Frissítve: Érvénytelen a népszavazás, Traian Băsescu az államelnök

Az alkotmánybírák 6:3 arányban, vagyis kétharmados többséggel hoztak döntést a július 29-én tartott népszavazás ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Traian Basescu államelnök
A döntést meghozták, ezt a parlamentnek még érvenyesítenie kell
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. augusztus 21., 12:01
4 hozzászólás. 

Visszatérhet hivatalába Traian Băsescu felfüggesztett államfő, mivel az Alkotmánybíróság ma délben úgy döntött, érvénytelen a leváltásáról rendezett népszavazás. A testület határozatát holnap reggel tízkor fogják felolvasni. Băsescu akkor kapja vissza hivatalát, amikor a döntés megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Hivatalos források szerint az Alkotmánybíróság ma szinte három órán át ülésezett, és vitatta a kérdést, míg végül a bírák 6:3 arányban szavazták meg, hogy július 29-én a választópolgárok kevesebb mint 50 százaléka ment el voksolni.

De mire ment el három hét?

Az ülésre érkező Tudorel Toader alkotmánybíró nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ma is elhalasztják a döntést, de Puskás Bálint Zoltán alkotmánybíró azt mondta, szerinte a testület ma dönt. A népszavazás után az Alkotmánybíróság először szeptember 12-re halasztotta a döntést, majd bejelentette, inkább augusztus 31-én dönt.

Később már minden fél (Victor Ponta kormányfő, Traian Băsescu, José Barroso, az Európai Bizottság elnöke) azt szorgalmazta, hogy a taláros testület minél hamarabb döntsön, mert a politikai bizonytalanság óriási gazdasági károkat okoz, így augusztus 21-re hívták össze a testület ülését.

Miután a parlament feflüggesztette Traian Băsescut, lassan két hónapja Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt volt elnöke az ideiglenes államelnök. Antonescu a népszavazási kampány kezdetén azt ígérte, ha a választópolgároknak kevesebb mint a fele plusz egy megy el szavazni, akkor visszavonul a politikai életből.

Az Alkotmánybíróság mai határozatában ugyanazokra a számokra hivatkozik a népszavazás érvényességi küszöbének (amely hónapok óta vita tárgya, miniszterek bukásának oka) megállapításakor, mint amit augusztus elsején a Központi Választási Iroda is közzétett: a választói névjegyzékben szereplő 18 292 464 személy 46,24 százaléka, azaz 8 459 053 fő ment el voksolni.

A népszavazás óta eltelt bő három hétben a hivatalos számok nem változtak, pusztán egy közigazgatási miniszter jelezte, hogy ő nem tudja garantálni a pontosságukat, a kormányfői nyomás miatt pedig, hogy tisztítsák meg annyira a névjegyzéket, hogy jöjjön ki az 50% plusz egy fő, Ioan Rus belügyminiszter és Victor Paul Dobre közigazgatási miniszter lemondott. Utóbbi ellen büntetőeljárás is indult.

Még aznap délután, azóta sem tisztázott okok miatt hirtelen lemondott az üzleti szférával megbízott miniszter is. Victor Ponta kormányfő nemcsak a távozó miniszterek helyére keresett új embereket, hanem kapva az alkalmon átszervezte egyúttal a fél kormányt, de azóta ő kénytelen vezetni az igazságügyi tárcát is.

Akik nem békélnek meg Băsescuval

Az ülés közben is folytatódott a tegnap elkezdett, mára pár száz fősre duzzadt tüntetés az Alkotmánybíróság székhelye előtt. A tüntetők azt követelték a talárosoktól, hogy nyilvánítsák érvényesnek a népszavazást, hogy Traian Băsescu távozzon a politikai életből. A népszavazáson ugyanis mindössze 11 százalék voksolt Băsescu maradására, az elsöprő többség a távozására szavazott.

A mai tüntetést a tartalékállományba helyezett katonák és tisztek szakszervezete szervezte, de részt vett néhány volt forradalmár is. Egy másik csoport ma délutánra kért engedélyt tüntetni az Alkotmánybíróság székháza előtt. A délelőtt tüntető több mint 200 személy időközben átment a fővárosi Egyetem térre, ahol tovább folytatja a demonstrációt.

Az alkotmánybírósági döntés egyúttal alkalmat szolgáltatott arra, hogy a romániai közélet is átvehesse a magyarban már szerencsétlenül meghonosodott "nemzetellenes" jelzőt, és erre nemcsak szélsőséges politikusok kaphatók. Puiu Haşotti kulturális miniszter például ezzel a jelzővel illette a taláros testület döntését, amellyel visszahelyezte Băsescut hivatalába, mondván, próbáljon meg ezentúl az Alkotmánybíróság együttélni Traian Băsescuval.

A Băsescut támogató Demokrata Liberális Párt már jelezte, kész minden politikai erővel együttműködni. Emil Boc volt pártelnök és alkotmányjogász a talárosok döntését helyesnek és teljesen legálisnak nevezte.

Crin Antonescu ideiglenes államfő viszont újból felfüggesztené a hivatalába hamarosan visszatérő Băsescut. Arra az újságírói kérdésre, hogy megkísérlik-e, azt válaszolta: mindenképp. Jelezte, az alkotmánybírák döntését elfogadja, de igazságtalannak tartja. Kijelentette, nem vonul vissza a politikai életből, mert ugyan azt ígérte, hogy visszavonul, ha Băsescut nem váltják le, de szerinte a szavazók Băsescut alapvetően leváltották.

uh.ro/manna.ro



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
2 T
2012-08-21 13:25:06
Remelem elkezd takaritani a tengeresz, es kisepri a mocskot....
avatar
jakab_izabella
2012-08-21 15:34:55
Szerintem meg epp forditva kellenne , a tengereszt soporje el a hullam.
avatar
Milan Yorgi
2012-08-21 16:01:29
O Z N
Szerintem jojjenek a foldonkivuliek s tegyenek rendet,mart mi magunk mar nem tudjuk jol csinalni a dolgokat. Se politikai temaban,sem mashogyan.
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2012-08-22 20:52:18
Basescu nem szerette a magyarokat, de legalább nem gyűlölte!
Csak rosszabb jöhet!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."