Sport » Foci

Lengyelország gyászba borult

Négy évvel ezelőtti dráma indul: mindkét házigazda kieshet a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az egyik már elesett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

Sírhatnak a lengyelek
Nem biztos, hogy jót tesz a bajnokságnak az egyik házigazda kiesése
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2012. június 17., 13:55
0 hozzászólás. 

Ami eddig volt, azt nyugodtan tekinthetjük a labdarúgó Európa-bajnokság felvezetőjének. Szombaton Varsóban mindenki az évszázad meccséről beszélt. De ez nem olyan jelző, amit minden fontosabb romániai összecsapásra ráhúznak.

Az A csoport slágermeccsét Wroclawban rendezték, ahol a lengyeleknek a cseheket kellett volna legyűrniük ahhoz, hogy továbbjussanak a csoportkörből. A házigazda szépen álmodott, és a szurkolóit is lázban tartotta.

Rajongók a meccs előtt

A szurkolói hőmérsékletet megmérni a fővárosba igyekeztem, ahol, bár szombat este az orosz–görög meccset rendezték, mindenki piros-fehérbe öltözött.

A híradások csak a fociról szóltak, mintha minden más megállt volna. Elemezték az esélyeket, kapcsolták a helyszínt, régi és jelenlegi sportszakik közölték álláspontjukat, mindenki csillogó szemmel várta, hogy a gárda bekerüljön a legjobb nyolc közé. Varsóba érkezve a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ennek már a fele sem tréfa.

A város központjában felállított Fan Zone

órákkal a kezdő sípszó előtt teltházat jelentett – 40 ezer ember figyelme kanyarodott az óriáskivetítők felé. Akik késtek, azokat biztonsági okokból nem is engedték be. A pár nappal ezelőtti orosz–lengyel balhé miatt mintha háborús készenlét lett volna: rendőrautók köröztek a városban, amerre csak léptem, rendfenntartók gondoskodtak arról, nehogy még egyszer veredésbe forduljon a szurkolói öröm vagy a drukkergyász.

Lengyel szurkoló

Az oroszok ezúttal is nagyon békések voltak, talán bíztak a kedvenceikben. A párezer göröggel együtt pacsiztak, meglátogatták a város nevezetességeit, legurítottak jópár sört.

Az időjárás is kedvezett, hét ágra sütött a nap. Este a tömeg a Nemzeti Stadion felé hömpölygött, de, hogy a 60 ezres lelátó szinte megteljen, kellett a lengyelek támogatása is. Így nem csak a szurkolói szektorban, hanem a lelátón is remek volt a hangulat.

Ha valaki azt merte mondani az Eb előtt,

de akár az első forduló után is, hogy az A jelű kvartettből a görögök és a csehek jutnak tovább, akkor azt többen hibbantnak titulálták volna. Nagyon sokan ugyanis orosz és lengyel továbbjutásra tippeltek. Valljuk be, ez is lett volna a papírformának megfelelő forgatókönyv.

A bolond görögök viszont hallani sem akartak róla. A szünet előtt Karagunisz a semmiből villant egyet. A receptet már régről tudjuk: egy gól, védekezés, győzelem. Ezt most is hozták a görögök.

Örülhetnek a görögök

A második félidő derekán a varsói stadionra hatalmas csend ült. Az óriáskivetítőn megjelent, hogy a másik meccsen a csehek vezetnek. Hiába várta a közönség az orosz egyenlítést, valamint az újabb híreket Wroclawból, azok nem érkeztek. Lefújáskor gyászba borult Lengyelország.

Kiesett az egyik házigazda,

és ez nem biztos, hogy jót tesz a kontinenstornának. Eddig bárhova is ment az ember, minden pezsgett. Mindenhol csak reménykedő drukkereket lehetett látni. Ha pedig azt vesszük, hogy az ukránok is a gödör szélén állnak, akkor olyan lesz ez az Eb is, mint a Sziget fesztivál reklámjában a popszakma: idegenek kezébe kerül.

Hogy mennyire éli túl a kudarcot Lengyelország, az a napokban lesz lemérhető. Addig is a torna legészakibb helyszíne felé veszem az irányt: a következő megálló Gdansk.

comkim



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."