Klaus Johannis nem híve az etnikai autonómiának

A szász származású Klaus Johannis, a román jobboldal egyik lehetséges államelnök-jelöltje nem híve az etnikai alapú autonómiának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-uh
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 07., 06:28
0 hozzászólás. 

Erről maga beszélt szerdán egy interjúban, amelyet az Adevărul című napilap közölt.

Kifejtette, hogy ő soha nem volt híve az etnikai autonómiának, és most sem támogatja, hogy a régiókat etnikai határok mentén alakítsák ki.

"Ha valaha lesznek régiók Romániában, akkor ezeket nem etnikai szempontok szerint kell kialakítani" - mondta Johannis, aki szerint a decentralizációt csak "bizonyos mértékben" kell etnikai kritériumok szerint végrehajtani.

Johannis a romániai német kisebbség politikai vezetője, aki az idén belépett a román ellenzéki Nemzeti Liberális Pártba (PNL), és jelenleg ennek elnöke.

A politikust a román kisebbségpolitikáról is kérdezték. Kijelentette, hogy a nemzeti kisebbségekkel szembeni bánásmód területén mindig lehet javítani, de korrektnek kell lenni az állammal szemben, és el kell ismerni, hogy Románia pozitív modell Európában abban, ahogyan bánik nemzeti kisebbségeivel - vélte Johannis.

Pozitív diszkriminációnak nevezte, hogy a nemzeti kisebbségeknek hivatalból jár egy parlamenti képviselői hely, amennyiben nem érik el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A kedvező bánásmódra példaként említette, hogy az állam támogatja a kisebbségek szervezeteit, és anyanyelvű iskolákkal is rendelkeznek a nemzeti közösségek. "Összességében elmondhatjuk, hogy Romániában korrektül és jól bánnak a kisebbségekkel" - mondta Johannis.

Arra a kérdésre, hogy miként vélekedik a Jobbik vezetőjének és Orbán Viktor miniszterelnöknek a román politikusokkal szemben megfogalmazott bírálatairól, Johannis elmondta: nyugalommal kell viszonyulni ezekhez. Úgy vélte, hogy a szélsőséges pártok vezetői általában sokkoló kijelentéseket tesznek, akik furcsa, felbujtó üzeneteket fogalmaznak meg. Példaként említette, hogy az 1990-es években Romániában is voltak ilyen politikusok.

Úgy vélte, abból sem kell tragédiát csinálni, ha Orbán Viktor bírálja a politikusokat, de azért figyelmeztetni kell, hogy két uniós szomszédos ország közötti baráti viszonynak nem ilyen alapon kellene működnie.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn július 26-án a román-magyar viszonyról szólva kijelentette: az elmúlt másfél-két évben nem volt olyan magyar kormányfői nyilatkozat, amely ne adta volna meg a tiszteletet a román népnek és vezetőinek. De román oldalról hosszú az ilyen nyilatkozatok listája.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."