Kultúra » Zene

Enescuval jön a ClassJazzFest harmadik napja

A dzsesszfesztivál következő fellépője a Remember Enescu zongoraduó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Remember Enescu duó
A duó már számos fesztiválon fellépett
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 17., 10:50
0 hozzászólás. 

Üdítő koncertdélutánt adott a Jazzybirds a ClassJazzFesten szerdán – a klasszikus és a dzsesszmuzsika tökéletes ötvözése történt meg a kolozsvári együttes koncertjén. Az Antal Attila, Szép András, Kostyák Előd, Csergő Domokos négyes játszott a koncert első felében, Claude Bolling zeneszerző Suite for Cello and Jazz Piano Trio című művét adták elő.

A műsor második részére a bővített zenekarban udvarhelyi muzsikusok (Szallós Kis Anna és Nagy Éva fuvolisták, Derzsi Dénes gitáros és Réman Zoltán fúvós) is játszottak, ugyanannak a szerzőnek a California Suite szerzeményét játszották. Óriási sikerrel, hiszen a ClassJazzFest második napján is telt ház volt a Szent István-teremben.

A ma este fellépő Remember Enescu kamaraegyüttest két fiatal zenész alkotja, akiket a zenetörténeti korszakok felfedezése iránti lelkesedés fűz össze, a barokk repertoártól a kortárs művekig, a román zenei élet számára új kamarazenei formációban. Az együttes tagjai: Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu, akik zongoraduóként járják a világot, műsorukban a négykezes zongoraművek rendkívül expresszív előadásban szólalnak meg.

A repertoár változatossága, az együttes alternáló hangszíne, a zenekritika és a közönség értékelése nyomán a Remember Enescu együttest számos fesztiválra meghívták. Megemlítenénk a George Enescu Nemzetközi Fesztivált (Bukarest), a Constantin Silvestri Nemzetközi Fesztivált (Marosvásárhelyi Állami Filharmónia), a bukaresti Act színház által A fiatalok és a zene címen szervezett fesztivált, a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetem által első alkalommal szervezett Chei fesztivált.

Több mint 150 koncertet adtak már különböző helyszíneken. A két fiatal művész a bukaresti Magyar Kulturális Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál díjazottja volt 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben.

Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen végezték felsőfokú zenei tanulmányaikat, ugyanezen intézményben végezték magiszteri tanulmányaikat és doktoráltak mindketten. Corina Răducanu a bukaresti Dinu Lipatti zenei szakközépiskola tanára; Eugen Dumitrescu pedig a bukaresti Mozatinno zenei és alkotóműhely alapítója és tanára.

A Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoraduó játékát május 17-én, csütörtökön 18 órától a Szent István teremben hallgathatja meg a közönség. Az előadásra a filharmóniás bérletek érvényesek, a helszínen jegyeket szabadon is lehet vásárolni.

A fesztivál ma este egy ingyenes koncerttel is kibővül: este 9-től a Plan B játszik a Kalapos Kávézóban. PlanB zenekar 2009-ben alakult a kolozsvári Swinging Train és a székelyudvarhelyi Koala Jazz Band tagjaiból, repertoárjukban a swing mellett helyet kapnak jazz-rock, funky, latin-jazz ritmusok is. 2010 nyarán az együttes egy sikeres pályázat eredményeképpen a bécsi Empire studióban rögzített néhány felvételt, melyen jazz-standard feldolgozások mellett saját szerzemények is helyet kaptak.

A zenekar több erdélyi város klubjaiban, pubjaiban adott sikeres koncerteket. A csapat tagjai (mind székelyudvarhelyiek): Bodnár Róbert – ének, Orosz-Pál József – billentyűk, Hadnagy Attila – basszusgitár és Biró Endre – dob.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."