Sport » Egyéb sport

Megelőzhetők a vízparti tragédiák

Nyár lévén egymást érik az úszótanfolyamok és sajnos a fulladásos balesetek is. Egy tanfolyamon a strandkultúrát is meg lehet tanulni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

tanfolyam1
Egyszer megismerkednek a vízzel, majd megszokják
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. augusztus 04., 13:32
0 hozzászólás. 

Környékünkön a zetelaki víztározó szedi a legtöbb áldozatot, illetve a Nagy-Küküllő, sajnos idén is volt már példa arra, hogy a környéken valaki a vízben lelte halálát. Ezért lenne fontos, hogy mindenki megtanuljon legalább alapfokon úszni, hiszen adott esetben életet menthet az, ha valaki tud úszni. Ettől függetlenül úszni tudó embernek is leállhat a szíve. A víztározó vize ebből a szempontból nagyon veszélyes, mert másfél-két méterrel a felszín alatt már nagyon hideg a víz, ami görcsöt, sokkot okozhat.

Tanfolyam és tábor

Buti László testnevelés-tanár, úszásoktató kollégáival együtt évek óta tanít gyerekeket úszni, táborokat és tanfolyamokat szerveznek. A 6-7 éves gyerekekkel érdemes elkezdeni szerintük, mindenek előtt azt tanítják meg nekik, hogy ne féljenek a víztől, biztonságosan tudjanak fent maradni a felszínen.

tanfolyam3

Habár a város területén levő három szabadtéri strandmedence (Szejke, városi strand, Septimia) van, ezek közül jelenleg csak az utóbbiban vannak úszótanfolyamok és -táborok. A kettő között az a különbség, hogy a tanfolyam hétfőtől péntekig naponta 2x1 óra, míg egy „tábori" napban három órányi úszásoktatás, ebéd és más tevékenységek is vannak, utóbbi többe is kerül. Buti szerint az úszni nem tudó felnőttek inkább magánórákon sajátítják el az úszás tudományát. 

Hogyan viselkedj?

Ami a strandokon, medencékben való viselkedést illeti, ezen a téren lenne még fejleszteni való. Mindennapos a vízbe való ugrálás. Egyes gyerekek körében a medencékben teljes önuralomhiány tapasztalható. A papucs használata kötelező kellene legyen, akárcsak a medencébe lépés előtt a zuhanyozás. A hosszú haj összefogása is ajánlott, mert senki számára sem kellemes, ha úszó hajszálak akadnak a kezébe vagy a fülére.

Aki úszni akar a strandok valamelyikén, ajánlott a reggeli vagy a késő délutáni órákban menni – ez azért van így, mert általában a strandolók többségét kitevő kisgyerekek ilyenkor még vagy már nincsenek a medencében, a felnőttek pedig fegyelmezettebbek is, persze köztük is akad olyan, aki azt gondolja magáról, hogy a belépő kifizetésével egyben azt a jogot is megvásárolta magának, hogy azt engedjen meg magának a medencében és környékén, amit akar. A medencében nem illik enni, inni, szemetelni, stb., az alapvető illemszabályokat ajánlatos betartani, mert a strandok közösségi helyeknek számítanak, egymás tolerálása alapfeltétel kellene legyen.

A környékbeli strandokról szóló írásainkat itt és itt olvashatja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."