Ponta szerint az új Btk. nem a bűnözőket védi

Butaságnak nevezte pénteken Victor Ponta miniszterelnök azt a kijelentést, miszerint az új büntetőtörvénykönyv a bűnözőket védi.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

victor ponta
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 03., 06:56
0 hozzászólás. 

A kormányfő bejelentette, hogy nem módosítják sürgősségi rendelettel a Btk.-t, valamint a büntetőeljárási törvénykönyvet, amelyekről Traian Băsescu államfő és a korrupcióellenes ügyészség állította, hogy a bűnözőket védik.

Băsescu pénteken újabb felszólítást intézett Pontához, hogy már most, a büntetőtörvénykönyvek hatályba lépése előtt módosítsa sürgősségi rendelettel a két jogszabályt, de a kormány csak szerdán tárgyalja ezt a kérdést. Ez azt jelenti, hogy szombattól hatályba lépett a két új törvénykönyv, amely a vádhatóság szerint megnehezíti a korrupció visszaszorítását.

Băsescu főként a büntetőeljárás 140. cikkelyét kifogásolta, amely csak a bűnvádi eljárási szakaszban teszi lehetővé, hogy egy gyanúsított telefonját lehallgassák.

A bűnvádi eljárás azonban csak azt követően indítható, hogy a vádhatóság a gyanúsított tudomására hozta az ellene folytatott vizsgálat tényét. A korrupciós perek nagy része a telefonbeszélgetések lehallgatására épül.

Ponta elmondta, valóban vita volt szakértők között a vonatkozó rendelkezésről, de szerinte a büntetőeljárásnak van egy másik cikkelye, amely lehetővé teszi, hogy ismeretlen tettes ellen, vagyis maga a bűncselekmény ellen indítson nyomozást a vádhatóság, így szerinte ez megoldja a Băsescu által felvetett problémát.

A kormány várhatóan szerdán tárgyalja a törvénykönyvekkel kapcsolatos módosításokat, amelyeket az igazságügyi minisztérium fog előterjeszteni az igazságszolgáltatás illetékeseivel folytatott egyeztetések alapján. A módosítások pontos tartalma egyelőre nem ismert.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."