A köcsög lakodalombajáró egy napja

Egyszerűen imádja. Nemcsak a lakodalmat, hanem az eljegyzést, a konfirmálást, kicsengetést. Enni, inni, nótázni. Ez az élet. Egy napig.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Lakadalom van a mi uccánkba...
Lakadalom van a mi uccánkba...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. június 28., 11:53
5 hozzászólás. 

A dátumot már hónapok óta tudja – megkapta a meghívót már valamikor télutón, tudja, hogy mikor jön el a szent nap. Nem közeli rokon, tehát sok pénzbe nem kerül, s amúgy is az év bulijának ígérkezik.

Szombat van, reggel. Felkel, megborotválkozik, erélyesen ráparancsol az asszonyra, hogy kezdjen készülődni, mert egész délután nem akar egy helyben topogni, mint a vett malac. Gondosan nem ebédel, hogy legyen mindennek hely.

Ahogy elröpül a délelőtt, elkezd öltözködni. Zakó, ing, egy hozzá nem illő nyakkendő, illetve a belélépős félcipőhöz egyáltalán nem illő zokni. A pénzt a meghívó borítékjába teszi, azt pedig a belső zsebbe. Maradék haját oldalra fésüli.

Fél öt körül kocsiba ülnek az asszonnyal, aki a zöld ruhához fehér szandált vett fel, előző nap fodrászatban volt. Templom előtt kiszállás, kocsi marad a tűző napon, a hűvös templomba belépve keresztet vet, biccent, mosolyog az ismerősöknek. Elkezdődik a ceremónia, vigyorog, mint egy fakutya, az asszony mellette pityereg, az ifjú pár pedig az oltár előtt. Hallotta, hogy

a "kicsifehérnép" terhes lett,

ezért a lakodalom, dehát ezért jöttünk. Templom után "puszíllózás", majd jön a futam. Kocsival sorba be, nyomja a dudát, mint süket a csengőt, még integet is a munkatársnak. Körbejárják a várost, az örömapa nyomja legelől, nagy, fehér Mercedest bérelt a "zifjúpár" számára – meg kell adni a módját, hadd lássa a jónép, hogy van amiből, mert másképp mi értelme volna az egésznek?

Fél óra körözés, dudálás, burrogtatás után este hétre megérkeznek a vendéglőhöz. A kocsit leteszi, taxival jön vissza – ez egy alapvető dolog. Jöhet a pálinka. Pálinka. Pálinka. Az asszony "áfinátát" nyom, ő köményest. Meg még egyet, biztos, ami biztos, ki tudja, milyen lesz a bor.

Előétel. Pörkölt, laska, savanyúság. Mindent megeszik, még ami nincs, azt is betolná. Mint Kis János a Móricz-novellában. Közben jókat nevet a vőfély idiotizmusokkal, szexszel és ordenáré bunkóságokkal tele szövegein, laskadarab esik ki a szájából.

Ing, gagya hámlik

Leves, majd (végre!) megjön a bor. Egy pohár. Két pohár. Savanyú, fehér, de jó. Na még egyet. És akkor elkezdődik a buli... Az elsők között pördül a parkettre, rángatja az asszony kövér derekát. Tud ő mindent járni: csárdást, keringőt, sasszét, de twistel és rokizik is, ha kell. Fárasztja a bajszos "zenészt", aki civilben szobafestő, egy gitárossal duóban nyomják, hogy csak kétfele oszoljon a gázsi, de tudnak mindent, amit a nép kíván.

lakadalom-02

Etetés – jön a fő fogás, tekeri befele a sült húst a hasábburgonyával, az ecetes uborka leve az ingére cseppen, az asszony morog, bosszús, mint egy fogfájós medve, ő visszaszól. Még egy pohár bor. No meg a maradék pálinka.

Amikor annyira berúg, hogy bátorsága is lesz, ellopja a menyasszonyt a budi elől. Kiviszi a vendéglő elé, onnan "izen" a násznagynak, hogy dugja má' ki az orrát. Az est fénypontja, amikor beviszi a menyasszonyt nagy kegyesen, vigyorog, mindenki őket nézi (már aki nem részeg), az asszony szégyenlősen elfordul, a vőlegény kínjában vigyorog.

Egy kupa "pirosbór" a lopócsel ára, megkapja, leül, megissza. Forog már a világ, körbe-körbe. De jó múlaccság van, "inggagyahámlik", ingujja feltűrve, nyakkendője a zsebéből lóg ki. "Dickózene" van, ádzseszkó, tuszéj, állávjú. Majd "hosszúfeketehaj, suGár ez a csaj". Tényleg sugárba hányna, szerencséjére a "jó sütemény a bort felszívja."

"Ti mennyit adtok?"

- kérdi az asztalnál ülőktől. Sopánkodás, nincs pénz, komám, de muszáj, "a maji világba' semmi sincs ingyér', igenbiza". Sorbaáll az asszonnyal, de már rá kell támaszkodnia az asztalra. Aztán odakerülnek, izzadt puszi a "léánka" izgatott, kipirult orcájára, vizestenyérbe csapás a vőlegénnyel, puszi-puszik, vigyor, a pénz a kosárkában landol.

És a buli megy tovább. Még három pohár bor, gyakorlatilag már seggrészeg. Lepisili magát a vécében, slicce nyitva marad, így megy menyasszonyi táncot járni, mindenki röhög rajta a háta mögött. Vonatozás, szerelemvonat, integet a videósnak, szorítja a masiniszta vállát, később egy menyecske derekát, hülyeségeket duruzsol a fülébe.

Később leül az asztalhoz, kipirosodott arccal kezd politizálni az ott ülőkkel. Mittett az Erremdéessz? Mittett az Emmpépé? Mit akar az Éemmenpé? „Ne fárassz mán, te köcsög." – ezt kapja az ifjú pár egyik talajrészeg magyarországi, lila ingbe és zöld nadrágba öltözött ismerősétől, odébbáll. Illetve odébb ül.

Oldalra fésült haja lefittyen a fülére, feltűrt ujjú inge beletapad a hátába, csavarni lehetne belőle a verejtéket. Megkezdődik a nótázás, „hargtajifecskemadár", honvéd áll a Hargitán, varjúsereg, kisgalambom, kiskútkerekeskút. A komával csapják egymás izzadt hátát, nem győzik inni a bort, mutogatnak a plafon felé. Ahogy a torkukon kifér. Nem csoda, hogy egyesek már szedelőzködnek.

Hajnalban leeszi a nadrágját a töltött káposztával, a kávét kilocsogtatja az asztalra, leejti a kiskanalat, nem veszi észre. Zacskóba tett sütivel kipördül az ajtón, de már az asszony, illetve a feje viszi, lába már alig van. Taxit hív, fizet, szuszog, game over.

Otthon pisilne, támaszkodik a fajanszba, venné elő. Ott veszi észre, hogy órák óta nyitva a slicce. Valahogy kitámolyog, zoknistól bele az ágyba.

„Szép múlaccság vót."



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acmilan
2012-06-28 13:11:09
Lagziba hasábburgonya?! Azigen :D

Egyébként jó lett, nem erőltetett, mint az utóbbi. Grat ;)
avatar
beszabepis
2012-06-28 14:55:40
mindenki magabol indul ki :)
avatar
freelancer
2012-06-29 13:10:16
Nagyszerű cikk !
S még igen finoman fogalmazva egy-egy helyen :)

Remélhetőleg felébred a székelység egyszer, s észreveszi, hogy ez a szokás egy nagy marhaság, a házasodás, lakodalom nem erről kellene szóljon...

Várjuk a következő köcsöggel a cikket !
Lehetne pl arról is, hogy miközben panaszkodik, hogy "itthon" kicsi a fizetés, a köcsög nagy magyarságtudatos magyarországon vásárol, hogy menőbb legyen, azzal tönkretéve az itteni cégeket....

avatar
ooloo
2012-07-04 09:23:34
Akkó' + 1 5let
A köcsög újságíró egy napja...

Várom a cikket.
avatar
bedohazi
2012-07-04 09:28:01
Parancsolj: http://uh.ro/velemeny/8948-a-kocsog-uhapontros-egy-napja

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."