Sport » Kézilabda

Az egykori város: nem teljes már az 1976-os bronzcsapat

Jövőre lesz negyven éve, hogy a helyi női kézilabdázás a legnagyobb sikerét érte el. A csapat tagjai közül néhányan már nincsenek közöttünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

A bronzérmes Akarat 1976-ban, id. Sztojka Ferenc fotóján. Felső sor, balról jobbra: Istók Berta, Kajtár Eta, Miklós Magdolna, Szász Júlia, Nagy Klára. Középső sor: Mátéfi Irma, Téglás Irén, Bartók Klára, Benyoczky Eszter, Bálint Rozália. Elöl: Szabó Dénes edző, Jakabfi Anna, Lackovics Magyari Mária, Kovács Eta, Bokor János csapatvezető.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. július 03., 12:12
1 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen a női kézilabdázás a hetvenes évek közepén jutott a legmesszebbre, majd negyven évvel ezelőtt a román bajnokság bronzérmét sikerült megszereznie. Az ötvenes-hatvanas években ennek a csapatnak az alapjait már lerakták: Tamás Ignác edző rengeteg tehetséges gyereket felfedezett, neki köszönhető a ma már nem létező, Nagy-Küküllő parti kézilabdapálya, a nagyrészt udvarhelyi és környékbeli lányok edzésével, versenyeztetésével olyan edzők foglalkoztak, mint Mészáros Imre, dr. Kinda László vagy Szabó Dénes.

akarat1967aA csapat a hatvanas évek végén jutott a legfelső, A osztályba, a hetvenes évek elején stabilan meg is maradt ott, habár soha nem volt bajnokaspiráns. Az Akarat Szövetkezet által működtetett női kézilabda csapat az 1975-76-os idényben, a román női bajnokság 18. bajnoki kiírásában érte el legjobb eredményét: a Szabó Dénes edző által irányított keret a bronzérmet szerezte meg.

A hetvenes évek második felében végig a Temesvári Universitatea uralta a női bajnokság mezőnyét, az Akarat harmadik helye (olyan csapatokat előzött meg, mint a Bukaresti Universitatea és a Rapid, a Marosvásárhelyi Maros vagy a Textila Buhuși) eléggé nagy meglepetésnek számított abban az időben.

Az őszi és tavaszi idény közötti, teremben megrendezett tornákat az udvarhelyi csapatnak a bajnokság rendszere miatt idegenben kellett játszania, a sportcsarnok csak néhány évvel később épült fel. A hazai mérkőzéseket a csapat a labdarúgóstadion mögött, a mára már az enyészetté lett Akarat Sportkomplexum salakos pályáján játszották.

akaratpalya1975aA bronzérem megnyerése után egy évvel az együttes kiesett az első osztályból, a városnak azóta sem volt élvonalbeli női kézilabda-együttese – a másodosztályban ugyan többször is volt olyan csapata az Akaratnak, ami a feljutásért harcolt (pl. a nyolcvanas évek végén), de ez nem sikerült.

Az akkori csapat nagy része azóta is Székelyudvarhelyen él. Közülük kiemelkedő volt Miklós Magdolna, akit minden idők egyik legnagyobb romániai női kézilabdázójaként tarthatunk számon, gyerekei, Ilyés Annamária és Ferenc ma is élvonalbeli sportolók Németországban és Magyarországon. Az Akaratból még Lackovics Magyari Mária volt állandó válogatott és Miklós Magdolnához hasonlóan olimpikon, ők ketten az 1976-os Montreal-i olimpián negyedik helyezett román válogatott tagjai voltak.

Az együttesből az évek során sajnos többen elhunytak. Az Akarat akkori edzője, Szabó Dénes idén márciusban távozott az élők sorából nyolcvanegy évesen.

szabodenesA 76-os csapat elsőszámú kapusa, Bartók Klára néhány évvel ezelőtt halt meg, ő volt az első távozó az Akarat bronzcsapatából, ahol rajta kívül még két kapus volt a keretben, Benyoczki Eszter és Mátéfi Irma. Bartók többször volt a román válogatott keret tagja is, az említett olimpia előtti edzőtáborokban is részt vett, de végül nem válogatták be az utazó keretbe.

A székelydályai származású Benyoczki Eszter sportpályafutása befejezése után az Akarat Szövetkezetnél, később a cérnagyárban dolgozott, nyugdíjba vonulása után nem sokkal, idén tavasszal hosszú betegség után, magyarországi gyógykezelésén elhunyt.

Néhány héttel ezelőtt az együttes egyik egykori balátlövője, Kajtár Etelka is elhunyt – szívinfarktust kapott egy üzletben, a mentők már nem tudtak segíteni rajta –, mindössze 59 éves volt. Miklós Magdolna mögött ő volt a második számú balátlövője a csapatnak. Kajtár Eta a hetvenes évek elején többször is volt ifiválogatott, sportolói karrierje 1977-ig tartott, a másodosztályban már nem volt az Akarat tagja.

kezilabda-csapatA hetvenes-nyolcvanas évek kézilabdázói ma is rendszeresen összejárnak kézilabdázni és nosztalgiázni, magyarországi meghívásokra is szoktak járni, illetve az udvarhelyi sportcsarnokban is évente egy-két alkalommal játszanak mérkőzést a vendégeikkel. Egy ilyen alkalomkor készült a fenti fénykép néhány évvel ezelőtt (az álló sorban balról a negyedik Kajtár, illetve a guggoló sorban balról a második Benyoczki), 2016-ban nagyjából ez a társaság fogja ünnepelni a negyven évvel ezelőtti, történelmi sikert.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-07-03 18:31:06
Köszönjük a cikket, nagyon szerettem ezt a csapatot, jo ujra elnezegetni ezeket a boszorkanyos ügyessegü lanyokat
Egy ötlet:
Nem lehetne a hajdani Dobes Feri bacsi ökölvivo csapatarol valami hasonlo cikket összehozni?
En nagyon örülnek neki, biztos meg sokan masok is.
Köszönöm.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."