Kultúra » Zene

5+1 dal a fesztiválokról

Indul a fesztiválszezon a maga minden sajátosságával, sok-sok zenével, dallal. De néha a fesztiválokról is írnak dalt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

fesztivaltoplista
Jókedv és kábulat, hőség és izzadtság, szétesés, ájulás, tömeg sodor...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. június 13., 15:33
1 hozzászólás. 

Ez egy olyan műfaj, hogy van, aki szereti, de olyan is, aki nem. A kitaposott fű, a műanyagpoharas sör vagy fröccs, a negyven fok a sátorban nem mindenki számára lehet vonzó, de vannak olyan fiatalok, akik ezt szeretik.

Némelyik lemegy „köcsögfesztivállatba", ezek olykor a többieket is zavarják. De lehet, hogy azok meg pont azzal foglalkoznak, hogy fesztiválokról szóló dalokat írjanak.

5. Good Charlotte: Festival Song

Indítsunk egy pörgős, energikus és trendi dallal – az amerikai Good Charlotte egyik legelső ismert száma volt a Festival Song, a Madden-tesók (Joel és Benji) zenekara többek között ezzel tört utat aza akkori amerikai tinédzserek szívéhez és lelkéhez.

4. Magna Cum Laude: SZINezd újra!

A Szegedi Ifjúsági Napok himnusza a dal, a Magna Cum Laude erre készült – a lassan felfele araszolgató csapat 2007-ben készítette. Mező Misiék azért megfogták a szövegben a fesztiválok olyan aspektusát is, amit a következő néhány sor fejez ki nagyon találóan: „Tudom, csak mára kellettem. Nyugi! A számod eltettem, amikor sátrat vertél."

3. Locomotiv GT: A fák is siratják + Add hogy még egyszer

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt Déry Tibor kisregénye alapján Presser Gábor és Adamis Anna írták, 1973-ban mutatták be először. Rengeteg feldolgozást is megért, a dalok az LGT repertoárjába is bekerültek – az Add hogy még egyszer is több előadásban ismeretes, talán ez jelzi a legjobban, hogy mit érez valaki, ha nem találja a másikat a fesztiválon.

2. Kiscsillag: Fishing on Orfű

Játsszuk el a fordítottját: a Kiscsillag nem fesztiválról írt egy dalt, hanem a dalból lett a fesztivál! A történet úgy szól, hogy még 2007-ben Orfűn forgatták ezt a videoklippet a dalhoz, s később találta ki Lovasi András és Rátgéber László a fesztivál ötletét – ebből lett a jövő héten hatodik alkalommal jelentkező Fishing on Orfű Alterfesztivál, amin aztán lehet koncerteket élőben nézni és hallgatni, éjszakáként pedig denszingelni a nájtklábban, mint a boldog horgász a dalban.

1.Magashegyi Underground: Fesztivál

A csíkszentmártoni Bocskor Bíborka énekesnő és a Magashegyi Underground zenekar elég sokszor kellett fesztiválokon megjelenjen az elmúlt években, másképp nehezen hihető, hogy ilyen jól el tudta volna kapni egy-egy ilyen többnapos hétvége hangulatát.

„Ténfergés, koccintás / Kólával bor / Gyorsbüfé, lassú tánc / Cipőnkön por" – a dal az Ezer erdő lemezen jelent meg, de a zenekar most új lemezzel is jelentkezik. A Fesztivál-dalról azonban van egy tavalyi érdekes felvétel is.

+ 1 Belga: Fesztivállapot

A non plusz ultra. A Belga ebben is verhetetlen, ismét fején találja a szöget. Nemcsak azzal, hogy az alkoholtól elborult agyakra hat („Feszt igyál, feszt igyál, igyál, igyál, feszt, feszt, szeszt ivál, szeszt ivál, ivál-ivál, szeszt-szeszt"), hanem azzal is, hogy egyeseket szó szerint utánoznak („Nézzünk el a Quimbyre / énekelni Queen-t bír-e? / Ott megy a Lovasi! / Jó voltál ma, / kértem a fórumon / a Jutkát, de nem volt..."). Szóval a Belga-fiúk is érzik a fesztivál-fílinget.

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a fesztiválokról?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kenguruver
2013-06-17 11:17:01
https://www.youtube.com/watch?v=m9hHB1Yd0As

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."