Színes » Konyha

Perces eper remekek

Az eperből nem csak süteményt, de pikáns salátát is készíthetünk. Kipróbáltunk két nagyon egyszerű, percek alatt kész variációt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Eper egy tálban
Piros, édes, kívánatos
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 27., 14:18
0 hozzászólás. 

Javában dúl már az eperszezon, az egészséges gyümölcsnek, ami ott piroslik, illatozik a piacon, a boltokban szinte lehetetlen ellenállni. Még akkor is kifizetjük érte a 9-10 lejt, ha jól tudjuk, a korai felhozatal még nem az igazi – az óriásra nőtt eperszemeket nem a napsütés érlelte, hanem melegházi körülmények között termesztették. Valahol messze, például Spanyolországban.

A napsütéses országban, ahová vendégmunkások ezrei mennek a jobb kereset reményében epret szedni, a gyümölcsöket nem csak önmagában és desszertként készítik el, különböző salátákban is bátran használják alapanyagként.

A dallamos nevű és csodás spanyol tartományban, Andalúziában például pikáns ízű salátát varázsolnak. A pofonegyszerű receptet ki is próbáltuk: percek alatt elkészült és pillanatok alatt elfogyott.

Epersaláta andalúz módra

Hozzávalók: fél kiló eper, 1 teáskanál cukor vagy édesítő, csipetnyi frissen őrölt bors, 3 teáskanál balzsamecet.

Epersaláta andalúz módra

Elkészítése: Az epret megmossuk, a szárrészt leválasztjuk és – a szemek nagyságától függően – kettőbe, vagy négybe daraboljuk, és egy tálba tesszük. Rászórjuk a porcukrot, a frissen őrölt borsot, és hozzáadjuk a balzsamecetet. Az eperszemek épségére vigyázva jól összekavarjuk, és már ehetjük is. Önmagában és köretként is megállja a helyét.

Spárgakoktél eperrel, salátaágyon

Nem kedvencem a spárga, ezért fenntartásaim voltak ezzel az első olvasatra fura összetételű recepttel kapcsolatosan. Ám miután elkészült, és megkóstoltam nem maradt egyetlen kifogás, ahogy egyetlen falatnyi saláta sem a tányéromon.

Elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, költségesebb is, mint az anadalúz finomság, de legalább egyszer érdemes kipróbálni, főleg az ínyenceknek.

Spárgakoktél eperrel, salátaágyon

Hozzávalók: egy kiló eper, 200 gr fehér- és ugyanannyi zöldspárga (mi 2 kisüveges fehérspárga konzervet használtunk), 100 gr zöldsaláta, 100 gr pármai sonka, ételízesítő, 2,5 dl Cézár öntet, csipetnyi friss zöldpetrezselyem.

Elkészítése: Ha friss spárgából készítjük, tisztítsuk meg, daraboljuk fel, és ételízesítős, cukros vízben főzzük puhára. Ha előfőzött konzervet használunk, akkor csak a spárga felaprításával lesz dolgunk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbe, ha túl dundi a szem, negyedekbe vágjuk.

A spárgát és az epret egy tálba tesszük, hozzáadjuk a Cézár öntet felét (ezt szintén készen vásároltuk), a finomra vágott zöldpetrezselymet, és kevés spárgalével hígítva jól összekeverjük.

Spárgakoktél eperrel, salátaágyon

A tépett salátaleveleket tányérra rakjuk, erre halmozzuk az epres-spárgás keveréket, amit hajszálvékonyra szeletelt, összehajtogatott pármai sonkaszeletekkel díszítünk. Nyakon öntjük a maradék Cézár öntettel és kész is. Friss bagettel, de önmagában is nagyszerű, édes, sós, savanykás saláta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."