Sport » Kézilabda

Két kilométeres sörtilalom a kézi Eb-n

  Amikor az egyik ismerősömnek azt mondtam, hogy Szerbiába készülök, megborzadt. Ott nem lőnek még? – kérdezte. Hát de.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

Kezi_KeziEBszerbia
Kezi_KeziEBszerbia
szerkesztoÍRTA: LUKÁCS ZSOLT
2012. január 17., 14:58
0 hozzászólás. 

Csak most már nem a golyók zúgnak, hanem a labda. 600 km-t mér a GPS, amikor Székelyudvarhelyról Újvidéket jelöljük be, a kézilabda Eb magyar csoportjának helyszínét.

Kezi_KeziEBszerbia

Balázsfalva után mintha kiűzték volna a telet a tájból. Az addig fehér utakat fekete váltja, ennek csak örvend a négyfős utazóközösség. Sokkal jobban haladunk, indulás után tíz órával pedig meg is érkezünk Újvidékre.

 

Sohasem volt magyar város

A vajdasági településen is ősszel volt a népszámlás. Még nincs hivatalos adat, a szállásadónk szerint szinte félmillióan is lakhatnak Szerbia második legnagyobb városában. Ebből csupán öt százalék alkotja a magyar ajkú lakosságot.

„Bármennyire is akarjuk ráerőltetni, talán száz évvel ezelőtt lehetett a legnagyobb magyar tömbről beszélni itt, de akkor sem alkottunk többséget, akkor is ötven százalék lehetett az arány" – mondja a történelemszakos tanárnő. Mi lehangoltan, de hiszünk neki.

Kezi_KeziEBszerbia

A városból egyelőre nem sokat észlelünk, rövid pihenőt követően már a sportlétesítmény felé vesszük az irányt. A férfi kézilabda Európa-bajnokság C csoportjának házigazdája a város, majd itt rendezik a középdöntőket is a nyolcezres arénában.

Útközben arról vitatkozunk, mi tulajdonképp az ország nemzeti sportja. Nincs egyetértés, hogy a kosárlabda, a labdarúgás vagy viccesen a sportlövészet.

 

Gyorsan megtanuljuk a számokat

Váltunk, január 16-án egy euró 103 szerb dinárt ér. Gyors számolás, de csak, hogy tudjunk párhuzamot vonni a hazai és az itteni árak közt. Persze legkönnyebben a sörrel számolunk. Nyugtázzuk, hogy itt sem drágább, mint otthon.

Kezi_KeziEBszerbia

Amibe nem tudunk beletörődni, hogy hiába akarjuk kipróbálni, milyen a szerb komló nedűje, nem tudjuk. A férfi kézilabda Európa-bajnokság idejére ugyanis a sportlétesítmény két kilométeres körzetében nem árulhatnak semmiféle szeszesitalt. Na, nem baj, marad a találkozók utáni levezetés.

 

Sok a magyar szurkoló

Amerre lépünk, magyar szóval találkozunk – na nem az újvidéki lakosság jött össze egy helyre, hanem már mindenki a kontinenstorna hétfő esti, oroszok elleni első csoportmeccsére igyekezett. Vannak egészen közelről, vagy épp Felvidékről, csoportosan, egyénileg, autóbusszal, vonattal érkeztek.

Még zajlott a francia–spanyol találkozó, amikor a Mocsai Lajos által irányított csapat a sportcsarnokba vonult. Robbant a lelátó, az addig álmosan szurkoló gallok bele is remegtek. Hol volt még a meccs akkor?

Kezi_KeziEBszerbia

Az Európa-, világ- és olimpiai-bajnok franciák vereséggel kezdtek. A magyarok szenzációsan indították az oroszok elleni összecsapást, öttel is vezettek. Aztán visszaesett a játék, a ruszkik pedig a félidőig kiegyenlítettek. A szünet után már nem potyogtak a gólok, döntetlen lett a vége, így nyitva maradt az út a továbbjutást illetően a következő körbe.

Enyhítésképp megiszunk pár sört. Reméljük, hogy feloldották a szesztilalmat. Ha nem, akkor két kilométert gyalogolunk.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Franciaország 29–26
Magyarország–Oroszország 31–31



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."