Tech » Hardver

Kütyüt neki a fa alá!

Ezer ajándéktippet kaptál műszaki embereknek, de nem tudod, hogy indulj el? Segítünk úgy gondolkodni, mint a kütyük szerelmesei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
lifi kikep

Fényből érkezhet az internet

A wifit a 100-szor gyorsabb lifi válthatja. A fényalapú...
nasa 4k

Péntek van és inkább dolgoznék a Nemzetközi Űrállomáson

Lassan telnek a hét utolsó munkaórái? Akkor nézze meg...
raspberry-2

Gyűrnéd a málnás miniszámítógépet?

Kicsi és főleg olcsó az új miniatűr négy magos...

Kütyütematikai útmutató
Barangolás kütyüföldjén
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 13., 17:17
0 hozzászólás. 

Imádja a kütyüket, vegyünk hát neki valamit – nagyon jó kiindulópont sok mindenki, főleg férfiak számára, de a dolog visszássága, hogy legtöbbször pont azok fognak kütyüt ajándékozni, akik azt sem tudják, mit kezdjenek a fogalommal, míg a megajándékozott már-már profi ezen a téren.

Ebből aztán jöhet pár gond: kiválasztunk valamit, mert az éppen trendi, vagy szépen csillog, esetleg pont ezt ajánlja a boltos (akinek ebből van ezerszámra készleten, és már nagyon szabadulna tőle), aztán mi megvesszük, a megajándékozott fél pedig erőltet egy műmosolyt, mert rémálmai tárgyát kapta meg, amit porfogónak sem szeretne.

Éppen ezért érdemes némi fogódzkodót keresni, ha olyasvalakinek ajándékozunk, akiről tudjuk, hogy a kütyük, az elektronika, a mobiltelefónia vagy az IT megszállottja. Mint ahogy a női táskák esetén, úgy itt sincs recept, de ötletek akadnak dögivel.

Ismerd meg az embert

Még ha életünk párjáról is van szó, akit te ismersz a legjobban, ezen a téren nem biztos, hogy pontosan tisztában vagy kedvenceivel, ha távol áll tőled a technika világa. Most kiélheted magánnyomozói vágyaidat, ráadásul egy jó cél érdekében.

Parrot AR Drone 2.0

Parrot AR Drone 2.0

Azt nem árt tudni, hogy a technika szeretete még önmagában nem egy hobbi, ezen belül sok minden kedvelhet az alany: például amiért kütyümániásnak tituláltuk, lehet, hogy imádja a telefonokat, vagy a tableteket, de nem fog otthon nekiállni, és egy új számítógépet összerakni, amit majd évekig tuningolhat.

Eredjünk hát a nyomába, és nézzük meg, mi a szíve csücske. A technika rajongói általában szorgosan követik, mi újság a kedvenceik terén, ezért egy óvatlan pillantás az általa leggyakrabban olvasott weblapokra, a Facebookos posztjaira, a szintén itt lájkolt oldalaira, urambocsá' a böngészési előzményeire (természetesen a pornót most átlépve), rengeteg hasznos tippet kapunk, és egy alapvető képet formálhatunk hobbija részleteiről.

Nyilván tudnunk kell a szokásait is: ha imád zenét hallgatni, akkor egy hordozható zenelejátszó, vagy egy fülhallgató – amit úgysem vesz meg magának soha – kiváló választás lehet. Könyvmolyoknak lehet tabletjük, de mellé feltétlenül dukál egy igazi e-könyv-olvasó, mert ott mindig jobb az élmény.

Merülj el a technikában

Ha már van egy képünk, hogy a kütyü fogalmán belül mire érez nagyobb affinitást emberünk, már szinte nyert ügyünk van. Azzal biztosan tisztában vagyunk, hogy a lehetséges ajándékok közül mi van neki, vagy mi nincs – ha nem a párunknak vásárolunk, akkor kérdezzük meg azt, aki a legközelebb áll hozzá.

A következő lépésben már biztosan le tudjuk szűkíteni egy terméktípusra, vagy legalább kategóriára a potenciális ajándékok listáját, úgyhogy irány a szakember! Így van, ha nem vagyunk egyáltalán járatosak ebben a világban, mindenképp kérdezzünk, olvassunk okosabbat.

Makerbot Digitizer

Makerbot Digitizer

Egyébként itt azonnal rájöhettünk, hogy amikor arról kérdezzük életünk kuglófjának egyetlen szem mazsoláját, hogy „szívecském, milyen telefont vegyen Katika a barátjának?", akkor ő is elsősorban szakportálokról tájékozódik, mert mindent nem lehet fejben tartani. Nekünk sem kell, ha a megfelelő helyen olvasgatunk, és a számunkra értelmezhetetlen technikai paraméterek helyett a tesztek összefoglalóit olvassuk el, máris kapunk egy képet, hogy az adott termékek között melyik is az, ami igazán minőségi.

Nem kell azzal a céllal nekiállni a kutatásnak, hogy diplomás mérnökök leszünk a végére, de mivel szakinformációkról van szó, keressük ezt szakportálon, és ne a Nők Lapja Café ajándéktippek fórumában. Apropó fórum: a legtöbb szakportálon tartalmas és nagyon aktív fórum működik, ahol jellemzően nagyon segítőkész emberek vannak, ha normális hangnemben fel tudjuk tenni kérdéseinket.

Irány a bolt

Megkaptuk, mit akarunk ajándékozni, így a nehezén már túl is vagyunk. Most elsőre ne az internetet nézzük, hanem a pénztárcánkat, hiszen, ha szűkösen állunk anyagilag, megtörténhet, hogy kaszálni kell az ötletet és elölről kezdeni a keresgélést. Persze alapos nézelődést már úgy kezdünk, hogy tudjuk, mennyit tudunk rászánni, így tételezzük fel, hogy beleférünk a keretbe.

Ettől függetlenül nem kell a maximálisan kiadható pénzt elköltenünk: ha konkrét terméket szemeltünk ki, akkor abból nem érdemes a legdrágábbat venni, hiszen műszaki cikkeknél egy adott termék mindenhol ugyanolyan, esetleg plusz garanciát, vagy ingyenes szállítást kaphatunk a nagyobb árért, és ez nem biztos, hogy megéri.

Doxie Flip Scanner

Doxie lapszkenner

Támadjuk meg az ár-összehasonlító weboldalakat, amik számtalan webshop ajánlatát összesítik, így rögtön ki tudjuk szűrni, melyik az az üzlet, amelyik jó árban kínálja az áhított terméket, és még van is raktáron. Persze azért nézzünk be a helyi üzletekbe is, simán lehet egy nagy üzletlánc boltjában is olcsóbbat kapni, nem mindig a webshop a tuti nyerő.

Azt azért ne feledjük, hogy az ajándék minősége sokat elárul az ajándékozóról: a használt árut inkább felejtsük el, és próbáljuk elkerülni a kínai gagyit. Ebben sokat segíthetnek a már említett szakmai portálok és a fórumok.

Végül pedig jó észbe vésni az aranyszabályt: az ajándékozásban a legfontosabb, hogy örömet szerezzünk. Lehet, ha a nyomozásunk alatt kiválasztott ajándékok viccesnek, gyerekesnek, vagy haszontalannak tűnnek, de egy, a műszaki eszközök iránt rajongó ember számára a legboldogabb karácsonyt szerezhetjük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."