Kultúra » Zene

5+1 dal a politikusokról

Most, választások után, a politikusok ismét terítékre kerülnek, akárcsak előtte. Szólnak dalok is róluk, nem feltétlenül pozitívak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Politikusok álruhában
Ezek bizony ők
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 13., 09:35
2 hozzászólás. 

Mint tudjuk, a politikus egy külön állatfaj, s ahogy a rendszerváltás óta az évek telnek, egyre nagyobb közutálatnak örvendenek, főleg a fiatalok részéről, s főleg így választások környékén. De nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebb generációnak is tele van velük.

Ősi mesterség ez a politikusi szakma is, de azért ne legyünk ennyire elfogultak, hiszen tudjuk, hogy nemcsak velük van a baj. De a kiválasztott, ismert és ismeretlen zenekarok nagyon őszintén mondják el a véleményüket.

Figyelem! Nagyon-nagyon szókimondó szövegeket tartalmaz némelyik dal, úgyhogy ez az 5+1 ma nagyon 18+ vagy piroskarika.

5. Takáts Tamás Dirty Blues Blues Band: Politikus

Kezdjünk Takáts Tamásék relatíve ismert dalával, ami nemcsak a politikusokról szól, hanem a bűnözőkről és a szerelemről is. A kezdősor szenzációs: „Az a bajom fiúk, hogy nem lehetek politikus. / Tiszta még a szívem, nem vagyok én az a típus!", a dal egy dögös, táncolható kis rockandroll, szép gitárszólóval. Tavaly udvarhelyi motorostalálkozón és Szentgyörgy Napokon is játszotta a zenekar.

4. Rózsaszín Pitbull: Halál az összes poitikusra

A kilencvenes évek elején vagyunk, hiszen Jelcin, Clinton, szépemlékű Antall-kormány... A szintén szókimondásáról híres, komlói punkzenekar belecsap a levesbe, ha a politikusokról van szó. A legutolsó Székelyföldi Rockmaratonon is felléptek, harsány kacagásra késztetve a közönséget. Ezen a dalukon is lehet nevetni, de mérgelődni is.

3. Boogie Mamma: A politikus dala

Van egy nagyon jó ska-banda Magyarországon, ami szerint mi adtuk az EU-nak a legjobb nőket... Zubreczki Dávid egy hatalmas showman, de sajnos a band keveset koncertezik, pedig élményszámba menő, nagyon szórakoztató fellépéseik vannak. Ennek a csapatnak a politikusról is van dala, ami maga A politikus dala.

2. Belga: Politikus

Kedvenc urbánus folklór-előadónk egy egész lemezt szentelt a politikának ezelőtt két évvel, ezt a dalt egyszerűen nem tudtuk kihagyni. „Szervusztok Ti politikusok / ránézésre nem vagytok proli típusok / Úgy nézem, hogy van szép házatok / sok mindenre megvan a módotok a drótotok" – szóval van itt pár sor, ami gondolkodtat, de a legjobb talán az, hogy "a korrupció okoz neked erekciót".

1. Presszó Tangó Libidó: Dekadencia

Van egy viszonylag ismeretlen zenekar nagyon jó zenével és szöveggel: a Presszó Tangó Libidó amellett, hogy táncolható, vagány muzsikát játszik, még szövegekben is nagyon odateszi magát – a Dekadencia a Keletközépeurópai című albumukon jelent meg, vastag társadalomkritika a fiatalemberek szempontjából.

+ 1 Sarmalele Reci: Adrian Băsescu

A bukaresti „hideg töltöttkáposzták", élükön a magyar anyanyelvű András Zoltán énekessel néhány évvel ezelőtt hozták ki ezt a vicces dalt, amiben az akkori aktuális politikusok kereszt- és vezetékneveit keverik viccesen. Többségükben román politikusokról van szó, így a zene is „pe măsură", ahogy mondaná a román nyelv. Szép kis bagázs.

A lista természtesen szubjektív, de te kiegészítheted alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a politikusokról?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
xsimaster
2012-12-13 11:14:56
egyéb
Kedven dalom ebben a témában: Threshold - Mission Profile. Érdemes elgondolkodni a szövegén. (A tömegek összezavarása mindig jobb, mint attól félni, hogy megértik.)
avatar
szasza
2012-12-13 12:39:41
re: egyéb
Igazából a Rammstein Americaja is hasonló témát feszeget, még ha más megközelítésben is, inkább a fogyasztói társadalomra koncentrálva :)

avatar
xsimaster
Kedven dalom ebben a témában: Threshold - Mission Profile. Érdemes elgondolkodni a szövegén. (A tömegek összezavarása mindig jobb, mint attól félni, hogy megértik.)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."