Sport » Egyéb sport

Csíkban van a jégkorong, Udvarhelyen a teqball

A brazilok a székely fiúk meccseit kamerázzák, hogy fejlődjenek. Szécsi meghatódott, Lázár csapása egy lóé.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

teqball01
Lázár csap le a fináléban, fotó: a Teqball hivatalos Facebook oldala
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 03., 10:42
0 hozzászólás. 

Még most is hihetetlen, hogy sikerült megnyerni – kezdte Ilyés Szabolcs a közönségtalálkozót, amelyen az első teqball világkupa győztes párosa: Lázár Zsolt és Szécsi Barna, illetve a csapatvezető Ilyés Szabolcs és a menedzser Koffol Gábor meséltek élményeikről.

Szabinak köszönhetően kicsit jobban megismerkedhettünk a teqball történetével, amelyet Borsányi Gábor és Huszár Viktor talált fel 2014-ben. Ilyés az egyetemen ismerte meg őket és ennek az ismeretségnek köszönhetően került hat asztal Romániába is, kettő Székelyudvarhelyre, kettő Csíkszeredába és kettő Nagyvárad mellé. A Fit.feelben bárki megpróbálkozhat a sportággal.

teqball06

Ilyés Szabolcs népszerűsíti Romániában a teqballt, amely már harminc országban van jelen. „Grandiózus álmok vannak a feltalálók részéről, húsz-harminc év távlatában az a cél, hogy az olimpiákra is bevezessék a sportágat"– mondta Szabi.

Benézett, ott maradt

Lázár Zsolt két éve találkozott először a meggörbített teqball asztallal, akkor azt sem tudta, mit kell rajta csinálni. Udvarhelyen a Bányaiban lehetett kipróbálni az asztalokat két hónappal ezelőtt, „én éppen jöttem Udvarhelyre, hogy a feleségemet vigyem haza munkából, bementünk, hogy nézzünk szét, persze, a felszerelés be volt rakva a kocsiba, az lett az eredménye, hogy három-négy órát ott maradtam" – mesélte Lázár, aki már a másnapi helyi bajnokságon második helyezést ért el.

Szécsi füle mellett először elrepült, amikor Ilyés reklámozta neki a sportágat, hiszen éppen elég idejét kitöltötte a futsal, de amikor idekerült az asztal, éppen ő volt az, aki megnyerte a fent említett bajnokságot. Ilyés őt és Lázárt kérdezte meg, hogy lenne-e kedvük kipróbálni magukat egy világkupán román színekben.

teqball03

Szécsi szerint nehéz volt komolyan venni a tornát előzetesen, de amikor megérkeztek és a sorsoláson William Gallas-szal, majd később Nwanko Kanuval találkozhattak, és profi körülmények között készülhettek és játszhattak, akkor megváltozott bennük a kép. Lázár is ódákat zengett a szervezésről, ami szerinte világkupához méltó volt: szállodástól, lebonyolítástól, svédasztalostól, pom-pom lányostól.

A csapatvezetőt februárban kérték fel, hogy állítson össze egy csapatot, amely képviselheti Romániát a bajnokságon és ő egy hét gondolkozás után rá is bólintott az ajánlatra. Már az elején Szécsiben gondolkodott, tudta, hogy nagyon jól lábteniszezik, de a román csapat alapjai akkor lettek stabilak, amikor Lázár Zsolt benézett és véletlenül ott ragadt három órára az asztal mellett.

Több mint húsz szettet játszottak le egyéniben a fiúk, Koffol Gábor masszázsai ezért elengedhetetlenek voltak, illetve Tamás Elődnek és Hadnagy Istvánnak is megköszönte Ilyés a segítséget, ugyanis a világkupa győztes páros velük gyakorolhatott: „Romániában nem sokan tudnak még jó színvonalon teqballozni, de szerencsére ők hamar fel tudtak fejődni a fiúkhoz".

teqball05

A csapatvezető bánja, hogy Udvarhely az utóbbi időben több fontos sportos projektről lemaradt, ezért szeretné, hogy a dinamikusan fejlődő teqball központja Székelyudvarhelyen legyen. Azon dolgoznak, hogy hamarosan a román szövetség is létrejöjjön, de előbb bővíteniük kell a sportágat promováló csapatot, és létrehozniuk itthon egy bajnokságot.

A teqball hatalmas fejlődésen fog keresztülmenni a közeljövőben, az is árulkodó jel erről, hogy a brazilok, a japánok és mexikóiak minden Szécsi-Lázár meccset kameráztak. Ilyés szerint ez nem meglepő, a világkupa alatt ugyan nem mondta nekik, de úgy gondolja, ők játszották a legszebb teqballt, szerinte decemberben

Katarba még esélyesként utaznak majd.

A fiúk a torna elején nem ismerték a csapatok játékának színvonalát, és amikor elkezdték nézni a meccseket, érezték, hogy itt a csoportból tovább lehet jutni, sőt végül még érmet szerezni is sikerült, Lázár elcsípte a bronzot, Szécsi az ezüstérmestől kapott ki a legjobb nyolc között. „Nagyon örvendtem a harmadik helynek, de tudtam, ha fordítva van a sorsolás, akkor Barni is meg tudta volna csinálni" – magyarázta az egyéni harmadikja.

Második napra már felmérve az erőviszonyokat, tudták, hogy erősnek számítanak, de az első nyolc hely egyikét célozták meg, hiszen ezekkel részvételt lehetett nyerni a katari világkupára. „Voltak erős csapatok, de mi támadóbb játékot játszottunk, nem tudtak úgy csapni, mint Bogyó" – mesélte Szécsi és Ilyés azt is hozzátette, hogy Szolga Máté, aki mindkettejüket búcsúztatta az egyéni versenyben úgy fogalmazott a világkupán, hogy Bogyónak (Lázár Zsolt) olyan a csapása, mint egy lónak.

teqball02

Szécsiék tudták, hogy a magyarokon van a nagyobb feszültség, hiszen hazai pályán játszottak a sportág feltalálójaként döntőt. Viccelődtek is a magyar duóval, hogy pénzkidobás volt bevenniük a vitaminokat a döntő előtt. Koffi azt is elmesélte, amikor egy erdélyi srác megkérdezte, hogy „ugye Udvarhelyen van a jégkorong?", amire Barni visszaszólt, hogy „nem, Csíkban van a jégkorong, Udvarhelyen a teqball".

Szécsi nagyon meghatódott, hogy ennyi ember gratulált nekik és megjelent a közönségtalálkozón, könnyel is megtelt a szeme az SzFC korosztályos csapat edzőjének, amikor az apró tanítványai megérkeztek a közönségtalálkozóra.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."