Kultúra » Zene

Kicsit másképp szólt a zene

Rendhagyó módon megkomponált, sikeres évadot zár a Székelyföldi Filharmónia. A fináléban harc- és zeneművészetre hangolnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Vivaldival köszönti a tavasz a Székelyföldi Filharmónia
Fotó: Lőrincz Csaba/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. június 06., 15:56
0 hozzászólás. 

Egyéni, kamara- és szimfonikus koncertekkel, a vendégfellépésekkel együtt összesen 60 előadással kényeztették a közönséget. Ha pusztán számokban mérjük, a teljesítmény akkor sem marad el a sokkal nagyobb költségvetésből gazdálkodó filharmóniákétól – summázta elégedetten Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia menedzsere a hamarosan záruló évadot.

A 2012-2013-as évad azért is jelentős a Filharmónia történetében, mert a felépítését tekintve eltért a korábbi évek klasszikus szerkezetétől. Szólt itt klasszikus és modern zene egyaránt, meghívottak is Mexikótól Moszkváig.

Zene korszakokon át

„A nyugaton már bejáratott, a megszokottól eltérő, új tendenciák bemutatása volt a cél. Az évad felépítése azért volt más, mert elindultunk Gershwintől, eljutottunk Vivaldiig, aztán Évszakokon keresztül, a ClassJazz Feszten át visszakanyarodtunk a klasszikus-dzsesszes hangzásvilágig" – fogalmazott Bodurian.

A menedzser szerint az udvarhelyi közönséget dicséri, hogy vevő volt a klasszikust a modernnel ötvöző megszólaló muzsikára. Ilyen újdonság volt a Kodály összes zongorára írt művét egyestés koncerten megszólaltató Thurzó Zoltán koncertje, vagy Bogányi Gergely zongoraművész fellépése, a Bartók-emlékest, hogy csak párat említsünk az évad remekeiből.  A nagyobb hangversenyeket kamarakoncertek fűszerezték, amelyek szintén a modern zenei irányzatokra hangolták a közönséget.

Játszik a filharmónia. Fotó: Bodnár Arthúr/archív

A különböző zenei korszakok, stílusok eklektikussá, de nem diszharmonikussá tették a rendhagyó évadot, amelyből természetesen nem hiányoztak a már bejáratott, „régi" programok sem.

A Filharmónia idén is társszervezője volt a Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztiválnak, harmadik alkalommal szervezte meg a ClassJazzFesztet és tavaly októberben első ízben szólt a mini Őszi Zenei Kavalkád, amelyen a Liszt Ferenc Kamarazenekart és a zseniális orosz zongoraművészt, Alexei Nabioulint is megtapsolhatta a közönség.

Kevesebbért jönnek, mert szeretnek

A meghívott előadók ebben az évadban is olyanok voltak, akik a világ legjelentősebb színpadain lépnek fel, de örömmel és szívesen élnek a meghívással, és a hivatalos gázsijuk töredékéért vállalják az udvarhelyi fellépést.

„Nagy örömmel tudjuk elmondani, hogy Mexikótól Moszkváig jöttek hozzánk világhírű zenei egyéniségek, akik szerint Románia szinten az egyik legjobb zenekar és intézmény vagyunk, akikkel a legjobb partneri viszonyt tudják kialakítani" – mondta Bodurian.

A fiatal zenei tehetségek felkarolására szintén hangsúlyt helyeztek, ennek jegyében indították útnak a Fiatal Tehetségek sorozatot, amelyen 5-6 művésznövendék kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Harc és zene egy ritmusra

Az évadzáró előadás egyfajta összegzés is: a klasszikusra építkező modern koncepció jegyében született. Az InFusion Trio és a Nemzetközi Raji Budo Iskola közös, kísérleti jellegű vállalkozása a Kard & Vonó című összművészeti előadás, amelyet tavaly Budapesten a Magyar Színház színpadán mutattak be, és amelynek utolsó bemutatóját láthatja június 16-án este a Művelődési Házban az udvarhelyi közönség.

Nagyváradi fúvósok

„Nem a budapesti előadást mutatjuk be, ez egy kreatív ismétlés" – magyarázta Nagy Sándor, a romániai Nemzetközi Raji Budo Iskola vezetője, a fellépő négy aikido harcművész egyike.

A 14. században gyökerező japán harcművészetet, az aikidót, a klasszikus hangszereken megszólaló modern zenei hangzásokkal, fény-, hangeffektusokkal és videotechnikával ötvöző egyedi produkció egyfajta szintézise a zenének és a harcművészetnek, amiben egymás ritmusára  hangolódik a zenész és a harcos.

A Kard & Vonó ugyanakkor illeszkedik a Székelyföldi Filharmóniának azon szellemiségéhez, amelyet Bodurian Aram úgy fogalmazott meg, hogy „a kulturális intézmények kötelessége a hagyományok megtartása, de a tradíció őrzése és átadása feltételezi és nem áll szöges ellentétben az újítással, kreativitással".

A következő évadra is készülnek már a filisek, a 2013-2014-es program szerkezete a klasszikus formát követi: operagálával nyitják és egy Queen-koncerttel zárnak – árulta el Bodurian Aram.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."