Kultúra » Zene

5+1 dal a választásokról

Vasárnap szavazunk, de előtte még daloljunk egy keveset. Dalok a választásokról, voksolásról, szavazásról, ennek értelméről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

szavazas06
Vajon mely jegyben megyünk urna elé, borítékba zárt tébolyainkkal?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 06., 12:39
0 hozzászólás. 

Nálunk négyévenként szoktak megszólítani a politikusok, hogy legyünk szívesek benézni öt perc erejéig a szavazókörzetünkbe és véleményt nyilvánítani. Voltak azonban más idők, más helyzetek, amikor és amikből elég érdekes és szép dalok ihletődtek. Figyelem, most nem a politikusokkal foglalkozunk, velük majd később, szigorúan a szavazás és a választás a téma. Ami néha oly nehéz.

5. Szörényi-Bródy: Te kit választanál?

Nem tudom, hogy más hogy van vele, de engem még mindig kiráz a hideg, amikor meghallgatom ezt a dalt, egyrészt a gyerekkori élmények miatt (1984 őszén szüleimmel más lemezek közé rejtve, gyakorlatilag átcsempésztük az István, a király lemezt, miután moziban megnéztük a filmet), másrészt a majdnem tíz évvel ezelőtti csíksomlyói előadás miatt. Választási kampányoknál nagyon jól jön mindenkinek ez a szám, a rendszerváltás óta nagyon sokan apropóztak a rockopera nyitódalára.

4. Európa Kiadó: Szavazz rám!

Idén nyáron is sokat koncertezett a nyolcvanas évek kultikus underground zenekara, az Európa Kiadó. Menyhárt Jenő és együttese még 1988-ban jelentette meg azonos címmel egyik lemezét, s nagyon kétértelmű szövege van ennek a dalnak. A rendszerváltás gyakorlatilag már zajlik, amikor (nemcsak) a budapesti lemezjátszókon már forognak az akkor legújabb EK-bakelitek.

3. Cseh Tamás: Demokrácia

A telihold dalai (1997) című lemez egyik legérdekesebb száma, a középkori háttérdallamokkal ellátott Demokrácia, aminek nagyon üt a refrénje („Tőled úgy félek, hogy elrontod, / Te marha magyar szavazó."), de nemcsak az. A szöveget Bereményi Géza írta, jó sok minden beleszorult az öniróniától a cinizmusig.

2. Belga: A Nagy Voks

És akkor Belga, egyszerűen nem lehet kihagyni ebből a témából sem, ahogy a szexről, a lakodalomról vagy a Budapestről szóló dalsorból sem lehetett. Ebben a számban jelölteket hallhatunk – kedves emberek, az elmúlt napok-hetek után mennyire ismerősek ezek a figurák..? És mennyire győztek meg?

1. Radiohead: Electioneering

Az angol „alterpszichedelikus college-rock" zászlóvivői 1997-ben rukkoltak elő OK Computer című, ma már korszakalkotónak tartott lemezükkel, rajta ezzel a dallal. Thom Yorke-nak és a többieknek középiskolás koruk óta megvan a véleményük sok-sok dologról, így a politikáról is, a világ egyik legősibb mesterségéről. Egyetlen nem magyar dal, amit beválogattunk, van szimfonikus feldolgozása is.

+ 1 Fészbuk Dzsenerésön: Az utolsó pecsét

Kanyarodjunk haza: ez a dal, illetve videoklipp néhány napja került fel a youtube-ra, s egyelőre megy a pro és kontra. Az alkotók neveit megtaláljátok a klipp alatt, ők készítették ezt a dühödt valamit, amihez hasonlókat ugyan hallottunk már, de főleg magyarországi előadóktól. A Székely Chili hétvégi lapszámában is olvashattok róla, de a Fészbuk Dzsenerésön nevű produkció alig néhány nap alatt jóval több mint 25 ezer nézőt szerzett a maga vagányságával és vállalhatatlanságával együtt.

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a választásokról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."