42 milliárd eurót küldtek haza a vendégmunkások

Több mint 42 milliárd eurót küldtek haza otthon maradt családtagjaiknak a külföldön dolgozó román vendégmunkások az utóbbi tíz évben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Euró
Csökkent Románia lakossága, nőtt a bevétel
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 28., 07:58
0 hozzászólás. 

Az országos statisztikai intézet adatai szerint 1989 óta több mint hárommillióval csökkent Románia állandó lakossága: a fogyáshoz 77 százalékban a kivándorlás járult hozzá.

Az utóbbi negyedszázadban több mint 2,3 millió román állampolgár ment nyugatra dolgozni a jobb megélhetés reményében, közülük minden második (46 százalék) Olaszországban telepedett le.

A román vendégmunkások második kedvenc célországa Spanyolország (34 százalék). A kitelepülők 7 százaléka Németországban, 4 százaléka pedig Nagy Britanniában keresett új egzisztenciát. Magyarországra a romániai kivándorlók három százaléka (mintegy 70 ezer ember) érkezett.

Mivel főleg az aktív korosztály hagyja el az országot, Romániában az utóbbi negyed évszázadban 38-ról 41 évre emelkedett az átlagéletkor.

A kivándorlók legnagyobb hulláma (csaknem félmillió ember) az ország európai uniós csatlakozásának évében, 2007-ben hagyta el Romániát. 2012-ben az emigránsok száma már nem haladta meg a bevándorlókét.

A román vendégmunkások az itthoni éves nettó átlagbér (3600 euró) mintegy ötszörösét keresik egy év alatt Spanyolországban (17 ezer euró), illetve Olaszországban (19 ezer euró). Ezért a legtöbben azt követően sem tértek haza, hogy a gazdasági válság nyomán Olaszországban 12 százalékra, Spanyolországban pedig 26 százalékra emelkedett a munkanélküliség.

A külföldön dolgozó román vendégmunkások helyzetének rosszabbodása a hazaküldött pénzmennyiségben mérhető le: míg 2008-ban 6,6 milliárd eurót, tavaly már csak 3,6 milliárd eurót tudtak hazaküldeni a hátrahagyott családtagoknak - derült ki a Gândul.info összeállításából.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."