Színes » Konyha

A legjobb kaja elé is kell valami

Előételt készíteni nem pusztán divat, egy nagyobb összejövetelen alapvető elvárás is. A pálinka nem elég, mutatunk finomat mellé.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

A Cookták készítik a töltött tojást
Egy klasszikus, kis extrával | Fotó: Erdély Bálint Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 23., 12:45
0 hozzászólás. 

Sokáig tartotta magát Székelyföldön is az az alapállás, hogy egy ebéd leves+második kombinációból áll, ez néha kiegészül egy desszerttel, oszt’ jónapot. Bár a hétköznapokon ez most sem egy helytelen hozzáállás, de egy összejövetelre, vagy ünnepibb étkezéshez már szinte kötelezően dukál egy kis előétel is.

„Étel előtt pálinka”, tartja a székely mondás – nem is akarunk erről senkit lebeszélni, de jó tudni, hogy önmagában az erős ital csak mar, és éhségérzetet kelt. Ami nem biztos, hogy jó, ha egy kicsit csúszásban vagyunk a főétellel, és a vendégek is kicsit korábban jöttek. Ilyen esetekben életmentő lehet egy előétel, hosszabb eseményekkor pedig szintén jó, ha van egy plusz fogás.

Töltött tojás két töltelékkel

A töltött tojás egy klasszikus a magyar gasztronómiában, talán nincs olyan család, ahol ne készítenék el kisebb-nagyobb rendszerességgel. Hogy ne mindig ugyanazt a megszokott ízt érezzük, érdemes kicsit feldobni ezt az egyébként remek és egyszerű fogás.

Töltött tojás két töltelékkel

Hozzávalók az első töltelékhez: 3 db tojás, 10 g vaj, só, mustár, gulyáskrém

Elkészítés: a tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük kb. 10 perc alatt. Mikor megfőttek, hideg vízbe tesszük őket, majd leszedjük a héjukat. Félbevágjuk a tojásokat, a tojássárgákat egy tálba kiszedjük.

A tojássárgához adjuk a vajat, sót, borsot. Hozzáadjuk mustárt és a gulyáskrémet, és simára keverjük egy villával. Csillagcsöves habzsákkal visszatöltjük a krémet a félbevágott tojásokba, petrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók a második töltelékhez: 2 db tojássárgája, só, mustár, 2-3 dl Kunsági étolaj, pár csepp citromlé.

Töltött tojás két töltelékkel

Elkészítés: az alapanyagokból majonézt keverünk, a kész majonézhez keverünk 0.5 kg tejfölt, ízlés szerint porcukrot, hogy egy kissé édeskés legyen, fehér borsot, 0.5 dl édes fehér bort és egy kis apróra vágott ecetes uborkát, de ez el is maradhat. A tojásokat ugyanúgy töltjük, mint az első töltelék esetén. Jól behűtve tálaljuk.

Jó tudni: a recept bármilyen háziasszonynak ajánlható, aki le szeretné nyűgözni a vendégeit egy előétellel. Különlegessége, hogy hideg szósszal, kétféle töltelékkel készül, csak arra kell figyelni, hogy ne főzzük szét a tojást, de ne is legyen híg.

Töltött tojás két töltelékkel

A krémnél a fűszerezés a legfontosabb: nem kell túl intenzívnek lennie, sem a mustárból, sem a gulyáskrémből nem kell sokat tenni. A tojást tíz percig kell főzni, egy kanállal óvatosan helyezzük a fövésben levő vízbe. A teljes elkészítés, tálalással együtt fél óra.

A recepttel kreatívnak is lehet lenni, mustárt, gulyáskrémet, pástétomot, vajat is lehet használni a krémben. Sokat ne együnk belőle, egy kevés is elég beindítani az étvágyat.


Süsd ki olajban a szerencséd!


Válassz egy olyan receptet a merkuraruhaz.ro/receptek oldalról, amelyikben a hozzávalók között szerepel az étolaj. A kiválasztott étel elkészítése előtt fényképezd le a hozzávalókat úgy, hogy jól látszódjon a Kunsági Éden étolaj a fényképen.

 

Mikor elkészítetted, a kész, feltálalt ételt is fényképezd le a Kunsági Éden étolajjal. Ezt a két fényképet kell beküldened a jatek@kunsagieden.ro email címre, vagy az adataiddal (név, cím, telefonszám) ellátott borítékban bármelyik, az Elan Trio által működtetett Szuper, Merkúr vagy C+C raktáráruházba. A borítékra legyen ráírva: Kunsági Éden nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: 2014. június 15., 24:00. A játék részletes szabályzatát ide kattintva olvashatod el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."