Lyukasóra » Rendezvények

Elköltözik a bárányfesztivál

Bárányhús, pálinka, sajt, pogácsa és bor a fő kellékei az idei Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztiválnak. Főzőversenyre várják a csapatokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Baranyfeszt2015
Sándor Tamás, Ambrus Gizella és Bálint Attila
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. április 01., 16:33
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend a polgármesteri hivatallal partnerségben május 8-9-én szervezi meg, a Tavaszváró Bárány- és Pálinkafesztivált – tudtuk meg Ambrus Gizellától, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend elnökétől, Sándor Tamástól, a lovagrend kancellárjától, illetve Bálint Attilától, a polgármesteri hivatal munkatársától.

Idén a helyszín is újdonságokat tartogat az udvarhelyieknek és az idelátogató vendégeknek. A Székelytámadt várban felújítási munkálatokat terveznek a nyár folyamán, ezért a sportcsarnok melletti térre rendezik be a bárány- és pálinkafesztivált. A parkolóban állítják fel a színpadot, valamint a főzősátrakat, a sportcsarnok melletti utcában kirakodóvásár, állatsimogató, sajtkóstoló, borbemutató lesz.

Főzd le a szomszédod!

Bárányhús elkészítésében jártas csapatok jelentkezését várják, illetve a házi pálinka, pogácsa, sajt és túrókülönlegességek is megmérettetnek a kulináris eseményen. A szervezők elmondták, hogy már vannak határon túli jelentkezők, Magyarországról négy csapat jelezte részvételi szándékát és négy udvarhelyszéki faluból is feliratkoztak a főzésre.

A jelentkező, legkevesebb három személyes csapatok a helyszínen 15 lejes kilogrammonkénti áron szerezhetik be az alapanyagot, a bárányhúst. A szervezők pedig biztosítják a kellékeket, üstöt, tüzelőanyagot, sátort, stb. Két kategóriában lehet lefőzni egymást, a profik és a kezdők külön állnak az üst mellé. Jelentkezni május elejéig lehet a Gizi Fogadó és Csárdában.

Nem csak enni, inni és jótékonykodni is lehet

Játékos akciókat találtak ki a pénzgyűjtésre. Például elhelyeznek a fesztiválon egy 236 literes poharat, amelyet bodzalével töltenek meg, aki ebből inni szeretne, egy lejért teheti meg. Szintén egy lejért kipróbálhatják szerencséjüket a látogatók. Fánkban a szerencse címmel hirdetnek vetélkedőt, a pánkókban pedig értékes nyereményeket rejtenek el.

Egy másik vetélkedő a bárányhús saccolás lesz, amelyben egy sült comb, vagy oldalborda tömegét kell eltalálnia a jelentkezőnek. Itt is értékes nyereményekre lehet váltani az egylejes benevezési díjat, illetve nem utolsó sorban az összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

Lovagok és hungarikumok

Az előzetes programot már összeraktak a szervezők: május 8-án, pénteken felvonulással kezdődik a fesztivál (Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend, Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend, Tihanyi Borlovagrend, Szent Vincze Borrend Békés megyei és erdélyi képviselete, Arany Griff Rend, Mohácsi Busójárók, Szabadtűz Lovagrend, Békés megyei Culinary Team).

Pénteken a felvonulás után a barátok templomában megáldják az ünnepi bárányt, pálinkát, kalácsot és kenyeret, majd a polgármesteri hivatalban felavatják az új lovagokat. 18 órától már a sportcsarnok melletti térre látogatnak a vendégek.

A szervezők felhívták a figyelmet a rendezvény két fővédnökének, Benke Laci bácsi, Oszkár-díjas mesterszakácsnak és Miklós Beatrix, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének jelenlétére is, illetve a Culinary Team tagjaira, akik hungarikumokat, 40-45 féle ételt mutatnak majd be. Utóbbiak egyébként Magyarországot képviselték a világbajnokságon, ők Magyarország legjobb szakácsai.

Szombat a bárányoké

Illetve a bárányéteket elkészítőké, mert aznap rendezik a nagy főzőversenyt. 11 órától átveszik a csapatok a húst és elfoglalják a főzősarkakat, majd egy óra múlva kezdődik a megmérettetés, közben kulturális programok, hungarikumok bemutatása, jótékonysági akciók zajlanak, majd 15 órától zsűriznek, illetve délután négytől eredményt hirdetnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."