Itthon » Gazdaság

Ne hagyjuk az eurómilliókat veszni!

Megromlott a viszony az uniós pályázatírók és elbírálók között, ami növeli a bizonytalanságot – számoltak be az udvarhelyi szakemberek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Sokaknak jól jönne az euró fotók: UKKSZ
Sokaknak jól jönne az euró fotók: UKKSZ
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. március 24., 10:04
1 hozzászólás. 

Még nem minden idei pályázati kiírás részleteit lehet tudni, és nem jó sem túl korán, sem túl későn nekifogni a pályázati dokumentáció összeállításának – derült ki az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által megszervezett, átfogó konferencián, a Gondűző szálloda előadótermében.

Mindkét fél megjelent

A teltházas rendezvényen Udvarhely két vezető pályázatíró cége, illetve a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői ismertették azt, ami idáig biztos, de elismerték, bizonyos dolgokban csak a találgatásra hagyatkozhatnak, más kérdésekben pedig teljes a káosz, hiszen nem csak a feltételek, de a törvények is változhatnak.

A pályázati rendszert, illetve az elbírálás hátterét ismertették az első előadók, Ilyés Szabolcs, valamint Derzsi László, a RegioConsult Kft. munkatársai. Mint ismertették, a pályázati ciklusok hétévesek – a mostani 2014-ben indult el.

Hatezer kilométer autópályát buktunk el

Az előző ciklusban, 2007 és 2013 között Románia állami intézményei, önkormányzatai, civil szervezetei és vállalkozói 32 milliárd eurót hívhattak volna le, ami mintegy hatezer kilométernyi autópálya elkészítésére lett volna elegendő. Ennek az összegnek nagy részét azonban veszni hagytuk – mutattak rá.

Hozzáfűzték, a mostani ciklusban több mint 40 milliárd euró áll rendelkezésünkre, ebben a periódusban azonban kevesebb a vállalkozások támogatására szánt keretösszeg. Az egyes programokat évente hirdetik meg, amíg tart a büdzsé – elképzelhető tehát, hogy több fontos programot idén utoljára szerveznek meg, és legközelebb 2021-ben lehet majd hasonlóban pályázni.

Még nem tiszta a kép

Az idei kiírások egy része már megjelent (van, amelyikben napok alatt elfogy az összeg), más, igen várt támogatásokra azonban még várni kell. A legtöbb pályázati program romániai elbírálói a Regionális Fejlesztési Ügynökségek, amelyek a fejlesztési régiók központjaiban vannak. A miénk Gyulafehérváron működik.

ukksz4

Simó Csaba a vidéki pályázatokat mutatta be

A romániai pályázati program a Európa fejlettebb feléhez viszonyítva átláthatatlan, zavaros, hiszen míg például Hollandiában egy év utolsó hónapjaiban már lehet tudni a következő évi kiírások részleteit, itt tavasszal tisztázódik le az aktuális program.

Emiatt a pályázatíró cégek startra készen várják a kiírást, és addig nem is nagyon tudnak mit mondani az ügyfeleiknek. Az előző években ugyanis volt már arra példa, hogy előre megírták a pályázatot, az előző évek tapasztalataira alapozva, és kiderült, hogy nagyban változtak a követelmények. Egy komplex dokumentáció esetében pedig a módosítás annyi időbe beletelhet, hogy közben elfogynak az alapok.

Buktatni akar az elbíráló?

Más is nehezíti azonban az előkészületeket: Simó Csaba, a Develo Consult Kft. munkatársa szerint arra is volt példa, hogy a kiírás előtt nekifogtak egy pályázatnak, időközben azonban kijött egy törvény, amely az adott cég szolgáltatására vonatkozó követelményeket módosította, emiatt visszadobták a pályázatot.

Amiatt pedig, hogy későre lehet nekifogni a pályázati dokumentáció 1-2 hónapig tartó összeállításának, előfordulhat, hogy időközben elfogynak az összegek, ugyanis a jelentkezés sorrendjében ítélik meg a megfelelő pontszámot elérő pályázatnak az igényelt összeget.

Simó szerint nagyban megnehezíti a munkát, hogy a pályázatírók az utóbbi időben nem számíthatnak az elbírálók segítségére. Míg korábban annyi jóindulattal voltak a jóváhagyás során, hogy szóltak, ha valami hiányzott a dokumentációból, vagy ha valami enyhe módosítás árán elfogadhatóvá vált, most jobbára magyarázat nélkül visszadobják a pályázatot.

Az elbírálók mostanában azt keresik, hogy „hol lehet buktatni" – fogalmazott Simó. A helyzeten az sem segít, hogy amíg régebb a pályázatíróknak személyesen kellett leadniuk a dokumentációkat, és az illetékesekkel együtt átnézhették azokat, most internetre kell feltölteni azokat.

Változások is vannak

A tavalyi kiírásokhoz képest egyébként több változás is van: előfordul, hogy korábban támogatott mezőgazdasági vagy ipari ágazatból most nem lehet pályázni, és az is előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket most más kategóriába sorolnak, mint az előző években.

Nagy változás, hogy amíg tavaly a városi kis- és középvállalkozások igényelhettek 100 százalékos támogatást (Regionális Operatív Program, azaz a POR 2.1-es kiírása), idén kilencven százalék a maximum – tudtuk meg. A még meg nem jelent kiírások megjelenése a mostani információk szerint március 28. és április 1. között várható.

Versengésre számítanak

A gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség részéről Adriana Mureșan ismertette az idei kiírásokat, keretösszeget – mindezek az információk megtalálhatók az ügynökség holnapján, a legfrissebb hírekkel együtt. Ugyanitt követni lehet, hogy milyen mértékben fogy a pályázható összeg.

ukksz2

Azt már a kiírás előtt tudni lehet, hogy a POR 2.1-es pályázatnál nagy versengés várható – mondta el az előadó, hozzátéve, első körben a legalább 85 pontos pályázatok kapnak támogatást, majd, ha marad pénz, a 80-84 pontosok következnek. Az ennél alacsonyabb pontszámú pályázatokat általában elutasítják.

Az ügynökség üzleti kapcsolatépítő szolgáltatásairól Emil Toma tartott bemutatót – utóbbi két előadást román nyelven kísérhették az érdeklődők.

Ne hagyd veszni a pénzt!

A pesszimista felhangok ellenére a pályázatíró cégek munkatársai mégis biztatják a vállalkozókat arra, hogy próbálják megszerezni a támogatást. Többször is elhangzott az előadás alatt a „sose lehet tudni" kifejezés – sőt, a konferencia címe is az volt, „Ne hagyd veszni a pénzt!".

A vissza nem térítendő támogatás összege mindenesetre akkora, hogy megfontolandó a lehetőség. Egy szakemberrel való személyes konzultáció pedig segíthet eldönteni, van-e értelme próbálkoznunk, és ha igen, melyik a nekünk való kiírás.

Egyet azonban mindenképp tartsunk szem előtt, intenek a szakemberek: ne annak függvényében tegyünk ígéretet, válasszunk akár új tevékenységet, hogy mit támogatnak több ezer euróval. Saját terveinkhez alakítsuk a pályázatot, ne fordítva.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyakiglab
2016-03-24 13:09:35
hmm..
Nem ártana informálódni, ha már egy hete volt arra, hogy megírja a cikket. Hamis információ, hogy a 80 pont alatti pályázatokat általában (?) elutasítják. Az alsó küszöbérték 50 pont. Az egy másik dolog, hogy megtörténhet, a keretösszeg hamar elfogy, és a kisebb pontértékű pályázatokat már nem tudják finanszírozni...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."