Sport » Foci

Műgyep kerül a salakpályára

Sokadik nekifutásra ugyan, de úgy tűnik, idén tényleg műfüves labdarúgó pályája lesz Székelyudvarhelynek, április végén felavathatják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

mugyepespalya
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 18., 12:29
0 hozzászólás. 

A csíkszeredai székhelyű, a Puskás Akadémiával partnerségben álló Székelyföldi Akadémia létesíti Székelyudvarhely számára a műgyepes labdarúgópályát, mely információink szerint tavasszal létesül a strand melletti, salakpályának nevezett területen.

Megjött a műfű, áprilisig kiterítik

A város a 2013 decemberi önkormányzati határozatában biztosítja a területet a létesítményhez, az építkezéshez már tavaly hozzáfogtak volna, viszont különböző okok miatt ezt mégsem tette meg a Székelyföldi Akadémia.

A műgyepet a múlt héten Székelyudvarhelyre szállították, s mint megtudtuk, a tervek szerint április végéig kész lesz az új pálya, a tél lejárta után hozzá is fognának az építkezéshez. A pálya 100 méter hosszú, illetve 60 méter széles lesz, mellé egy 400 férőhelyes lelátót is terveztek. Öltözője is kellene, hogy legyen, de még nem dőlt el, hogy azt ki fogja megépíttetni.

Utóbbi azért fontos, mert a pályának a Román Labdarúgó-szövetség követelményeinek is meg kell felelnie, ugyanis azt szeretnék elfogadtatni, hogy – akárcsak csíkszeredai „testvére"– a 3. ligás találkozók helyszínéül is szolgálhasson.

A pálya elsősorban az akadémia itteni utánpótlását szolgálná – mint a Székelyföldi Akadémia szakmai irányítója, Dusinszki Zoltán tájékoztatott – a pályát azért létesíti itt a magyarországi központ, mert elégedettek azzal a munkával, ami Székelyudvarhelyen folyik. Jelenleg 11 korosztályban 220 gyerek futballozik. Amennyiben elkészül az új pálya, a városi stadion gyepszőnyege nem lesz túlterhelve, és a város elkezdheti azt is felújítani.

Eddig nem ragadt meg a műgyep

A székelyudvarhelyi sportbarátok keserű szájízzel gondolhatnak vissza a korábbi próbálkozásokra, hiszen nem először „futnak neki" annak, hogy a városnak műgyepes labdarúgópályája legyen. A labdarúgópálya nem tévesztendő össze a kisebb létesítményekkel – tény, hogy 2005 után több kisebb sportlétesítmény (a sportcsarnok melletti kispálya 2005-ben, a sétatéri minifocipálya 2006-ban, a Bethlen Gábor Általános Iskola egyik pályája 2007-ben, stb) kapott műgyepborítást, de egy, a sztenderdeknek megfelelő labdarúgó pályát eddig nem sikerült műgyeppel beborítani.

Mindezt úgy, hogy kétszer is megvolt rá a lehetőség, ráadásul mindkétszer adományba kapta a műgyepet a város, pontosabban az akkori labdarúgó klub és a sportiskola.

salak-mugyepElőször 2003-2004-ben a Székelyudvahelyi Budvár FC főképp azért nem tudta lerakni a Hollandiából kapott szőnyeget, mert nem volt tisztázva annak a területnek a telekjoga, ahová lehelyezték volna. Akkor a mai stadion azóta lebontott lelátója mögött, az egykori Akarat Komplexum helyére került volna, ám a többévnyi vitának az lett a vége, hogy az adományt Hollandiából ideszállító klub eladta a műgyepet Nagyszebenbe.

Másodszor 2008-2009-ben sült el balul a „műgyeptelepítés". Ezúttal a sportiskola Budapestről kapta adományba a 110x70 méteres pályához elég borítást, a tekercseket 2008 októberében rakták le a salakpálya mellé, mert akkor már azt tervezték, hogy annak területére kerül a borítás. Azonban a következő év tavaszán ezt is eladták.

„Nem volt más választásunk, mint hogy eladjuk a műgyepet. A tanfelügyelőség idén négy iskolának írt ki beruházásra pénzösszeget, nem kis meglepetésre mindhárom intézmény Maroshévízen található. Nincs ahogy összeszedjünk ekkora pénzösszeget, az 5 milliárd régi lej a sportiskolának nem sok, hanem rengeteg. A szállítási költség pedig kiadás a könyvelésünkben, így az adományozóval is tárgyalva jutottunk arra a sajnálatos egyezségre, hogy eladjuk a műfüvet azon az áron, melyen ide szállíttattuk. A szőnyeg így Szentegyházára kerül" – nyiltakozta akkor Bakó Lajos, a sportiskola igazgatója.

Remélhetőleg a harmadik nekifutás már sikeres lesz, a Puskás Akadémia műfüvét nem kell majd eladni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."