Lyukasóra » Rendezvények

Minyonokra cserélték a gólyákat (videó)

Gólyabál őrület volt csütörtök este a városban. Három iskolában mérettettek meg a gólyák. Megnéztük a bányaisokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

banyai, gólyabál
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 08., 13:09
10 hozzászólás. 

Nem volt nagy tolakodás a Bányai János Szakközépiskola sporttermében, a méretes épületben szinte elvesztek a gólyák és a közönség.

A gólyák műsora a „természetes" tíz perces késéssel indult. A minimalista módon berendezett játéktérre, az ismerősen felcsendülő gólyahimnusz, kissé átírt rímeire vonultak fel a gólyák, vagyis a minyonok.

banyai, gólyabál

Aki nem tudná, a minyonok Gru segítői és Gru az, akiről én se sokat tudok, mert még nem néztem meg a róla szóló animációs filmet. Minden esetre a gólyabál tematikája is a nemrég második résszel debütáló rajzfilmre volt felfűzve.

A gólyák eskütételét követően a résztvevőket és a nézőket egy, a diákok által készített rövidfilm vezette be a történetbe. Nem tudom, hogy a film tökéletlensége vagy a történet kuszasága volt-e az oka, de nem sok mindet lehetett érteni a filmből. A lényeg, hogy a minyonok sorra cipelték a sportterembe a zsűritagokat.

banyai, gólyabál

A zsűri sorát az iskola igazgatója, Szakács Paál István kezdte, aki a filmen láthatóan élvezte elrablását. A bírák közt ott ült a metál és a földrajzi tudományok nagy ismerője, Varga Attila földrajztanár, Pap Szidónia, a 2009-es gólyabál győztese, Fehér Bíborka és Straub Bea román szakos tanárok. Utóbbinál nagyobb ovációt, talán csak az igazgató kapott a közönségtől.

Első próbatétel a bemutatkozás volt. Hét pár sorakozott fel a Gru és minyonjait ábrázoló háttér előtt. A gólyapárok sorban mondták el rímekbe szedett bemutatkozó szövegüket.

A rövid, frappáns és szórakoztató bemutatkozások külön is dicséretet érdemelnek, annál inkább, mert az elmúlt években tapasztalt bemutatkozások nem mindig voltak ilyen gördülékenyek.

Emlékszünk rá, amikor az elfelejtett, összekevert néhány soros bemutatkozásoknál, már csak azok voltak szánalmasabbak, akik a szövegüket telefonjukról olvasták fel. Itt szerencsére a környékbeli falvakból hozott tájszólás is csak erősítette a szereplők iránti szimpátiát.

banyai, gólyabál

A második kihívás a már közhelyessé vált aprópénz-gyűjtögető próbát volt hivatott kiváltani. A szervezők a nézőtéren rejtettek el minyonkártyákat, amiből a versenyzők a lehető legtöbbet kellett, hogy összegyűjtsék a rendelkezésükre álló három percben.

Az ilyen fajta próbák arra jók, hogy bevonják a közönséget is, ezáltal még emelkedettebbé tegyék a hangulatot. Itt erre nagy szükség is volt, mert a nagyjából kétszáz fős nézőközönség a lelátóról követte az eseményeket.

A távol levő és leválasztott helyszín miatt teljesen kimaradtak a produkciók hangulatából, nem sikerült azonosulni a versenyzők kihívásaival, ami láthatóan a szurkolás rovására ment.

„Pikszeket letenni!"

Minden csapat kapott öt szót, amivel adott határidőn belül szöveget kellett alkotni. Ezt a csapatok sajátosan értelmezték s mivel a versenyszámnak nem voltak különösebb szabályai, az amúgy sem túl vicces szóhalmazokból volt, aki monológot, párbeszédet vagy csak értelmetlen mondatokat alkotott.

Egy közös vonás azért volt minden megoldásban: egyik sem sikerült viccesre. A hangulatot tovább rontotta a támogatók felsorolása, azaz, hogy a műsorvezetők a kivetítőről próbálták leolvasni, nem túl sikeresen azok neveit. Jó lett volna ezt még a műsor előtt elgyakorolni.

Érezte a közönség is hogy haldoklik a dolog, mert az eddiginél is nagyobb csendben figyelte a színpadi szenvedéseket.

banyai, gólyabál

Szerencsére nem kellett sokáig hallgatni a bénázást, végre egy igazi próba következett. A tojástörés. A fiúk, szájukban poharat tartva hanyatt feküdtek a földön. A lányok egyenes háttal és előrenyújtott kézzel föléjük álltak. A tojást meg kellett törni, majd a sárgáját a pohárba pottyantani.

Végre egy kellően látványos, érdekes, ügyességet igénylő mutatvány, ami kellően gamat, de még nem undorító. Meg is fogta a gólyákat a dolog, mert nehéz megtörni a tojást, ha nincs ott a kredenc széle, amihez hozzákoppantsuk. Szorongatták, csavargatták a tojásokat, amik a kezükben azelőtt roppantak ripityára, hogy egyáltalán meglátták volna a sárgáját.

Végül került néhány kifinomult technika, mint például a körömmel óvatosan megrepesztett héj vagy a kobakon megtört tojás módszere, így a tojás sárgáját már csak szerencsésen a pohárba kellett juttatni.

Fröcsögött is a massza az új padlószőnyegen. A jelenetet az igazgató összeráncolt homlokkal figyelte. Úgy tűnt, itt valakinek jelenése lesz a perzsán.

Ma este neked kell hazamenned!

Nagyjából ezt a mondatot hallotta volna minden versenyző az X Faktor (és bármilyen más) zsűrijétől a karaokéban nyújtott produkciókért.

Volt néhány szám, amire még a közönség is felsikított és már bulizott volna, de a ritmustalanul mikrofonba tátogó gólyák ezt is megakadályozták. Végül Csepregi Éva dalára indult be annyira a buli, mint halottban a vérkeringés.

„Szívjad, szívjad!"

Ez a felszólítás hagyta el legtöbbször a műsorvezető száját a következő próbán. Ugyanis az elképzelés szerint a párok egy kis héliumot szippantva, egy néma minyon rajzfilmjelenetet kellett szinkronizáljanak.

Azt tudni kell, hogy a minyonok nem sokat beszélnek, csak hümmögnek és kacagnak. A szinkron így egy összevissza röhécselés lett, némi hümmögéssel tarkítva, mintha az est végső kivéreztetése lett volna a cél.

banyai-10

Amíg a zsűri asztalánál a pontokat adogatták össze, a mikrofont Cerják Izabella, az iskola tanulója vette kézbe, és egyszerre csak elkezdett megédesedni a savanyú cukorka a szánkban.

Nem csak csinosságával, de jó hangjával is elvarázsolta a jelenlévőket. A terem csapnivaló akusztikája ellenére is élveztük a produkciót. Ha a teljes estét nem is, de a hangulatot még az utolsó pillanatban megmentette két előadott dalával.

Ehhez még hozzáadott egy csipetnyi vizuális élményt az őt követő táncos trió, akik egy kis rap-pel és brake-kel járultak a közönség elé.

Ülj vissza, nem te nyertél

Közben elkészült a zsűri is a listával, amit a műsorvezető felkonferált. Harmadik helyről indított, amit a hármas számú csapat, Tibódi Kamilla és Szabó Lóránt tudhatott magáénak. A második hely a hatos csapaté lett volna, ha nem futnak bogra a római számokkal és adják oda a négyes csapatnak.

Vissza a nyereményt, vissza a virágot, ami végül a jogos nyertesekhez, Gáspár Krisztina és Kandó István Norberthez kerültek. Első helyen a próbák alatt is a legnagyobb bátorítást élvező hetes csapat, Tamás Anita és Jakócs Szabolcs végzett.

banyai, gólyabál

Szervezők, gólyák, osztálytársak közös fotózkodással zárták a 2013-as Bányai gólyabált, majd következett az igazi próbatétel, irány a Jungle Club.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Slyr
2013-11-08 14:32:38
Hibák
Igen volt egy kis késés mert pont a golyabál napján festették le a pályát és semmit nem tudtunk igazából előre elprobálni.Hiszen 5 órára száradt meg annyira a vonal h a szőnyegeket le lehessen tenni már fél 6 el volt múlva mikor felkerültek a perzsák. Elég nagy nehézséget okozott ez nekünk.
avatar
wemstar
2013-11-08 15:19:07
Táncos trio.
Amugy a táncost trionál nem rap volt hanem hip-hop és break dance :)
avatar
Csakatutit
2013-11-08 17:32:33
Vélemény!
Meglepő is lett volna, hogyha a drága sajtó egy normális cikket irt volna a Bányai János Műszaki Szakközépiskola gólyabáljáról! Persze, hogy mindig a hibákra figyelve kapunk egy cikket a gólyabálunkról!!!!!!!!!!! De miért???????? Más iskolákban is vannak hibák fellépve, vannak bajok, vannak olyan dolgok, amiket elrontanak és KÉRDÉS: AZOK MIÉRT NEM KERÜLNEK NYILVÁNOSSÁGRA? Iskolánk is ugyan olyan mint a többi, de persze, pár bunka(elnézést a kifejezésért) elkezdi, hogy a Bányai egy rosz iskola ahol lazaság van. Hát nem drága emberek, ugyan olyan szigor és ügyes, tehetséges emberek fodulnak meg nálunk és mint minden iskolában, még a legjobbank tartott iskolában is található rosz diák, aki züllött, lázadó, buta, nemtörtődöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Érthetetlen sajtó tehetség! Elnézést...itt hol a tehetség??? az igazi újságiró tehetség...tuttom szerint, aki ért a szakmájához, az nem különveszi, hogy "én most ezt az iskolát blamálom, mint többi szakmabeli társam" hane...
avatar
erika.antal
2013-11-08 19:58:00
stilus
annyit uzennek a cikk irojanak,hogy ne torekedjen annyira az indexes hangvetelu, kritikus, cinikus, fanyar stilusra, mert meg nagyon kis hal ehhez, es oszinten nem is all valami jol, hogy 18 eves fiatal,lelkes fiuk-lanyok altal szervezett rendezvenyt leszoljon . en speciel szegyellnem magam,ha abbol keresnem meg a napi betevot, hogy gyermekek altal szervezett musorokat becsmerlek. nagyon tavol all meg On az ujsagirastol, addig is egy kis joindulatot gyakorolhatna, hiszen mi is elnezoen olvassuk a legtobbszor nagyon gyengere sikeredett irasait, probalja meg On is az igyekezetet latni egy csapat 18 eves munkajaban.
avatar
Andrea Andrika Andi
2013-11-08 21:23:10
szevezo
Kedves ujsagiro :) nemtudom hogy mit kebzelsz te magadrol..Kia a franc vagy te hogy ennyire leszolod azt a teljesitmenyt amit mi szinte minden segitseg nelkul hoztunk ossze..amugy is ha ennyire leszolod a Banyaisokat akkor legalabb irj jot is :D peldaul a HARLEM SHACKE :D ezt megsem emlitetted..sot meg nemis jol irtad le a feladatok nevet..ebbol latszik hogy te az eloadason ottvoltal de nem figyeltel..igen voltak hibak is nem tagadjuk de aztis szem ele vehetned hogy a kapunyittas 6oratol volt es mui haromnegyed 6ra mehettunk fel a szinpadra csak..probalni sem lehetett semmi ilyesmi.de amugy is mas iskolat mert nem nezel le???mert mi vagyunk a legrosszabbak???eggyaltalan nalunk szervezoknel is megvolt hogy ki mit csinal es kijavitottuk egymast ha hiba volt..nemugy mint a kedves gimis szervezok ahol 80an voltak es ossze vissza felvoltak osztva mi csak 24en voltunk de sokkal jobb szervezes volt mint naluk..amugy Papp Szidonia 2010-en volt golyakiralyni :) csak hogy tudd ezt is kis okos :)
avatar
Csakatutit
2013-11-08 22:51:59
hozzáfűzni valóm a szöveghez amit irtam
Elnézést kérek minden olvasótol, azért mert a szövegemben, amit itt megosztottam mindenkivel vannak elirások és helyesirási hibák. Elnézést kérek mindenkitől, aki megtekintette vagy megtekinti, de ahogy elolvastam a "kedves" cikket úgy azzal a hévvel irtam is a hozzázólást és nem nyugott állapotomban voltam épp..
avatar
PánkofromHell
2013-11-09 21:25:05
Csigavér a bilibe.
Harlem Shacke? Ugyan már. És még nagybetűvel írod, mert büszke vagy rá. Ki a francot érdekel az államokból átvett agyhalál? Nyugatmajmolás, divatprostitúció. Hol van a techtonik, az emo maszlag? Lejárt lemez. Fonákul fogod érezni magad 5 év múlva.
Csakatutit: Semmi gond, de amit írtál az nem fedi a valóságot. A bányai teli van szellemileg alultáplált puruntyal. De ne aggódj. Lassan a város is megtelik vélük. Ha ez vigasztal.
avatar
Slyr
2013-11-10 12:23:33
Kedves PánkofromHell
Ha valaki valamit csinál abba könnyű hibát kapni . Az , hogy meg általánosítasz h mindenki ott alul táplált szerintem ez kicsit kemény kijelentés volt de igazából látszik h neked sincsen több eszed ezek szerint ;)
avatar
Andrea Andrika Andi
2013-11-10 21:30:25
re: Csigavér a bilibe.
Nemtudom hogy te hany eves vagy es hogy neked ilyenben volte reszed mint nekunk de igenis mi buszkek vagyunk magunkra :D kepesek voltunk ra es osszehoztuk..lehet hogy te kivulallokent nem igy latod de ez van..Es holelsz tee??? :O :O :O techtonik?? :)) regen lejart mar kedvesem :P csak megsugom :)) 5 osztalyban techtonikoztunk :)) de ahogy latom te a multban elsz :)) a masik az hogy te milyen jogon irod azt hogy a banyai teli van szellemileg alultaplalt puruntyal?? :O lehet hogy akadnak ilyenek is de eleg sok normalis van akinek az elete nem arrol szol hogy megszoljanak masokat hanem a sajat dolgaikkal foglalkoznak :) peldaul aki nem tanul az nem azt jelenti hogy agyilag zokni..sokkal jobb emberek mint peldaul te vagy akarki mas mert tobb eszuk van es nem szolnak bele az ilyen dolgokba..vess magadra es utanna szolj meg masokat.keresd magadban a hibat ,amugy kivancsi lennek hogy te melyik iskolaban vegeztel es arra is hogy a te gyereked majd hol fog vegezni vagy eddig hol vegzett :D
avatar
S.K.
2013-11-23 13:13:12
Jokivansag...
Szívből gratulálok Banyai-sulisok!Végre egy kis újdonság&fiatalos jókedv.Csak azok a vélemények fontosak,amelyek pozitívak.Nem azt kell nézni ;ki mit hol&mikor mondja,hanem hogyan mondja ;Szívből& jóindulattal,vagy eltúlzott rosszindulattal.\"Just be yourself&feel free&easy"Az a lényeg,hogy jól éreztetek magatokat és jó hangulat sugárzik a videóról is...Blessess...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."