Sport » Kézilabda

Kézilabda-akadémiát indítanak Székelyudvarhelyen

A SZKC halála után az utánpótlás-nevelés ad reményt az udvarhelyi kézilabdasportnak. Augusztustól már indulnak az edzések a junioroknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

Szsk04
Augusztustól már indulnak az edzések. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. július 13., 15:27
0 hozzászólás. 

Augusztus elejétől elindul a Székelyföldi Kézilabda Akadémia – jelentették be a péntek délelőtti sajtótájékoztatón a polgármesteri hivatalban.

Az eseményen Ilyés Ferenc, székelyudvarhelyi származású kézilabdázó, Gálfi Árpád polgármester, és Ilyés Szabolcs, a polgármesteri hivatal sportmenedzsere ismertették a részleteket.

Az akadémia központja Udvarhelyen lesz, de több környező települést is bevonnának – mondták. A cél az, hogy az akadémia létrehozásával egy stabil alapot szolgáltassanak a sportág fejlődésének.

2017 decemberében a magyar kormánytól 441 millió forint támogatást kapott Székelyudvarhely a Kézilabda Akadémia létrehozására. A korábbi sportklub, vagyis az SZKC azonban a főszponzor, Verestóy Attila szenátor halála miatt felszámolás alá került, ezért a város létrehozott egy másik sportegyesületet, a Szejke Sport Klubot, amely átvette a projekt lebonyolítását.

Szsk01

A féléves tárgyalássorozat után most érkeztünk el oda, hogy sikerült pontosítani a feltételeket és szerződéseket kötni. Szeretném bejelenteni, hogy augusztus elejétől indul a Kézilabda Akadémia tevékenysége Székelyföldön – jelentette be Gálfi Árpád.

Udvarhely a kézilabda fellegvára

A polgármester azt is elárulta, az akadémia tevékenységét az SZKC és az ISK meglévő szakembereire, és az ők szaktudására fogják alapozni, és emellett a Magyar Nemzeti Kézilabda Akadémia női és férfi szakágával is szoros együttműködést terveznek, személyesen is tárgyaltak az MKB Veszprémmel, a női vonalon pedig a Győri Eto csapatával.

Ilyés Ferenc nem csak aktív kézilabdázóként, hanem a határon túli kézilabdáért felelős elnöki megbízottként is jelen volt a sajtótájékoztatón.

Szerinte óriási dolog a város számára, hogy az akadémia központja Székelyudvarhelyen lesz, hiszen eddig is a kézilabda fellegvára volt, de az utánpótlás-nevelés létrehozásával még jobb bázist tudnak itt létrehozni. Azt is kiemelte, hogy ezentúl a kézilabdázó gyerekeket nem kell idejekorán külföldre küldeniük a szülőknek, mert helyben minden feltétel adott lesz, ami a fejlődésükhöz szükséges.

Szsk03

„Az én véleményem is az, hogy tanuljon itt, végezze el az iskolát a család körében, és utána, ha tehetséges, akkor majd az akadémia is segíteni fogja a játékosokat abban, hogy a megfelelő helyre kerüljenek. Ha minden adott Székelyudvarhelyen az utánpótlás-neveléshez, akkor ne menjenek külföldre. Egyelőre ne. A terv az, hogy az edzőinket képezni fogjuk, mindent meg fognak kapni, amire szükség lesz" – jelentette ki.

A dobogóért szeretnénk harcolni

Ilyés Szabolcs sportmenedzser az akadémia önbizalommal teli terveit ismertette. „Minden korosztályban fogunk csapatokat indítani, és már az első évben a tíz országos versenyeztetésű korosztályos bajnokságok közül hétben ott szeretnénk lenni az országos döntő tornán, háromban pedig az elődöntő elérése lesz a cél. A legjobb eredményeket női és férfi vonalon is a nagyobb korosztályokban érhetjük el, a dobogóért szeretnénk harcolni" – jelentette ki.

Az akadémiai képzésbe más térségeket is be szeretnének vonni, már a kezdetektől két csapatot indítanak Székelykeresztúron, és még az idén Sóvidéken, Erdővidéken, a Gyergyói-medencében és Zetelakán is terjeszkednének.

Szsk02

Kezdetben közel 200 gyerekkel indulnak a foglalkozások a férfi és 60 gyerekkel a női szakágban, de a toborzás még csak ezután kezdődik.

A felnőtteket helyből kell támogatni

A pályázatnak része több iskolai sportpálya felújítása, a Móra Ferenc, a Bethlen Gábor iskolák lesznek a kedvezményezettek, a Bányai Jánosban egy edzőtermet alakítanak ki. Ezen kívül a városi sportcsarnok tatarozása is a terv része. Az akadémiának weboldala és közösségi oldala is lesz hamarosan, ahol a híreket és az eseményeket követhetik az érdeklődők.

A pályázati pénzeket kizárólag utánpótlás-nevelésre lehet fordítani, ezért a felnőtt csapat működtetésére helyi forrásokat kell keresni – mondták el újságírói kérdésre válaszolva. Ezen a héten már egyezkedtek helyi vállalkozókkal ezügyben, pozitívak a visszajelzések, a jövő hét folyamán eldől, hogy a felnőtt férfi kézilabdacsapat fog-e indulni az országos bajnokságban a másodosztályban – hangzott el.

Szsk05

A kérdésnek azért is mielőbb el kell dőlnie, mert július 20. a határideje a bajnokságba való jelentkezésnek.

A felnőtt csapat működtetését és támogatását egy hárompilléres rendszerben képzelik el – osztotta meg Gálfi a terveket – amelyből az egyik az akadémia által biztosított utánpótlás, a másik a polgármesteri hivatal, a harmadik pedig a vállalkozói-támogatói szféra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."