Kultúra » Színház

DráMA 8: Egy előadás, ami után román–magyar barátság született

Két darabot felolvastak az udvarhelyi színészek, eggyel pedig óriási sikert arattak a szentgyörgyi román társulat művészei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

orbdemina3
Fotók: Tomcsa Sándor Színház
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. szeptember 22., 08:46
0 hozzászólás. 

A drámapályázat két nyertes szövegét olvasták fel délután a koncerttermi stúdiótérben a Tomcsa Sándor színház művészei. Noha kevés érdeklődő volt ezeken, mindkét darab viccesnek, szórakoztatónak bizonyult, és az ígéretek szerint egy-két éven belül előadást is rendeznek belőlük Váradon, illetve Székelyudvarhelyen.

felolvasoAmennyiben a Kapufa és öngól (Körmöczi-Kriván Péter), illetve a Nem lesz reggel, Fred! (Moravetz Levente) ugyanarra a sorsra jut, mint néhány évvel ezelőtt a Hatházi András által megrendezett A lovasok és a Sardar Tagirovsky által rendezett Az eset,  azzal a nézők sokat nyernek, akárhol is játsszák majd a darabokat.

A bányavak román „székelyek”

Az esti előadás különös és nagyon érdekes volt, hiszen Székely Csaba bányatrilógiájának második részét, a Bányavakságot román nyelven (Orb de mină) adta elő a Sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház. Román anyanyelvű színészek voltak a színpadon, akik teljesen magyar környezetben élnek, magyar kollégákkal dolgoznak (az Osonó Színházműhely fiataljai is szerepeltek a produkcióban) és valamennyire tudnak is magyarul – ráadásul a darabot magyarul feliratozták.

orbdemina2Szóval minden keveredés adott, mire a székely faluban megjelenő román rendőr tört románsággal kezd beszélni, magyar szavakat keverve, nehézkesen beszélve. Mindezzel azt a hatást érte el, hogy szinte minden megszólalásánál dőlt a röhögéstől a túlnyomórészt magyar közönség.

Nagyon kreatív volt a díszlet, hiszen a székely falusi házat tulajdonképpen egy bányajáratban rendezték be. A realitástól való elrugaszkodást fokozta, hogy a szereplők az előadás nagy részében nem egymás felé fordulva, hanem a közönséggel szembenézve mondták a párbeszédeket. Maga a cselekmény, a téma sokkoló, de nagyon ismerős: a falusi polgármester rendőrt hív, hogy az kiderítse ellenfele falopási ügyeit, de közben a településvezetőnek is megvan a saját takargatnivalója, hiszen korrupciót tervez, a nővére titokban gyilkosságot követett el, az egyetemistának hitt lánya pedig drogügybe keveredett, és külföldre akar szökni. Melyik történet nem ismerős a saját házunk táján...?

orbdemina3Óriási pluszt adott az előadásnak az osonós fiatalok jelenléte (ők a díszlet felső részén mozogva mintegy keretbe foglalták a történetet), egyfajta kórus is voltak, mint a klasszikus görög drámákban.

Az intézmény igazgatónője, Anna Maria Popa az előadást követő közönségtalálkozón elmondta, hogy a darab nacionalista szereplőinek gesztusai különösebben egyik nemzet képviselőit sem sértették eddig. Sőt, az egyik szentgyörgyi előadás után elég vicces jelenetnek volt szemtanúja: egy román és egy magyar anyanyelvű önkormányzati képviselőnő együtt ment ki a színházból, de visszatérve azt mondták neki, „ma reggel még veszekedtünk a hivatalban, de most már barátok vagyunk".

Mi lesz ma?

Délelőtt 11 órától kerekasztal-beszélgetést, szakmai beszélgetést tartanak a dráMÁzóban a meghívottak, 13 órától pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakos diákjai mutatkoznak be egy felolvasószínházzal.

Ma egyetlen előadás lesz, Márai Sándor Béke Ithakában című nagyregényének színházi adaptációját tekinthetjük meg 19 órakor a nagyteremben, a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház előadásában. Az egyik legismertebb görög mitológiai alak, Odüsszeusz történetét írta tovább az író (az eredeti mű 1952-ben jelent meg), a temesvári színház pedig egy nagyon modern előadást készített a szövegből.

Az előadás után a színészekkel és az előadás többi munkatársával találkozhat a közönség.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."