Kultúra » Színház

Szemrevaló évaddal jubilál a színtársulat

Zsúfolt, tartalmas évadot ígér a Tomcsa Sándor Színház. Színpadra viszik, amit már láttunk, mutatnak újat is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Fekete tej
A fekete tejjel indul az idei évad. Fotó: Csedő Attila.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 10., 16:42
0 hozzászólás. 

A tizenötödik születésnapját ünnepli ebben az évben a Tomcsa Sándor Színház – a jubileum megünneplésére is készülnek. Mit láthatunk, mi változik és mi nem a hivatalosan augusztus 19-én már elkezdődött 2013-14-es évadban?

Messze gondolkodnak a színházcsinálásban" – így fogalmazott az évadnyitó sajtótájékoztatón Csuruya Csongor művészeti vezető, aki Nagy Pál igazgató társaságában ismertette az évadtervet.

Ezerrel készülnek

Állnak elébe minden kihívásnak – fogalmaztak a vezetők akik fájlalják, hogy a színpad még mindig nyikorog és kijavítását csak remélni tudják, ám ez a visszatérő bosszúság nem jelent akadályt. A színművészek ezerrel dolgoznak, a csapat egy része az évadnyitó előadás, a tavalyi évadzárón már bemutatott stúdiódarab, Vaszilij Szigarjev kortárs orosz szerző drámáját próbálja. A tavaly a Legjobb Férfi Színésznek kikiáltott Barabás Árpád színművész által rendezett Fekete tej című előadás bemutatója nyitja az évadot szeptember 17-én, kedden este 7 órától.

t-9703Párhuzamosan ezzel próbálják az Uniter-díjas kolozsvári színész és színészpedagógus, a neves Hatházi András vezényletével Adorján Viktor: A lovasok című darabját. Az október 3-ra időzített nagyszínpadi előadás ősbemutatóján az udvarhelyi közönség első ízben láthatja a két évvel ezelőtti dráMA alkalmával meghirdetett kortárs drámaíró pályázat díjnyertesének darabját.

A színházban az óévet egy zenés, táncos darabbal, Rudyard Kipling klasszikus művének, A dzsungel könyvének a  musical-változatával búcsúztatja a társulat. A Békés-Dés-Geszti szerzőtrió darabját Szilágyi Regina m.v. viszi színre – a próbák már elkezdődtek.

Nagyszínpadi előadás lesz az Oidipusz király című tragédia, amelyet Sorin Militaru m.v. visz színre Szophoklész műve alapján és amelyet februárban nézhetünk meg. Csuruya Csongor rendezi és Tamási Áron Rendes feltámadás című novellája ihleti a júniusra tervezett előadást – a házi bemutatót júniusban tekinthetjük meg.

A gyermekeknek Fazekas Mihály: Lúdas Matyijával kedveskednek – az előadást Nagy Kopeczky Kálmán m.v. rendezi és a tervezett bemutatójának időpontja nincs messze: november3-án már megtapsolhatjuk „az eredeti magyar regét egy levonásban".

A felsorolás nem teljes, ha nem említjük meg, hogy a társulat meghívást kapott a szeptember 25-október 6. között Gyergyószentmiklóson zajló Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumára, ahol október 5-én a Fekete tejjel lépnek fel.

Hatodik kiadásához ér és a 15 éves születésnap megünneplésére is kiváló alkalmat nyújt a dráMA, amelyet október 13-19. között szerveznek meg. Kevesebb pénzből, de sok meglepetéssel és olyan, a hazai színházvilágban premiernek számító újdonságokkal, mint például a 100 szín-darab című színházi kiadvány és a dráMÁZAT legjobb 5 művét tartalmazó könyv. A kortárs színházi találkozó részletes programját a későbbiekben ismertetik – ígérte Nagy Pál.

Új színész a színpadon

Jó hír, hogy bővült a színművész gárda. A színtársulathoz csatlakozott Nagy Csongor színművész-, akitől a két igazgató hosszútávú együttműködést remél. Rangos hazai meghívott művészeknek sem leszünk híján, számukra a megfelelő feltételeket kell biztosítani, különben „ha a becsületünket eljátsszuk, többet az Isten sem jön ide" – foglalta össze a pénzkérdés lényegét Csurulya.

Személyzet lenne hozzá, de pénz híján csúszik egy évadot a Szilágyi Regina m.v. vezette bábtagozat, mondta Nagy, aki megnyugtatásul közölte: az ifjúságra fokozottabban odafigyelnek, tavasszal és ősszel több középiskolai kiszállás lesz, felolvasószínházzal is igyekeznek a fiatalokkal megismertetni, megszerettetni a színházat.

Tervek vannak, de az, hogy mit tudnak tető alá hozni sok mindentől függ – summázta Nagy Pál igazgató. Például attól, hogy mi lesz a táncműhely sorsa, megalakul-e a helyi kulturális intézmények adminisztratív tanácsa, és ha igen, mi lesz a szerepe, feladata.

Addig is, amikor tehetjük, menjünk színházba. Októbertől új, tetszetősebb jegyekkel és online jegyvásárlási lehetőséggel is a kedvünkben járnak. Bérletet – már nem kedvezményesen – még mindig lehet vásárolni az intézmény pénztárában, ahogy a műsortervet is lehet böngészni a színház honlapján.

 

Újranézhető darabok

Az új évad már látott, de visszanézhető darabokkal is színes. Mint például a Tóth Árpád rendezte V-Day, a Barabás Árpád kiváló előadásában bemutatott gogoli monodráma, Az őrült naplója, amelyet Porogi Dorka m.v. vitt színre, de talélkozhatunk ismét Nemfélek Jánossal és A fösvénnyel is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."