Brit buszgyártótól lopták Románia logóját?

Miután legutóbb kiderült, hogy Románia korábbi szlogenje, a "Land of choice" már levédett szlogen, most úgy tűnik, hogy az ország turisztikai logójával is gondok vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. július 30., 08:00
3 hozzászólás. 


Elena Udrea nem mondható szerencsésnek országimázs-építés terén. Ahogy azt oldalunkon is jelezték nem mondható teljesen újnak országunk imázsának egy része. Román bloggerek fedezték fel, hogy a Sanghajban bemutatott Románia-logó levele (utalás a balladai "foaie verde"-re és az ország természeti szépségeire) közönséges plágium: a brit Change Transport nevű, öko-buszokat forgalmazó cég logójának – a kerekeket leszámítva – egy az egyben való átvétele – írja a manna.ro.

A tavalyi "Land of choice" szlogen eredetileg nem került pénzbe, mivel a turisztikai minisztériumon belül hozták létre, ám miután a minisztérium minden ország-népszerűsítő kiadványán szerepelt, most már pénzbe fog kerülni. Ugyanis Florin Zamfir iaşi-i üzletember már korábban levédette a maga számára, most pedig pereli a minisztériumot.

A "Land of choice" éve turisztikai évként sem volt szerencsés: 1 275 590 külföldi turista fordult meg Romániában, szemben a két évvel korábbi 1 550 957-tel.

Bedohazi

Az új turisztikai brandet a minisztérium 894 970 euróért vásárolta, nyilatkozta Elena Udrea tárcavezető a Hotnews hírportálnak. Az összeg nagyrésze valószínűleg nem a levelecskére ment el, mert azt 250 dollárért meg lehet venni a Shutterstock.com nevű, dizájnelemeket árusító weboldalról. Hasonló grafikai elemmel kampányolt korábban az Oltchim vegyi üzem is, amikor környezetkímélőként akarta népszerűsíteni magát, írja a Realitatea hírtelevízió internetes oldalán.

Az új brand megalkotásával a turisztikai minisztérium az Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion SA - Taylor Nelson Sofres (THR TNS) céget bízta meg közbeszerzési pályázat útján. A vállalatot Elena Udrea miniszter válasznyilatkozatában azzal védte meg, hogy komoly cég, amely Spanyolországgal, Görögországgal, az Egyesült Államokkal és Kubával is szerződésben áll.

A brand kidolgozását mennyiségi és minőségi kutatás előzte meg Romániában és az országos turisztikai stratégia által legfőbb piacokként meghatározott Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban.

A minisztérium a doménről is lemaradt. A HotNews kiderítette, hogy az új szlogent mások már levédték internetes doménként július 21-én, nyolc nappal a brand hivatalos bejelentése előtt. A carpathiangardens.ro netes címet a Cristian Gherghe tulajdonában lévő Crossbyte Solutions kft jegyeztette be, a carpathiangardens.com-ot maga Cristian Gherghe, az explorethecarpathiangardens.ro-t pedig egy másik személy, akinek az adatait a ROTLD regisztrációs hivatal nem közölte.

Cristian Gherghe elmondta, nem ismeri az utóbbi személyt, és rögtön bejegyeztette az első két internetes domént, ahogy 21-én megtudta az internetről, mi lesz az új országbrand szlogenje. Hozzátette, ha a minisztérium kéri, átadja a két domaint, és nem is kíván pénzt kérni értük. Romániában egyébként továbbra sem lehet kereskedni az internetes doménokkal.

A turisztikai minisztérium, illetve a márkázással megbízott cég nem jegyeztette be internetes doménként a szlogent arra ellenére, hogy nemzetközi kampányt kíván ráépíteni 73 millió euróért, amelyre újabb közbeszerzési pályázatot ír majd ki. A brandért fizetett összeget a tárca az Európai Uniónál pályázta meg a Regionális Operatív Program keretében.


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bazeee
2010-07-30 11:54:15
:0
Hát igen, marha nehéz egy logót elképzelni, megszerkeszteni... :whistle: :s
avatar
döbrögi
2010-07-31 10:36:19
"A tavalyi "Land of choice" szlogen eredetileg nem került pénzbe, mivel a turisztikai minisztériumon belül hozták létre..." biztos kurva sokat kellett dolgozzanak rajta amíg "létrehozták"
avatar
d.jere
2010-08-03 19:21:57
Udrea kisaszony megint koltott egy keves PENZT a hazajara!!!!!!!!!!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."