Sport » Kézilabda

Történelmet írt az SzKC, megszerezte Székelyudvarhely első európai trófeáját

Sikerült, amiben bíztunk és hittünk, az SzKC megnyerte a férfi kézilabda Challenge Kupát. Örömmámor a sportcsarnokban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

serleg2
Fotók: Sinka-Király Levente
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. május 24., 21:20
0 hozzászólás. 

Kezdés előtt fél órával gyakorlatilag megtelt a sportcsarnok, a bemelegítésnél is történt egy olyan esemény, ami megadta a meccs alaphangját: az SzKC egyik húzóembere, Mihalcea Andrei a sorba álló csapattársai és ellenfelei között a pálya közepén megkérte kedvese, Lakatos Zsuzsánna kezét – a hölgy igent mondott, Andrei pedig valószínűleg ennek hatása alatt játszott végig, mert egyáltalán nem játszott rosszul, sőt! De ne rohanjunk ennyire előre. Négy gólt kellett ledolgoznia a csapatnak a múltheti meccs után.

mihalceazsuzsaA sárga mezes portugálok nagyon jól kezdték a meccset, az első húsz percben egyáltalán nem volt biztos, hogy le tudja dolgozni négygólos hátrányát az SzKC, hiszen a vendégek uralták a mezőnyt, nemhogy vezetni nem tudtunk, csak futottunk az eredmény után. Gyorsan, agresszíven, keményen támadtak és védekeztek Nuno Perreira és Seabra vezetésével, átlövésből, beállóból, kontrából egyaránt eredményesek voltak, Szabó egyetlen lövést tudott hárítani. A 18. percben Tevzadze váltotta a kapuban Szabót, de ő is csak két dobást védett ki, a huszadikban Vlad Caba időt kért.

szkcbraga1Ez jót tett, mert egy perc múlva már vezettünk Ramba betörése után, de közben csak Rusia és Kuzmanoski lőttek néhány gólt, szerencsére Mihalcea a megítélt heteseket rendre bedobta. A macedón játékvezetőkre nem lehetett panasz a mi szempontunkból, tiltakoztak is eleget a portugálok mind a pályán, mind pedig a padon. A játékrész végére jött meg csak az SzKC igazi ereje, átvettük a vezetést, sőt a vendégek hibáit kihasználva hárommal el is húztunk. De a csíkos mezes udvarhelyiek is hibáztak jócskán, szerencsénkre talpra álltak a végére.

szkcbraga3Fordulás után emberhátrányban kezdtünk, Orbán Szilárd állt a kapunkba és egy nagyon fontos védést mutatott be, nem tudtak közelebb kerülni a portugálok. Négy perc alatt négyre nőtt az előnyünk, nem kaptunk gólt, tombolt a csarnok a májusi hőségben, hirtelen azt mutatta a csapat játéka, hogy meglehet a szezont megmentő, hőn áhított trófea. Elkapta a második félidő elejét az SzKC, Mihalcea hatalmas akciógóljával és Ramba találatával már hét volt ide!

szkcabraga2A vendégek folyamatosan reklamáltak a bíróknál (néha jogosan), de Szabó a Tavares hetesét kifogta, majd Szász és a kapus Dias kakaskodtak egyet a földön, mindketten két percre leültek a padra. Hiba bőven volt itt is, ott is, fölé zúgtak a lövések, három percig nem esett gól, majd Caba a félidő derekán megint időt kért 24-19-es állásnál.

Dobtunk megint két gólt, Orbán védett, az 52. percben Kuzmanoski, majd Tálas is elkapta a vendégeket, már nyolccal vezettünk és kezdtük számolni a perceket visszafelé. Néhány perc után már a másodperceket is, csak menjenek, hogy ne tudjanak feljönni a portugálok. Aztán még rátettek egy lapáttal a fiúk, Szabót fejbe dobták hetesből, de Onyejekwe, majd Kuzmanoski is megtréfálták Gomest, kilenccel vezettünk! A végjátékban már eldugtuk a labdát, nem is igazán támadtunk, az utolsó előtti percben Orbán megint kicsapott egy lövést a sarokból és teljes volt a boldogság! Kuzmanoski még bevágott egyet, az utolsó gólt a vendégek szerezték, de ekkor már talpon volt 1500 ember.

szkcabraga5Megnyerte a harmadik számú európai trófeát, a Challenge Kupát az SzKC! Lefújás után a vendégek egyből rárontottak a játékvezetőkre (utóbbiak közül az egyik az öltöző felé haladva visszakézből behúzott egyet az egyik hozzá rohanó portugál vezetőnek), majd gúnyosan megtapsolták a bírói asztalt is, de ez a sportcsarnokban már nem sokakat érdekelt.

A Székelyudvarhelyi KC a város szempontjából sporttörténeti jelentőségű trófeát szerzett meg, hiszen csapatsportban európai kupát még soha nem hódított el udvarhelyi együttes. Az érmek és a kupa átadása után a szurkolók egy része is a pályán kötött ki, együtt ünnepelve kedvenceivel, udvarhelyi szempontból minden idők eddigi legrangosabb sportrendezvényéből alaposan kivéve a részét, hiszen – ahogy a csapat tagjai többször is hangsúlyozták – nélkülük nem sikerült volna.

Lefújás után a pályán, illetve a sajtótájékoztatón nyilatkoztak néhányan a főszereplők közül.

Szabó Levente: Nagyon örülünk, sikerült megmenteni egy olyan szezont, ami egy kicsit nagyon jó is volt, egy kicsit nagyon rossz is lett, nagyon kellett ez a győzelem, hogy jól zárjuk a szezont. Európai kupát még nem nyertem, voltak fontos győzelmek és eredmények, amit elértem, de azt hiszem, hogy ez kimagaslik az eddigiek közül!

Sipos Adrián: Ilyent még nem éltem át, nagyon örülök, nagyon büszke vagyok a csapatra, a szurkolókra, a városra! A meccsen nagyon sok fault volt, sok visszarendeződés, nagyon jól működött a védelem és a második félidőben a kapusteljesítmény is feljavult.

Orbán Szilárd: Mondták, hogy be fogok állni, próbáltam nyugodt maradni és arra koncentrálni, hogy az egyenes lövéseket megfogjam. Nem próbáltam bravúrozni, csak arra mentem, ami az enyém volt.

Mihalcea Andrei: Az első félidőben nem voltunk olyan jók, a másodikban azonban a kapusunk nagyon jól fogott, megérdemeltük a győzelmet. Külön megköszönném ezt a sikert a csodálatos közönségünknek és Verestóy úrnak is!

Dr. Verestóy Attila, klubelnök: Idehaza voltunk és mindent megtettünk azért, hogy tíz év munka után, szívből dolgozó emberekkel és egy összeszokott csapattal megvalósítsuk ezt a győzelmet. Romániában ezt az eredményt idén csak itt, Udvarhelyen értük el. Ez nagyon büszkévé tesz bennünket és arra kell sarkalljon, hogy tíz év után is tovább folytassuk!

Férfi kézilabda Challenge Kupa, döntő, 2. mérkőzés

SZÉKELYUDVARHELYI KC – ABC UMINHO BAGA 32–25 (18–15)

Összesítésben: 60–57

Székelyudvarhelyi sportcsarnok, 1500 néző. Vezették: Saso Krkacev és Gojko Kolevski (macedónok).

SZKC: Szabó (3 védés, ebből 2 hétméteres) – Mihalcea 9 (7), Ferenczi 1, Kuzmanoski 7, Rusia 4, Onyejekwe 1, Tálas 1. Csere: Tevzadze (2), Orbán Szilárd (5) – Sipos 1, Majnov 3, Ramba 3, Szász 1, Stoilov, Komporály 1. Vezetőedző: Vlad Caba.

ABC Braga: Gomes (6 védés, ebből 1 hétméteres) – Martins 1, Joao Pinto 5 (1), Seabra 2, Nuno Perreira 6, Antunes 4, Pesqueira 2. Csere: Bruo Dias (3) – Da Rocha, Albuquerque 2 (2), Tavares 1, Branquinho 1, Massuca 1. Vezetőedző: Carlos Resende.

Az eredmény alakulása: 6. perc: 3–5, 16. p.: 7–8, 23. p.: 13–12, 33. p.: 20–16, 40. p.: 23–17, 47. p.: 26–19, 52. p.: 29–20, 57. p.: 31–24.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc

Hétméteresek: 8/7, ill. 5/3

Mestermérleg

Carlos Resende (ABC): Elsősorban Mihalceát emelném ki a hazai csapattól, nagyon jól játszott, másodsorban edzőkollégámnak szeretnék gratulálni, hiszen Udvarhelynek nagyon jó játékosokból álló, erős csapata van. Ma nagyon akartunk győzni, de ez nem sikerült, a sportban néha ez így van. Ha a két meccset mérlegeljük, nekik kevesebb nehézségük volt nálunk, mint nekünk itt, ennyi a két csapat közti különbség.

Vlad Caba (SzkC): Gratulálok a Bragának, nagyon jó csapatuk van. Mi azonban kielemeztük a játékukat és óriási előnyünk volt a második meccsen a közönségünkkel és a tapasztalatunkkal. Ma egy kicsit nyugodtabbak, jobbak voltunk, szívből játszottunk. Reméljük, hogy egyszer a Bajnokok Ligájában is találkozunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."