tomcsa Sándor Színház – összegezte Nagy Pál igazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető az évadot kiértékelő és a következő évadterveket ismertető sajtótájékoztatón.

Bonyodalom után hepiend

A házirendet kicsit megbolygatta, némi bizonytalanságot is szült, de végül nem hozott változást a színtársulat életében a kultúrmenedzseri pályázati kiírás. Továbbra is Nagy Pál marad a színházigazgató.

„Túl vagyunk rajta" – fogalmazott az évadzáró sajtótájékoztatón a régi-új igazgató, aki Csurulyával közösen értékelte ki a 2012. szeptembere és 2013. májusa közötti időszakot.

Vendégelőadások, turnékat, a 69 nagyszínpadi, stúdió- és egyéni előadásokat is egybevetve összesen 152 produkciót láthatott a nagyérdemű. A mecénások száma nem szaporodott meg, de több felnőtt- és diákbérlet talált gazdára.

lakodalom-0988

A társulat létszáma nem változott. Gyermeknevelési szabadságra ment az évad első előadásában, az egy Lakodalom című színházi fantáziában emlékezetes alakítást nyújtó Szász Kriszta. Visszatért a színpadra Varga Márta színművész: ő volt az udvarhelyi deszkákon először színre vitt Köztársaság című dráma Serviliája.

A közönség kedvence a Csurulya Csongor által rendezett Moliére-i komédia, A fösvény volt. Az Eugen Făt m.v. által színpadra állított, Csehov novelláiból inspirálódott egy Lakodalom már alaposan megosztotta a közönséget. Ez a tetszik, nem tetszik Szálinger Balázs díjnyertes drámájának, a Köztársaságnak az ősbemutatója kapcsán csúcsosodott ki talán a leginkább. A Telihay Péter m.v. rendezésében itthon és nemrég a budapesti Tháliában is bemutatott produkció egyaránt kapott hideget-meleg a laikusoktól és a kritikusoktól is.

gergely-0221

Szerette a közönség a Nemfélek János mesejátékot, és sikere volt Barabás Árpád egyéni előadásának, Az őrült naplójának, ahogy a Tóth Árpád rendezte V-day stúdiószínpadi előadáson sem maradt üres a nézőtér. Utóbbi kettőt a következő évadban is lesz alkalmunk megnézni.

Kilépnek a status quoból

„Feltett szándék, hogy kilépjünk a jelenlegi egy helyben való sártaposásból. Haladni akarunk előre és fogunk, mert képesek vagyunk rá " – fogalmazott optimistán Nagy Pál. Az igazgató abban is reménykedik, hogyha létrejön az a tanács, amely a Művelődési Házban működő kulturális intézmények tevékenységét fogja összehangolni, akkor a színháznak is nagyobb beleszólása lesz mindabba, ami egyazon fedél alatt történik, és a jövőben közösen határozzák meg a személyi, költségvetésbeli és egyéb fontos dolgokkal, változtatásokkal kapcsolatos prioritásokat.

Régi jegyár, új színész a láthatáron

A következő évadban Nagy Csongor szatmári színművésszel bővül a társulat – harangozta be Nagy.

A jegyek ára változatlan marad. Tervezik , de egyelőre anyagi korlátok akadályozzák, az online jegyvásárlás bevezetését, mint ahogy a saját bábtagozat létrehozását is. A pénzhiány miatt minden valószínűséggel a bábos ötlet idén csak a tervezés szintjén valósul meg, majd a 2014-2015-ös évadban kezd el működni.

fel is ut le is ut toth-3822-csedo1

KreaTIv címmel indítanak útnak egy, a középiskolásokat a színházi munkába aktívan bevon(z)ó projektet és egy amatőr színjátszó csoport létrehozását is tervezik.

A dráMA hatodik kiadása (tervezett időpont, október 14-20) nem marad el, de rövidebbre szabják, előadás is kevesebb lesz.

A valóság a vággyal egyenlő- foglmazott Csurulya, aki szintén tervez, de szkeptikus a jövővel kapcsolatosan. Véleménye, hogy a bátor tervek valóra váltásához egy adott ponton túl már nem elég az alkotói hév, anyagi források is kellenek.

Pénzben márpedig a jövő évadban sem fog bokáig járni a társulat – de a lapos pénztárca ellenére is nívós előadásokkal kecsegtet az évadterv.

Marad az őrült, jönnek a lovasok

Az évad első, októberre tervezett előadása ősbemutató lesz, Hatházi András m.v. viszi színre a dráMÁZAT első díjas pályaművét, Adorjáni Viktor A lovasok című drámáját.

Nagy Kopeczky Kálmán rendezi a mesejátékot, a kicsik Ludas Matyi történetét láthatják majd. A szilveszteri darab A dzsungel könyve lesz (rendező: Szilágyi Regina m.v.) és Sorin Militaru m.v. rendezésében mutatják be Szophoklész Ödipusz királyát.

Az udvarhelyi színházban fog rendezni, de egyelőre még nem tudni melyik darabot, a romániai színjátszás nagyágyúja Mihai Măniuţiu. Ha minden jól alakul, március-április folyamán láthatjuk a Nastasija Filipovna című stúdió előadást (Kövesdy István m.v.) és tavasszal kerül színpadra Csurulya Csongor rendezésében Tamási Áron Rendes feltámadás novellájának dramatizált változata. Lesz kocsmaszínház is, Garaczi László Csodálatos vadállatok című művét Tóth Árpád „szelídíti" színre.

Visszatapsolták Az őrült naplóját, A fösvényt, és lehet, hogy visszaköszön a Köztársaság is.

Fekete tejjel koccintanak a végén

A finálé - V. Szigarev Fekete tej című műve, Barabás Árpád színművész rendezésében – ahogy tavaly is, házi bemutató lesz.

Fekete tej Fotó: Csedő Attila

A szereposztásban Bekő Fóri Zenkőt, Tóth Árpádot, Antal D. Csabát, László Katát, P. Fincziski Andreát, Jakab Orsolyát, Dunkler Róbertet, Varga Mártát, Vidovnyecz Edinát, Szűcs-Olcsváry Gellértet, Dénes Gergelyt és Ozsváth Tamás Jenőt láthatja a meghívott közönség.

Az ezt követő évadzáró gálán pedig kiderül, hogy kit tartott a közönség az évad legjobb férfi és női színészének a Tomcsa Sándor színtársulatban.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
napssugar
2013-06-12 12:54:20
Javitsatok ki , gondolom nem szulesznoket kepeznek , hanam BABTAGOZATOT letesitenek , nem babatagozatot ,,saját bábatagozat létrehozását is,,
avatar
szasza
2013-06-12 12:57:40
re:
Azt éppen nem, de szeretnék, ha megszületne a bábszínház :D köszönet, javítottuk!

avatar
napssugar
Javitsatok ki , gondolom nem szulesznoket kepeznek , hanam BABTAGOZATOT letesitenek , nem babatagozatot ,,saját bábatagozat létrehozását is,,

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."