Kész lemondani Antonescu

A lemondását lebegtető pártelnök szerint a liberálisok az Európai Néppárthoz csatlakoznának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

crin-antonescu-uh
Crin Antonescu vállalja a következményeket
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 26., 12:31
0 hozzászólás. 

Az Európai Néppárthoz csatlakozna a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hat, újonnan mandátumhoz jutó európai parlamenti képviselője - jelentette be hétfőn Crin Antonescu pártelnök, aki azt is megerősítette, hogy a PNL rossz választási eredményért kész vállalni a felelősséget a párt állandó bizottsága előtt.

Hétfőn lemondott a PNL élén egy éve betöltött elnökhelyettesi tisztségéről Klaus Johannis nagyszebeni polgármester.

A vasárnapi EP-választáson csaknem negyven százalékos győzelmet arató Victor Ponta kormányfő és szociáldemokrata pártelnök a szociálliberális szövetség (USL) újraalakítására tett ajánlatot a kormányából márciusban kilépett PNL-nek.

Antonescu az ajánlatot azonnal elutasította, hétfőn pedig úgy vélekedett, pártjának a jobboldali erőkkel kell összefognia az EP-ben és az őszi romániai elnökválasztáson.

A voksok több mint 96 százalékának feldolgozása nyomán hétfőn bizonyossá vált, hogy a liberálisok eredménye nem éri el a 15 százalékot. Antonescu azért lebegteti lemondását, mert a választási kampány előtt bejelentette, hogy amennyiben pártja nem haladja meg a húsz százalékot, lemond a PNL elnökségéről.

A márciusban ellenzékbe vonult PNL az USL választási szövetség részeként 2012-ben még a mandátumok több mint 26 százalékát szerezte meg a bukaresti parlamentben.

A pártok erőfelmérésnek tekintették az EP-voksolást, de számukra valódi politikai tétje az elnökválasztásnak van.

Elemzők szerint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök az államfői tisztség megpályázására készül, és azt próbálja a liberálisok legalább egy részének a kormányba csábításával megelőzni, hogy a magát jobboldali pártként meghatározó PNL a jobbközép pártokkal szövetkezzen ellene a novemberi elnökválasztáson.

Amennyiben a PNL valóban besorol az európai néppártba (EPP), akkor Románia a nagyarányú szociáldemokrata győzelem ellenére több EP-képviselőt a küld néppárti (16), mint a szocialista (15) frakcióba.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."