Több lépésben valósul meg a jobboldali pártfúzió

Több lépésben valósul meg a PNL és a PDL fúziója: a két jobboldali ellenzéki erő választási szövetségként indít közös jelöltet az őszi elnökválasztáson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

PNL-PDL
PNL-PDL fúzió
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 16., 08:52
0 hozzászólás. 

A hotnews.ro hírportál szerint az új párt alapszabályzatát kidolgozó bizottság kompromisszumos javaslata szerint a novemberi választáson induló közös jelölt a PNL/PDL nevű szövetség nevében kéri majd a szavazók bizalmát, s 2015. január elsejétől a közös párt is ezen a néven folytatná tevékenységét.

Az egybeolvadást csak a 2016-os parlamenti választások utánra tervezik: addig a PNL/PDL-nek két társelnöke és (a két egyesülő pártot fele-fele arányban képviselő) paritásos vezetősége lesz - derült ki az alapszabály-tervezetből.

A két párt július 26-án külön-külön, majd együtt rendez kongresszust, hogy meghozzák az egyesülésükről szóló politikai határozatokat. Attól tartanak, hogy a pártbejegyzés jogi procedúrájára már nem lesz idő a novemberi elnökválasztásig: ezért tervezik azt, hogy idén még választási szövetségként működnek együtt.

Klauss Johannis, a PNL elnöke kedden bejelentette: a liberálisok július 21-én döntik el, kit javasolnak közös államfőjelöltnek. A jelöltségre a tisztségeiről lemondott Crin Antonescu volt pártelnök is pályázik, de a felmérések szerint Johannisnál lényegesen kisebb esélye lenne a választás második fordulójában a szociáldemokrata Victor Pontával szemben.

A PDL már tavaly megválasztotta államfőjelöltjét Cătălin Predoiu volt igazságügyi miniszter személyében, de neki még Antonescunál is rosszabb eredményt jósolnak a felmérések. A jobboldali összefogás közös jelöltjének megnevezését augusztus elejére ígéri a PNL és a PDL.

Az ellenzék két legnagyobb pártja az európai parlamenti választások után döntött úgy, hogy összefog a kormányzó szociáldemokraták (PSD) ellen a novemberi államfőválasztáson. Felmérések szerint most Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőnek van a legnagyobb esélye arra, hogy Románia következő államelnöke legyen.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."