Sport » Egyéb sport

Fejér-Konnert András: ötvenévesen még mindig az élvonalban

Székelyudvarhely egyik legeredményesebb sportolója Fejér-Konnert András, aki még mindig játszik a Bundesligában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

fejerkonnertandras2
Sérülés törte derékba karrierjét, de újra a profik között versenyez
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. november 05., 15:55
0 hozzászólás. 

Minden idők egyik legjobb székelyudvarhelyi asztaliteniszezője, az ötven éves Fejér-Konnert András gyakran látogat haza szülővárosába, Székelyudvarhelyre. Amellett, hogy a közeli Szovátán egy panziót is működtet, a sporttól sem szakad el, hiszen minden nyáron többedmagával asztalitenisz-edzőtábort is tart az udvarhelyi pingpongozóknak.

Országos bajnok volt, majd disszidált

András a hetvenes években, gyerekként kezdett asztaliteniszezni, Nagy Ferenc volt az edzője neki is, mint annyi más udvarhelyi pingpongozónak. A gimnázium tornatermében „ütögettek" társaival, a nagyobbak onnan hívták el az első edzésre. Hamar bebizonyította mire képes, a tehetséges kis srác mindent megnyert, amit lehetett: 1979-ben országos bajnok lett a serdülőknél, 1981-ben pedig az országos ifjúsági bajnokságot is megnyerte egyéniben.

Romániából a nyolcvanas évek végén távozott az akkori Nyugat-Németországba – most is ott él. Akkor azért ment el, mert hat éven keresztül az ország első két asztaliteniszezője között volt, és az akkori három világbajnokság egyikén sem vett részt a román válogatott, holott kijutott. Ez volt az oka annak, hogy András távozott, bevallása szerint, ha nem érezte volna veszélyben sportolói karrierjét, soha nem ment volna el.

fejerkonnertandras4

András Németországban sem tétlenkedett – bár az akkori szabályok szerint négy évig nemzetközi versenyen nem indulhatott, csak a Bundesligában játszhatott. A kilencvenes években többszörös bajnok volt, a TT Jülich csapatával pedig kétszer nyerte meg az asztaliteniszezők legrangosabb európai megmérettetését. Nem mellékesen a két nyert döntő mellett még volt egy elődöntő és egy vesztett finálé is. Unokatestvére, a szintén Udvarhelyről Németországba távozó Fejér-Konnert Zoltán is évekig a Bundesligában játszott, a 2004-es athéni olimpián is részt vett.

Sérülés, majd újrakezdés

Fejér-Konnert András karrierjét egy súlyos sérülés törte meg. 1999-ben vették észre, hogy bokájában a csont olyan súlyosan károsodott, hogy műtétre szorult, orvosai eltanácsolták a sportolástól. Mégis újrakezdte, a rehabilitáció után a negyedosztályban ismét pingpongozni kezdett – fokozatosan edzett, gyakorolt, gyógyította magát. Annyira, hogy ma ismét a legjobbak között játszik – a TTC Hagen már másodosztályú volt, amikor néhány évvel ezelőtt leigazolta edző-játékosnak.

fejerkonnertandras3

A német asztalitenisz-bajnokság a legerősebb a világon – ez régebb, de ma is így van, a világ legjobb játékosai Németországban asztaliteniszeznek. A TTC Hagen csapata néhány év alatt feljutott a Bundesligába, így idén ismét a legmagasabb szinten kell, hogy asztalhoz álljon. Habár gyerekeket oktat asztaliteniszre, a klubnál maradva azzal szembesült, hogy a csapat egyik tajvani versenyzője nem kapott vízumot, így ötven évesen Andrásnak kellett beugornia a bajnoki mérkőzésekre.

„Az volt a célom, hogy legalább egy szettet nyerjek meg, ehhez képest kettőt is megnyertem" – mondja András, akinek a Hagen csapatában Ovidiu Ionescu személyében romániai (buzău-i) csapattársa is van. Fejér-Konnert András több mérkőzését (illetve más Bundesliga-meccseket is) ide kattintva lehet megnézni.

Az udvarhelyi asztalitenisz-életet rendszeresen követi, tartja a kapcsolatot az itteniekkel és elég gyakran, évente többször jár haza ide, szülővárosába. Az sem elképzelhetetlen számára, hogy egyszer majd végleg hazatelepedjen és az itteni gyerekeket, fiatalokat oktassa az asztaliteniszezés mesterfogásaira.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."