Kultúra » Színház

Drámai változások, ez nem lehet igaz!

Tizenöt év után először mehetnek szilveszterezni a színészek. Már aki marad. Nagy Pál már látja a fényt az alagút végén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Idén nem lesz szilveszteri kabaré | fotók: Egyed Ufó Zoltán
Idén nem lesz szilveszteri kabaré | fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. június 27., 09:35
0 hozzászólás. 

Jelentősen növekedett a nézők és az előadások száma, minősége, és olyan vendégművészeket tudtak meghívni, akik „sokat nyújtottak mind a közönség, mind a színészek számára" – a hagyományoknak megfelelően sikeresnek értékelte a színház vezetősége az elmúlt, 2013-2014-es évadot.

Körülbelül, közel, mintegy

A fösvény című előadást 3 év alatt körülbelül 30-szor játszotta a társulat, de ősztől lekerül a színpadról. Többek közt azért, mert az egyik főszereplő, Bekő-Fóri Zenkő gyermeknevelési szabadságra megy az elkövetkező két évben. Ez eddig a legtöbbet játszott dráma, melyet a társulat létezése óta színre vitt, és érdekessége, hogy úgy tervezték, könnyen utaztatható, nyílttéren is előadható legyen.

A Barabás Árpád rendezte Fekete tej is az előző évad terméke, melyet érdekes kísérletként értékelt a művészeti igazgató, és a kisvárdai színházfesztivál lehetséges meghívottjai között szerepel. A Lovasokból és rendezője, Hatházi András színészi látásmódjából is sokat tanultak a színészek.

Bekő Fóri Zenkő és Barabás Árpád

A dzsungel könyve az évad legsikeresebb előadásának bizonyult, félév alatt megközelítőleg 20-szor adták elő Udvarhelyen és idegenben. Ehhez hozzájárult a műfaj és a darab népszerűsége. Igyekeznek a jövőben is hasonló művekkel előrukkolni, hogy a műfaj kedvelőinek a kedvére tegyenek.

A V-Day sem lesz látható a következő években, ugyanazon okból, mint A fösvény. Megnézhetjük viszont az Oidipuszt és az évadzáró előadást, a Mihai Măniuțiu rendezte Szebb az élet a halál utánt.

Az idén közel 30 ezren nézték meg a színház előadásait, ez mintegy ötezerrel több, mint az előző évadokban mért huszonötezer alatti nézőszám.

Jövés-menésben a társulat

Személyi változások is lesznek a Tomcsa Sándor Színháznál, Dénes Gergely szegedi színész visszatért Magyarországra (vele készült interjúnkat a hétvége folyamán olvashatja az uh.ro-n), Bekő-Fóri Zenkő és Tódor-Vincze Orsolya titkárnő gyereknevelési szabadságra megy.

Visszajött – az utóbbi három előadásban már láthattuk is – az elmúlt években szabadúszóként dolgozó Mezei Gabriella. Márton Réka jelezte még, hogy szívesen működne együtt újra a társulattal, neki új feladatot szánnának a színházban. A nyáron pedig közönségszervező munkatárs érkezik az akciós bérletek értékesítésére.

Na, itt a dráma

Tavaly nagyon jól sikerült, számos pozitív visszajelzést kapott szakmai berkekből a dráMA kortárs színházi találkozó, ám anyagi fedezet hiányában idén nem tudják megszervezni. Az Országos Kulturális Alap idén egyetlen magyar pályázót sem támogatott, így a dráMa fesztivált sem – tájékoztatott Nagy Pál.

Az igazgató szerint, ha a román fél ennyire nem értékeli a dolgot, akkor sem lenne helyes csak magyar pénzekből megrendezni egy magyar-román rendezvényt, ha lenne rá keret.

Optimistán tekint a kihagyásra, így legalább kiderül, hogy volt-e létjogosultsága a fesztiválnak. Egyelőre úgy tűnik igen, hiszen sokan érdeklődnek, hogy jönnének, majd sajnálkoznak, hogy nem lesz – állítja.

A szilveszteri előadás elmarad, mert új struktúrája lesz a következő évadnak. A színházi vezetők úgy vélik, a színészek is megérdemelnek 15 évente egy szilveszteri szabadnapot.

Bebábozódnak a színészek

A 2014-2015-ös évad szenzációja, hogy végre megvalósul a színház vezetőinek álma, bábszínházzal kedveskednek a legkisebbeknek. Egyedülálló jelenség ez a környéken abból a szempontból, hogy külön intézményként szoktak működni a bábszínházak – mondta Csurulya Csongor művészeti vezető. Csurulya azzal indokolta a bábtagozat szükségességét, hogy szükség van az életkor szerinti differenciálásra.

Szilágyi Regina

A mesejátékok és a felnőtt előadások között valahogy elvesznek a fiatalok, mert az óvodásoknak és a kisiskolásoknak teljesen más a gondolkodásmódja, mint a kiskamaszoknak. A szülők gyakran nem is tudják, hogy mire adják a napköziben, iskolában az öt lejt – mondja a művészeti igazgató, aki maga is gyakorló apa.

A bábtagozat vezetője Szilágyi Regina, A dzsungel könyvének rendezője lesz, aki jártas a szakmában, és már hozott létre hasonló intézményt. A társulati tagok fognak bábozni, közülük is Márton Réka kap hangsúlyosabb szerepet a babarészlegen. Az évad első és egyben ősbemutatóját szeptember végére várhatjuk, Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó címmel.

Szintén ősbemutató lesz a gyerekelőadás, melyet Barabás Árpád rendezésében láthatunk. Moșu Norbert László írta Az iduri szörny című darabot.

Szebb az élet a sör után

Októberben végre a felnőttekre is sor kerül. Az előző évadból a Rendes feltámadást újítják fel, megnézhetjük még A dzsungel könyvét, az Oidipuszt, Az őrült naplóját, és a nagyközönség számára is bemutatják a Szebb az élet a halál utánt.

Decemberben Plazma III címmel Garaczi László Csodálatos vadállatok című művének a kocsmaszínházi változatát adják elő. Ezt emlékeink szerint tavaly is megígérték.

Gogol Háztűznézőjét Zakariás Zalán m. v. rendezi. Áprilisban Tóth Árpád kap lehetőséget, hogy megrendezze az első nagyszínpadi előadását Füst Milán Boldogtalanok című művéből. Majd Barabás Árpád állítja színpadra a S.Ö.R.-t, azaz a Shakespeare Összes Rövident.

Kissé szomorúan mondta Nagy Pál és Csurulya Csongor, hogy a Kolozsvári Magyar Operát, valamint a sepsiszentgyörgyi színház Hamletjét szerették volna elhívni, de még a legkisebb költségvetésű előadást sem tudják kifizetni.

Nyáron olcsón adják

A bérletek terén nagy változás nem történik. Júliusban kezdik árusítani a kedvezményes árú bérleteket. Bevált az a rendszer, hogy már nyáron megkezdődik a közönségszervezés az őszig egyre dráguló bérletekre, ebben az évadban kb. 350-el több bérletet váltottak ki, ezzel 1100 körülire nőtt a rendszeresen színházba látogatók száma. Ezt a tendenciát szeretnék jövőre is folytatni – hangzott el az évadvégi sajtótájékoztatón. Vendégelőadásokat is hívnak, ahogy a Tomcsa Sándor Színház társulata is szerepel majd a környező települések és fesztiválok színpadán.

Színházi trend, hogy az előadások egyre intimebbek, személyre szólóbbak, kevesebb számú közönséghez szólnak. Az udvarhelyi színházterem pedig nem felel meg ennek, nagyobb, és pocsék akusztikájú, a hátsó sorokból nem hallani rendesen, a színészeknek kiabálniuk kell, ami a minőség rovására megy – hangoztatta Csurulya Csongor. Ezért több bérletet vezetnek be, hogy aki előre bizalmat szavaz és befizet, az semmiképp ne menjen úgy haza, hogy nem élvezhette az előadást.

Azoknak, akik felújítanák bérletüket, augusztus 15-ig megtartják a helyüket.

Idén talán tényleg felújítják a játékteret, amely egyre veszélyesebb. Ha összejön és a társintézmények nem viszik túlzásba a szereplést, akkor pénteken is járhatunk színházba. Juhé.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."