Kultúra » Zene

Boldog születésnapot, Hobo!

Ma hetven éves Földes László, Hobo, a magyar blues meghonosítója. Udvarhelyen is sokat játszott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

hobo
Fotó: hvg.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 13., 10:25
0 hozzászólás. 

Budapest kegyetlen ostromának befejezése, a rengeteg áldozatot követelő budai kitörés után 1945 február 13-án megszületett Földes László, aki Hobo művésznéven a hatvanas évek végén lett ismert figurája Magyarország kultúrájának. Az 1986-ban megjelent, Esztrád című Hobo Blues Band nagylemez nyitószáma, a 45-ös blues a születési körülményeiről szól.

Hobo az évtizedek során kultikus figurája lett a magyar pop-rock történetének, 1978-ban megalakított zenekarával, a Hobo Blues Band-del 2011-ben búcsúkoncertet adott (három évvel korábban pedig harminc éves jubileumi koncertet), de ez nem azt jelenti, hogy befejezte volna: Hobo és bandája néven azóta is nyomja tovább a bluest, tavaly év végén a Requeim a bluesért címmel jelentetett meg egy nagyon érdekes dupla lemezt.

Egyfajta összegzés ez, de dramaturgiailag nagyon jól felépített munka, hiszen a rabszolgák Amerikába utaztatásától a zene kialakulásán, majd fejlődésén keresztül jutunk el Magyarországra, ahogy a blues is, majd a Hatezer gitár című számmal végződik – utóbbi arról szól, hogy a lengyelországi Wroclawban tavaly egyszerre hatezren játszották el a Hey Joe-t, így a blues még nem halt meg.

Hobo munkássága szerencsére fellelhető a világhálón is, az érdeklődő megtalálhatja az összes szerzeményét és feldolgozását, régebbi, zenekari lemezei teljes egészében hallgathatók a videómegosztón, akárcsak verses lemezei és szólóalbumai. Koncertek egész sorába beletekinthet a néző, de láthatja az együttes történetét bemutató Privát Rocktörténet-epizódot, illetve a Kopaszkutya című játékfilmet is.

Hobo mindig sokat koncertezett és rengeteg előadóestet tartott Erdélyben, illetve Székelyudvarhelyen is, nemcsak zenekaraival játszott, hanem József Attila- és más versesteket is tartott. Legelőször a rendszerváltás hajnalán, 1990 március 5-én, egy hétfői napon volt Hobo Blues Band-koncert az udvarhelyi sportcsarnokban, 1995 tavaszán pedig másodszor. A kilencvenes évek elején a Hobo Blues Band-et az énekes-szövegíró Hobon kívül Tátrai Tibor gitáros, Solti János dobos, Tóth János Rudolf gitáros és Póka Egon basszusgitáros alkotta (Pókát késbb Zsoldos Tamás váltotta, a 95-ös udvarhelyi koncerten is ő volt).

2007-ben a Tomcsa Sándor Színház nagytermében koncertezett a Hobo, Fehér Géza (gitár), Hárs Viktor (basszusgitár), Nagy Szabolcs (billentyűk) és Gyenge Lajos (dob) felállású HBB, ők készítették a Hobo Blues Band néven kiadott utolsó stúdióalbumot (Senkiföldje). Hobo a 2010 évi, utolsó előtti Székelyföldi Rockmaratonon is fellépett Hobo és bandája néven. Az évek során több József Attila-estet is láthattunk-hallhattunk, legutóbb tavaly októberben a Művelődési Ház koncerttermében adta elő a Hármasoltár című műsorát.

A szövegíró-énekes szakadatlanul dolgozik tovább: ma betöltötte a hetvenedik életévét, de idén Úton lenni a boldogság címmel életműsorozatot játszik a Nemzeti Színházban, illetve A vén gazember áriája című, szintén saját munkáiból és feldolgozásokból készült koncerteket is ad.

Egykor, a nyolcvanas-kilencvenes években, a nálunk néhány évvel idősebb, illetve a mai harmincasok generációjának nagyon sokat jelentett. Ma az ifjabb generációknak már nem feltétlenül jön át a munkássága, pályája viszont töretlen. Ez részben annak is köszönhető, hogy soha nem fogyaszt alkoholt, még kis mértékben sem élt drogokkal, családapa-életvitele is nagyon jó példa arra, hogy ha az ember kiegyensúlyozott életet él, akkor – generációja korábban elhunyt tagjaival szemben – hetvenévesen is kiváló előadásokat, koncerteket adhat az ember.

Isten éltessen, Hobo! Boldog hetvenedik születésnapot!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."