Sport » Kézilabda

Bodor Andrea: egy udvarhelyi a ciprusi kézilabdában

Nem csak udvarhelyi teremlabdarúgók szerepelnek Cipruson, hanem kézilabdás is elviszi a város hírnevét. Bodor Andrea egy magyarországi kitérő után igazolt oda.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

Kezi_Bodor_Andi
Kezi_Bodor_Andi
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2011. január 13., 09:26
0 hozzászólás. 

Az ifjúsági korosztályból való búcsúzását követően Magyarországon folytatta a tanulmányait, ezzel együtt a kézilabdát is Bodor Andrea. Vác, Szeged és Tököl után hazaköltözött, de nem tudott meglenni a sportág nélkül. Egy ciprusi felkérésre igent mondott, így már két és fél éve ott szerepel. Idén a nemzetközi porondon is kipróbálhatta magát a 25. életévét nemsokára betöltő balszélső. Vasárnap épp a bajnokot verték, így százszázalékos teljesítménnyel vezetik a tabellát. Andreát Larnakában értük utol.

Hogyan, és mikor került képbe, hogy Cipruson folytatod a sportpályafutásod?

A 2008-09-es idényben még Magyarországon játszottam, aztán 2009 áprilisában Mészáros Imre tanár úr lánya, Emese keresett fel, hogy szeretném-e Cipruson is kipróbálni magam. Akkor hosszú gondolkodás után nemet mondtam. Hónapokig ettem magam, hogy rosszul válaszoltam, hiszen ha masért nem is, de nyelvet tanulni jó lehetőségnek bizonyulna. Akkor nem sokat tudtam a csapatról, a ciprusi kézilabdáról,de valami mégis vonzott Aztán egyik napról a másikra úgy döntöttem, hogy mégis elfogadom az ajánlatot, hétfőn átküldtem a papírjaimat, küldték a jegyet, csütörtök este már Cipruson voltam.

Kezi_Bodor_Andi

Mennyire kezelik profi szinten ott a kézilabdát?

Cipruson a profizmus még nagy szó, nem túl híres ez a sportág, inkább a nagypályás labdarúgásra fektetnek hangsúlyt. Kevés csapat van a bajnokságban: a férfiaknál nyolc, a nőknél pedig csak hat. A pontvadászatban négyszer játszunk mindenkivel. Most már két és fél éve vagyok Cipruson, ez alatt sokat változott a színvonal, évről-évre próbálnak a klubcsapatok jól igazolni, minél jobb eredményt elérni.

Eddig két együttesben szerepeltél, ezekről mit érdemes tudni?

Az első két idényt az Aradippou gárdájánál töltöttem, ahol a feltételek nem voltak annyira fényesek, a vezetőséggel is problémák voltak. Csapattársaim nem igazán jártak az edzésekre, olyan is volt, hogy négyen voltunk a tréningeken, így nem csoda, hogy az eredmények is elmaradtak. Éppen ezért szerettem volna klubot váltani, de a ciprusi szabályok szerint 25 éves kortól igazolthatsz szabadon másik ciprusi együtteshez, így maradnom kellett még egy évet. Közben a Spe Strovolos csapat elnöke keresett meg, hogy szeretnék-e ott játszani. Mivel még mindig nem töltöttem be a 25. életévem, borsos árat kellett fizetnie a volt csapatomnak, így végül 2010 nyarán sikerült átigazolnom. A Spe Strovolos 1986-ban alakult, épp amikor születtem, ebben az évben lesz 25 éves.

Kezi_Bodor_Andi

Milyen eredményeket értél el?

Az első két évben az Aradippounál utolsók voltunk. Tavaly második lett a jelenlegi gárdám, ami nemzetközi szereplést jelentett. A KEK-ben a sorsoláskor a portugál Madeirát kaptuk, sajnos mindkét meccsen kikaptunk. Az idei bajnokság előtt szervezték a Ciprus Kupát, amin a bajnok az ezüstérmessel játszott - ezt a párharcot mi nyertük. A pontvadászat november elején kezdődött, eddig hat meccsből mindent nyertünk, legutóbb ismét a tavalyi első ellen diadalmaskodtunk.

Kik játszanak a ciprusi kézilabdában?

Évről-évre nő az idegenlégiósok száma, egy gárda van, akiknél csak két idegenlégiós van. Egyelőre nem fektetnek nagy hangsúlyt itt a kézilabdára, későn kezdik a nevelést, nincs megfelelő szakmai képzés. Nagyrészt román nemzetiségű játékosok alkotják a csapatokat, de vannak lengyelek, ukránok, szerbek, bulgárok és görögök is.

Meg lehet élni abból, hogy Cipruson játszol?

A mostani csapatomnál a legjobb az anyagi háttér. Más országokhoz képest nem olyan jó a fizetés, de jók a feltételek, megvan minden amire szükségem van, és ha egy kicsit leleményes, ügyes vagy, jól játszol, akkor lehet még pótolni ezt.

Játszottál Magyaroroszágon, majd abbahagytad egy keveset a kézilbadát, aztán megint visszatértél. Mi győzőtt meg?

Volt egy közel féléves kimaradásom, hazaköltöztem Székelyudvarhelyre. Az első hónapok gyorsan elröpültek, aztán egyre jobban hiányozott a kézilabda, az edzések, a mozgás, a csapatszellem. Már 19 éve, hogy elkezdtem tanulni ezt a sportágat, szerintem valamiféle betegség ez, amiből soha nem lehet kigyógyulni. Jó érzés ha egy társasághoz, csapathoz tartozol, egy olyan közösséghez, akik ugyanazért a célért harcolnak, mint te.

Kezi_Bodor_Andi

Mik a céljaid a 2011-es évben?

Nagyon szeretném megnyerni a ciprusi bajnokságot, majd ezt követően a kupát is. Az első hely magával hozná a nemzetközi szereplést, ahol bízom benne, hogy jobb teljesítményt nyújtunk majd, tovább tudunk menetelni, ezzel is megmutatni hogy Cipruson felfele ível a a kézilabdaélet.

Udvarhelyi szinten még mindig mostahagyermek a női kézilabdaszakág. Mit üzensz azoknak, akik mégis megpróbálkoznak vele?

Jó pár évvel ezelőtt Székelyudavarhely női kézilabda csapata Ilyés Annamária vezérletével történelmet írt, ezt nem szabad elfelejteni. Törekedni kell arra, hogy újból átélhesse a közönség, a játékosok azt a boldogságot amit akkor én személy szerint átéltem. Bízom benne, hogy hamarosan lesz női kézilabdacsapata Udvarhelynek. Megragadva ezt az alkalmat szeretnék gratulálni a fiúknak az eddigi sikeres eredményhez, további sok sikert, kívánom, hogy a bajnokság végén a dobogó legmagasabb fokára állhassanak fel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."