Nem akar itt senki senkivel közösen várost építeni

Soha nem is akart. Polgármesterjelölt eső szakad az udvarhelyiek nyakába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

varoshaza szobor-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. április 14., 15:57
1 hozzászólás. 

Az mindig jó, ha nagy a választék, bármiről is legyen szó. Éljen a demokrácia! De mondják azt is, hogy a kevesebb néha több.

Már tavaly év végén megkezdődött a pusmogás a polgármesterjelöltekről. Igazi, karakán, vezetői adottságokkal bíró, hiteles embert akkor sem tudott egyik párt sem megnevezni. Ez azóta sem változott. Mitől is változna?

Pedig kell a változás. Ez abból is érződik, hogy a regnáló polgármesteren kívül minden jelölt ebbe kapaszkodik. Tenné ezt a jelenlegi polgármester is, de az hogy nézne már ki?

Neki mindegy is, igazából bármivel kampányolhat, ami az elmúlt nyolc évben történt, s azt is hittük, hogy ez fog történni. De azt kell mondanom, hogy az idei helyhatósági választásokon hetente, de lehet, hogy

naponta átírják a forgatókönyvet.

Bunta indulását gyorsan átírták házon belül, s ezzel bevonultatták az első női polgármesterjelöltet az udvarhelyi politikai színtérre. Ahhoz képest, hogy Verestóy kijelentette: „Harc lesz!", egykori pártfogoltját nagyon gyorsan, szinte egyetlen tőrdöféssel kibillentették helyzeti előnyéből. Bunta azóta próbál felocsúdni ebből, s megtalálni a választ, miként lehet víz, termőföld nélkül, félsivatagi körülmények között román vendégmunkásokkal paradicsomot és paprikát termeszteni.

Az RMDSZ önző, nem is számol a többi párt jelöltjével. A nagy harcot megvívta házon belül, hisz Arros már 2020-ra tervez. De lehet, hogy velünk van a baj, mi szoktuk meg a fizetéstől fizetésig, azaz hónaptól hónapig tervezést.

Kell a változás, vallja ezt az ellenzék is. Mindkettő. Gyorsan ki is eszelték, hogy amíg az RMDSZ jelöltjei egymás nyakát marják, keresnek egy szimpi jelöltet, akit közösen támogatnak. Annak nincs is más dolga, mint

a haláltusájukat vívó marakodók mellett elvágtatni,

és győztes harmadik félként beülni a bársonyszékbe. Ellentmondva a pártok közti országos megegyezésnek, miszerint az MPP az RMDSZ-szel kellene, hogy bratyizzon.

Hivatalosan és félhivatalosan is hangoztatták, vannak elképzelések, ötletek, tárgyalások az MPP és EMNP között közös jelölt indítására. Valószínűleg nem találtak egy szimpatikus jelöltet sem egymás közt, mert végül azt hangoztatták, hogy egy független jelölt mögé sorakoznak majd fel. Az kell ide, egy ember, akinek van még hitele, még ér valamit az adott szava. Majd őt támogatják.

Lukács László gyorsan aktiválta is magát, és mint nagy visszatérő, aki a választások előtti hónapokban feltűnik, majd négy évre eltűnik, jelezte is indulását. Most független polgármesterjelöltként. Még azt is hallották, ahogy telefonon két pofára tolja a vonal másik végén levőnek, hogy megvan a támogatás, mögé áll mindkét párt.

Tévedett. Szerdán meglépte az EMNP azt, amire csak azért gondoltunk lehetőségként, mert az MPP-től nem kaptunk meghívót ugyanerre a sajtótájékoztatóra. Szóval, nem ő lesz az, akit közösen támogatnak.

Sőt egyenesen saját párttársukat, Zakariás Zoltánt jelentették be. Igaz, egy pillanatra még itt is majdnem mellényúltunk, hisz egyszerre jelentették be az új helyi pártelnökkel, aki Hajdó Csaba lett. Mi meg naivan azt hittük, ő a jelöltjük.

Úristen, mintha nem lennénk évek óta a szakmában!

Ahogy a környezetemben valaki a napokban megfogalmazta: „De őszintén, szerinted normális ember odamegy polgármesternek?" Vigyázz, a kérdés nem költői! Pedig egy pillanatra tényleg azt hittük, jöhet valami változás Hajdóval. Őt sem ismerjük, de talán a munkája valamelyest igazolja.

Nemzetközi céget vezet évek óta, ezért feltételezzük, hogy sikeresen, és mivel vezető beosztásban van, ismeri az utat az ötlet, a projekt és kész „termék" között. Meg a vezető beosztásból azt is feltételezzük, hogy tud csapatot szervezni, és munkát leosztani. Nem hátrány. De valószínűleg nem tudták rábírni, hogy jelöltesse magát. Helyette voltak olyan nagyvonalúak, hogy Gálfi Árpádnak felajánlották az alpolgármesteri széket.

Kell a változás, már az MPP is ezzel kampányol. Kampányol, mert ráébredt, az egyeztetések, a közösen indított jelölt egy kipukkadt vízió. Akkor inkább ők is saját jelöltet indítanak, és beletúrva a nagy MPP-s jelöltes táskába, ki is halásztak egy nevet.

Ki akadhatna a horogra, ha nem Gálfi Árpád,

bár nem is hiszem, hogy más nagyon lett volna abban a táskában. Hisz ez egy gyors reagálás volt az egy nappal korábbi EMNP-s bejelentésre.

Miből gondolom? Még sehol egy szem aláírás, egy stratégia, egy őszinte gondolat. Mindössze egy általánosságokkal megtűzdelt mézes-mázas felvezető, hogy miért Gálfi Árpád a befutó. Meg is kérdeztük: miért? Mert az MPP-nek sok olyan neve van a tarsolyban, akit szívesen láttak volna a polgármesteri székben, de nem vállalják, inkább Gálfit támogatják.

Miért is nem vállalják? Miért is Gálfiban látják a megváltót, akinek szavai még itt csengenek a fülemben: „hidd el, nem akarok polgármester lenni, nem azért csinálom"? Kíváncsiak voltunk, kik azok a polgármesternek való nevek, akik Gálfit támogatják, de ezt egyelőre titok övezi. Majd a tanácsosi listán visszaköszönnek, tudjuk meg Orbán Balázstól, de a tanácsosi lista is titok.

Még képlékeny, de hogy is szilárdulhatott volna meg egy nap alatt?

Akkor megkérdezem még egyszer, ki akar itt kivel közösen bármit is tenni?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyakiglab
2016-04-15 14:38:12
monnyonle
Úristen, mintha nem lennétek évek óta a szakmában!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."