Kultúra » Zene

Az egykori város: akik felemelték a rockzene zászlaját

Egykor a rockzene kedvelői is szervezetbe tömörültek Udvarhelyen – időutazás egy HBB-koncertre és a RISZ rövid történetébe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

rockkedvelok2
Több mint huszan vettek részt az alakuló ülésen 1990 márciusában
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. március 06., 14:56
1 hozzászólás. 

Pontosan negyedszázada annak, hogy a Hobo Blues Band először fellépett Székelyudvarhelyen – a koncert előtt és után egy ifjúsági szervezet kezdte bontogatni szárnyait. Tagjai ma már többnyire meglett, családos férfiemberek – emlékeikből merítettünk.

Tele volt a mozi, már árulták a jegyeket

A rendszerváltás utáni első szabad hónapok igen mozgalmasra sikeredtek a székelyudvarhelyi ifjúság életében. Akkoriban sokan hallgattak rockzenét, és több ifjú fejében is megfordult, hogy alakítsanak egy olyan csoportot, aminek keretében szervezett körülmények között változtatják meg a rockzene kedvelőiről kialakult felfogást, miszerint ez nem csak annyiból áll, hogy nagy a haj, rövid az ész, és kemény zenét hallgatnak, hanem egy szubkultúrát képviselnek.

Egyikük az a Ladányi László Zsolt volt, aki később a politikában és a közigazgatásban futott be karriert. Visszaemlékezései szerint 1990 első hónapjaiban hozták létre a RISZ-t, vagyis a Rockkedvelő Ifjak Szervezetét, az év februárjában az akkori Olimpia mozi nagytermébe szerveztek egy gyűlést, ahol lefektették a szervezet alapjait, tagokat toboroztak, illetve már jegyeket lehetett kapni (100 lejért) az 1990. március 5-i Hobo Blues Band koncertre. Tele volt a terem.

A szervezet 1990. március 25-én alakult meg hivatalosan egy szejkefürdői villában – erről két fénykép is fennmaradt, mintegy húsz fiatal vett részt a RISZ alakuló ülésén.

rockkedvelok1

Ezután a 2. számú ipari líceum, a mai Kós Károly Iskolaközpont épületében kezdtek videóesteket tartani, illetve a Siculus Ifjúsági Ház előterében elkezdődtek az ún. rockestek, utóbbiak kisebb-nagyobb megszakításokkal évtizedekig voltak a rockedvelők egyik bevett szórakozási formái. Ladányi érdekességekre is visszaemlékezett, például arra, hogy a szervezetnek egy díszkönyve is volt, amibe illusztris vendégek, általában idelátogató zenekarok írtak bele, az első bejegyzők a HBB tagjai voltak.

Ladányi a farcádi termelőszövetkezet állatorvosi technikusa volt akkoriban, minden intézmény rendelkezett egy díszes, piros, simalapú nagyfüzettel, amit arra tartogattak, hogyha Ceaușescu „véletlenül" odalátogatott volna, akkor abba kellett volna bejegyzést írnia. Ladányiék a „nagykönyvet" elhozta Farcádból, társaival kissé átalakították és egyfajta emlékkönyvként őrizték. Sajnos évekkel később, az egyik RISZ-alapító halála után a füzetnek nyoma veszett.

Az alapítók között volt a ma iskolapszichológusként és kultúrkocsma-vezetőként ismert Asztalos Lehel is – visszaemlékezése szerint a szervezetüknek még irodája is volt a városháza épületében.

Hobóék fizető tagok szerettek volna lenni

A Hobo Blues Band 1990 márciusi erdélyi koncertturnéját egy Bálint Zoltán nevű udvarhelyi, de Aradon élő fiatal szervezte – március 5-én este a sportcsarnokban lépett fel Magyarország akkori egyik legnépszerűbb rockzenekara. Az énekes Földes Lászlón, Hobón kívül akkor Póka Egon basszusgitáros, Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf gitárosok, illetve Döme Dezső voltak az együttes tagjai. Azon a bizonyos hétfő estén több mint háromezren zsúfolódtak be a sportcsarnok lelátóira és szőnyeggel leterített küzdőterére.

europahatsoudvara

Az előzenekar a helyi illetőségű, a már évek óta kisebb-nagyobb megszakításokkal működő Kronos együttes volt, ami később az Európa Hátsó Udvarára változtatta a nevét. Az együttes legismertebb dala a Bolondokháza volt, a visszaemlékezések szerint a Fehér Sándor (dob), Bakó Kálmán (gitár), Ilyés István (basszusgitár), Józsa Attila (gitár) és Bilaus András (ének) felállásban játszottak – közülük van, aki azóta külföldön él, és akinek idehaza manapság vállalkozóként ismert a neve.

A HBB abban az évben jelentette meg Tábortűz mellett című lemezét, de a több mint kétórás koncerten olyan, azóta klasszikussá nemesedő dalokat is előadtak, mint az Oly sokáig voltunk lenn, a Hajtók dala, a Rohadt rock and roll, a Mesél az erdő, a Ki vagyok én vagy a Halálapa blues.

HBB1990

A koncerten a RISZ-hez tartozó fiatalok egy része rendfentartóként állt a helyzet magaslatán, de megpróbálták a RISZ tiszteletbeli tagjaivá avatni a zenekar tagjait is, amikor az említett bejegyzést tették a díszfüzetbe. Ladányi visszaemlékezése szerint Tátrai Tibor az mondta, hogy nem tiszteletbeli, hanem fizetős tagjai szeretnének lenni a RISZ-nek.

...és ami azután történt

1990, a vélt szabadság első éve fontos mérföldkő volt sok mindenben, az udvarhelyi rockerek a HBB után több magyarországi rockzenekarral is megismerkedhettek, hiszen augusztus 1-jén az Ossian, szeptember 28-29-én a Bikini tartott két koncertet a nagy érdeklődés miatt, október 30-án pedig az Edda is fellépett a sportcsarnokban. Akkorra már rendszeressé lettek a rockbulik, illetve a zeneaudíciók, ezekről ebben a korábbi cikkünkben írtunk, de nyilván az odalátogatók egy része még RISZ-tagként kezdte.

Nem mellékesen a RISZ megalakulása után nem sokkal jött létre a SzISz (Székelyudvarhelyi Ifjak Szervezete), ebből lett később a POLISZ Ifjúsági Szolgálat – utóbbi volt az Udvarhelyi Fiatal Fórum elődje. „A RISZ olyan volt, mint a flower-power mozgalom, hirtelen fellángolt, aztán kialudt" – emlékezett vissza Ladányi a szervezet megszűnésére, ami 1991-ben következett be.

A cikkben közölt csoportképeket ide és ide kattintva nagyban is megtekintheted. Te ott voltál-e az alakuló ülésen a csapatban, illetve kiket ismersz fel közülük? Várjuk a hozzászólásaidat a cikk alatt!



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2015-03-10 15:02:29
Congratulations&Szép volt fiuk...
WOW.GREAT POWER OF GREAT MUSICS FANS.Szép volt az,az erő&lázadozó szívű közösség,ami egykoron élt,abban a csodás kisvárosban.**JUST BE YOURSELF&FEEL FREE...**2015**

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."