Színes » Érdekességek

A kolbász ünnepe

Békéscsabán a sportcsarnok környéke fesztivál helyszínévé alakult a hét végén, testvérvárosunk legnagyobb ünnepébe volt alkalmunk betekinteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines_kolbaszfeszt2010
Szines_kolbaszfeszt2010
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 01., 16:36
0 hozzászólás. 

A Csabai Kolbászfesztivál ma Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai ünnepe – az egy héttel korábban még Székelyudvarhelyen sütő-főző olimpiai bajnok mesterszakácsok Ambrus György vezetésével most nem messze az egyik udvarhelyi asztaltól sütötték a finomabbnál finomabb kolbászokat. Egy hatalmas fesztivállá alakul minden október végén a több hektáros terület, s ma már nemcsak magyarországi, hanem nyugat-európai vendégek is tömegesen járnak csodájára. Az időjárás idén kitűnő volt, s a rendezvény tömegérdeklődése is túlhaladta a mérsékeltet: pénteken este a Magna Cum Laude együttes koncertjére kilenc órakor már nem lehetett bejutni a csarnokba, a szervezők kénytelenek voltak kitenni a „Sajnáljuk, a sportcsarnok megtelt!" táblát.

Szines_kolbaszfeszt2010

A négynapos kolbászünnepen volt disznóvágás-bemutató, élelmiszeripari kiállítás a csarnok területén, illetve több kisebb-nagyobb koncert is – többek között fellépett a Benkó Dixieland Band, Török Ádám és a Mini, a Blues Brothers, a Ghymes, illetve „táncdalfesztivált" is tartottak Aradszky Lászlóval, Kovács Katival és Komár Lászlóval.

Szines_kolbaszfeszt2010

Testvérvárosunk legnagyobb méretű rendezvényén több székelyudvarhelyi küldöttség is részt vett (többek között a Septimia Szabadidőközpont, valamint a Tourinfo saját standdal is rendelkezett), illetve a polgármesteri hivatal csoportja Bunta Levente polgármester vezetésével. Udvarhelyi újságírók egy csoportja (köztük az uh.ro két munkatársa is) a kolbászkészítő versenyben is részt vett szombaton délelőtt – a rangos megmérettetésen több mint 450 csapat mérte össze kolbászkészítési tudományát, a jelentkezést hetekkel azelőtt le kellett zárni.

Szines_kolbaszfeszt2010

Ha az általunk készített kolbász nem is annyira, de a „hangulatkísérőként" magunkkal vitt oroszhegyi szilvapálinka óriási diadalt aratott versenyasztalunk környékén. A fesztiválon az a szokás, hogy a kolbászkészítő verseny közben már eszik, iszik, táncol és mulatozik a több tízezer ember (ez valószínűleg nem az elfogyasztott kolbász hatására történik...). A nyerteseket szombaton délután hirdették ki: idén békéscsabai és újkígyósi kolbászgyúrók bizonyultak a legjobbnak. Ők éremmel, pénzdíjjal és serlegekkel gazdagodtak, az udvarhelyiek pedig élményekkel és kolbászízekkel.

Fotó: Vas Róbert


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."