Itthon » Gazdaság

Gazdasági konferencia, avagy a köszönjük szépen tudománya

Hamarosan inkubálják a vállalkozásbébiket, majd parkosítják az informatikát, úgy ám!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Kolumbán Dávid, Gálfi Dezső
Kolumbán Dávid, Gálfi Dezső
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. szeptember 30., 16:40
0 hozzászólás. 

Elmesélem, milyen volt a gazdasági konferencia, amely az Őszi Vásár rendezvénysorozat része, hagyományosan megszervezik, és mivel már másodszor veszek részt rajta megfigyelőként, elmondhatom, hogy ez egy évente megrendezett találkozó a többnyire visszatérő vendégeknek. Most egy kicsit kicserélődtek az arcok, mivel rendszerváltás volt az udvarhelyi városházán, de azért eléggé hasonlít a dolog. Érdemes végigülni, ha vállalkozó vagy a város és a régió gazdasági élete iránt érdeklődő személy vagy.

kozonseg

Röviden így mondanám el a kollégáknak: finom volt a tepertős pogácsa, de megint elfelejtették, hogy Csedő a sajtost szereti. Azért megettük. Annyian voltak, hogy fel akartak küldeni a karzatra, végül a második sorban sikerült elcsípni egy távolmaradt meghívott helyét.

veretoy

A felszólalók hosszasan megköszönték az inkubátorházért kifejtett áldozatos munkát, a vásár szervezőinek a szervezést, a sok résztvevőnek a részvételt, aztán mire a könyökünkön jöttek ki a köszöntők, elkezdődött az érdekes rész, és az a sok résztvevő elszivárgott. Verestóy már tapasztalt résztvevő, rögtön a beszéde után lelépett.

Az IT Cluster bemutatójára a székelyek virtuális térképéről, a december 1-jétől érvénybe lépő új alkalmazási kedvezményekre, a technológiai park tervére és a Szerethető Udvarhely fejlesztési koncepcióra erősen kíváncsiak lettünk volna, de az előadók úgy elhadarták, mintha csak azt szerették volna, hogy kipipálják a feladatot, és végre kimehessenek kávézni.

Azoknak, akik a hagyományos stílust kedvelik, így lehetne leírni:

Sikeresen zárult az immár 24. alkalommal megrendezésre került Őszi Vásár keretében lezajlott gazdasági konferencia a városháza zsúfolásig megtelt Szent István termében, ahol csütörtökön 14 órától a városvezetők, a megyei tanács képviselői és számos gazdasági, közéleti szereplő jelenlétében értekeztek a hamarosan átadásra kerülő Hargita Business Center elnevezésű inkubátorház működési feltételeiről, a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeiről, valamint kerekasztal-beszélgetések keretében tájékozódhattak arról, milyen európai uniós és állami pályázati csomagok kerülnek kiírásra az elkövetkező időszakban. A konferencián sor került a szakoktatás támogatására, valamint az inkubátorház működtetésére vonatkozó szándéknyilatkozatok aláírására. XY szervező elmondta, hogy nagyon sikeresnek értékeli a rendezvényt, hiszen nagyon sokan megtisztelték jelenlétükkel a konferenciát. Szükség van az ehhez hasonló rendezvényekre, hiszen ezek képezik megmaradásunk zálogát a Kárpát-medencében – nyilatkozta Z résztvevő.

De félre a tréfát, kezdődjön a tudósítás:

Barabás Csaba, a megyei tanács munkatársa, Gálfi Árpád polgármester, Verestóy Attila szenátor, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, valamint Lázár Zoltán külgazdasági attasé köszöntötték az egybegyűlteket. És mindannyian szépeket mondtak arról, hogy de jó, hogy ennyien eljöttek, milyen szuper, hogy van ez az inkubátorház.

barabascsaba

– Örvendek, hogy sikerült egy olyan épületet építeni, ami talán példaértékű lesz a megye számára. Ha itt nem lesz életképes, akkor sehol a megyében. Hargita megye szíve itt van. Vannak tehetséges fiatalok, akik meg tudnak most mutatkozni – hangzott el sorra a politikusok szájából.

Majd bemutatkozott az inkubátorház működtetését végző közhasznú egyesület.

„Meg kellett valahogy szülnünk"

A konferencia első részét a megyei tanács dominálta az inkubátorház tematikával. Hét éve mutatták be megyei és helyi elöljáróink a terveket, aztán felavatták a bontást, majd néhány éve az első kapavágást, és végre hamarosan felavathatják az épületet is.

Péli Leventétől, a megyei tanács beruházási osztályának vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, a sok bürokráciai akadály ellenére most ott tartanak, hogy keresik azt a teherbíró, rugalmas időbeosztásban dolgozni hajlandó, legalább kétéves tapasztalattal és felsőfokú gazdasági képzettséggel rendelkező menedzsert, aki legkésőbb november 15-től működtetné az intézményt.

pelilevente

Az inkubátorházban 48 bebútorozott irodahelyiség, emeletenként egy-egy 28 férőhelyes tárgyaló és egy konferenciaterem is várja a vállalkozókat, akik több tízezer lejt spórolhatnak meg, ha odaköltöznek.

Azon Székelyudvarhely térségében működő kis- és közepes vállalkozások jelentkezhetnek, amelyek termelő vagy szolgáltatási tevékenységet végeznek, nem telt el még két év a cégbejegyzésük óta és fel tudnak mutatni egy átlátható üzleti tervet.

Ezek a vállalkozásfiókák pénzügyi, jogi és marketingtanácsadást kapnak, együtt vehetnek részt szakmai konferenciákon, segítséget kaphatnak az arculatuk kialakításához, azonban három év után ki kell repülniük a fészekből.

Szakoktatás + IT park = fizetésemelés

Elhangzott a konferencián, hogy nem csak a diákokat, hanem a szülőket is meg kell győzni, hogy érdemes a szakoktatást választani. El kell vinni a szülőket is gyárlátogatásra, hogy lássák, ma már nem olyan a környezet, mint egykor. A vállalkozókkal kérdőíveket töltettek ki arról, hogy milyen típusú munkaerőre van szükségük.

Ezután a szakoktatás támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot írta alá a polgármester, a megyei tanácsosok és a Bányai aligazgatója, és a megyei tanács meg a város közti szándéknyilatkozatot is szentesítették.

Majd Hajdó Csaba, az önkormányzat gazdasági frakciójának vezetője adta elő, hogyan képzelték el a technológiai park létesítését Udvarhelyen, és azt, hogy normális fizetések legyenek Udvarhely térségében. Hargita megye jelenleg az utolsó országszinten a nettó átlagbért tekintve. Eddig is benne voltunk a Legalacsonyabb fizetések top 3-ban Vrancea és Kovászna után, de ha egyébben nem, akkor legalább ebben elsők lehetünk. Úgy tűnik, Hajdó és a koalíció nem szeretné, ha továbbra is ezen a dobogón villognánk, úgyhogy kidolgoztak egy stratégiát. 150-1400 értelmiségit szeretnének haza- vagy idevonzani.

hajdocsaba

Reménykeltőnek tartják, hogy az utóbbi években hatalmas fejlődésnek indult, mára azonban már telítődött az IT szektor Kolozsváron és más egyetemi városokban. Néhány befektetőtől már pozitív választ kaptak arra a kérdésükre, hogy hajlandók lennének-e bizonyos körülmények esetén felénk terjeszkedni.

Elképzelésükről megvalósíthatósági tanulmányt terveznek készíttetni: mibe kerül, és kifizetődik-e a technológiai park létesítése. Egy ilyen park más iparágak megtelepedését is maga után vonhatja, így más szektorok is fellendülhetnek.

A csoki, a divat meg a termosztát

Hogy a lesújtó adatokon, majd a reménykeltő terveken túl kapjunk valami kézzelfogható sikersztorit is (üzenjük Antal Lócinak, hogy mi már az UIET előtt kitaláltuk a Sikeres fiatalok projektet, de gratulálunk, hogy megvalósították :D).

Gálfi Dezső, a Galffy's csokimanufaktúra tulajdonosa elmesélte, a brassói főtéren való csokiárulástól hogyan jutott el addig, hogy hipermarketekben történő árusítást tervezgessen. Biztos, hogy jelentkezem az inkubátorházba irodáért, jelenleg minden céges tevékenységem a táskámban zajlik – mondta nevetve.

Kolumbán Dávid, a Kolumbán Optika családi vállalkozás társtulajdonosa és mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozó mondta el, hogy 6-7 éve, amikor elkezdte a munkát, még nem volt ennyi lehetőség, ennyi igénybe vehető segítség.

Szakács Tibortól megtudtuk, hogy bérmunkát végző cége a Monacói hercegnének készített többezer eurós ruhát, high-fashion cégeknek gyártanak Udvarhelyen női ruhaneműt.

A legnagyobb tapsot azonban az 50 alkalmazottnak munkát adó Hadnagy Sándor kapta. Édesapja a kilencvenes években, mint sokunk szülei, Magyarországon dolgozott, és ott tanulta meg a térkövezés, udvartervezés mesterségét. Idővel céget alapítottak, Sándor a kilencedik osztályt egyhetes lógással kezdte, mert épp egy aradi benzinkutat kellett „kirakni". Az egyetem második évében, amikor azt vette észre, hogy többet dolgozik, mint amennyit iskolába jár, tudatosult benne, hogy választania kell. „A munkát választottam, és úgy érzem, jól döntöttem" – mondja a fiatalember. Kitartás és sok munka kell, amíg az ember eléri, hogy az ország több helyszínén egyszerre több csapata dolgozzon.

Geréb Róbert az informatika világát kapcsolta össze a környezettudatossággal. Okos eszközt talált ki és gyárt ahhoz, hogy otthonunkban távvezérléssel működtessük a fűtésrendszert. Vásárhelyen bekapcsolod a fűtést, és mire megérkezel, jó meleg lesz a lakásban – mondja az okostermosztát fejlesztője. Eszközeiket kihalóban levő állatokról nevezik el, hogy így is felhívják a figyelmet arra, hogy felelősek vagyunk a környezetünkért. Így kerül a delfin az otthonodba.

A termosztáthoz szükséges alkatrészek többségét külföldről hozzák, de szeretnék, ha idővel ezeket is helyben le tudnák gyártani. Újabban a magánszemélyek és lakások felől az ipari szektor fele kacsintgatnak, így kerülhet egy kihalóban levő állat a szállodádba vagy a gyáradba.

Székelyföld nem csak pityóka

Rácz Attiláról sok mindent elárul, hogy állítólag nem lehet úgy beszélgetni vele, hogy legalább egyszer el ne hangozzék a szájából az innováció szó. A fiatalember a Székelyföldi IT Clusterről számolt be, ez a székelyföldi IT cégeket tömörítő klaszter, érdemes csatlakozni – biztatta a résztvevőket.

Olyan cégek vannak Székelyföldön, amelyek Mekka városának készítik a közvilágítás automatizálását, vagy amerikai ékszergyártónak szoftvert, illetve banki informatikai rendszereket dolgoznak ki. Ilyen cégeknek és termékeik iránt érdeklődőknek terveznek innovációs konferenciát, október 13-14-én a szovátai Danubius hotelbe várják az érdeklődőket.

virtualisszekelyfold

A megyei munkaerő-elhelyező ügynökség munkatársa, Jánó Edit Andrea számos olyan, a fiatalok és az ingázók munkavállalására vonatkozó kedvezményt mutatott be, amelyeket a december 1-jén törvényerőre lépő kormányhatározat tartalmaz.

Sört főznél otthon? Kiviszik a piacra.

A kis, feltörekvő cégeknek a Magyar Nemzeti Kereskedőház nyújthat segítséget, az InnoTrade programjuk révén oktatással, mentorálással, kapcsolatokkal és szakmai rendezvényekre való kijuttatással támogatják a hozzájuk jelentkező, újító szándékú vállalkozókat. De csak azokat, akik erre méltónak bizonyulnak.

innovaciosprogram

A segítségükkel nyert el a Brewies otthoni sörfőző készüléket gyártó vállalkozás 50 ezer dolláros előrendelést, egy másik cég nemzetközi fődíjat, egy harmadik pedig 12 ezer dollár értékű szerződést köthetett. Még a CES-re is segítenek kijutni, sőt, ha elég meglepő cuccal jelentkezel, még a Washington Postba is bekerülhetsz, ami, valljuk be, nem kis dolog egy kelet-európai cég részéről.

Okos és szerethető?

Geréb László a polgármester munkáját segíti a hivatalban. Elmondta, hogy több változás várható a hivatalban, köztük az, hogy létrehozzák a Gazdaság- és vállalkozásélénkítő irodát és megpróbálják úgy szervezni a dolgokat, hogy hatékonyabb legyen az ügyintézés.

Geréb valósággal elhadarta a Szerethető Székelyudvarhely című városfejlesztési koncepciót, de annyit még megjegyeztünk, hogy a városimázsra nagyobb hangsúlyt fektetnek, nem akarják, hogy fejünkre hulljon a vakolat a műemlék-épületekről, és szeretnék, ha a barátaink jövőre is meglátogatnának.

Azt is kimondta: ADÓCSÖKKENTÉS! Vagyis adókedvezményben részesülnek azok a vállalkozások, amelyek megérdemlik, mert jó fizetést adnak annak a sok munkavállalóknak, akit foglalkoztatnak, és azoknak, akik 100 ezer euró fölötti értékben hajtanak végre beruházást Székelyudvarhelyen.

Jelenleg fókuszcsoportos beszélgetéseket tartanak az önkormányzat hatáskörébe tartozókkal, például az egészségügyi dolgozókkal, az oktatókkal, civilekkel, művelődésszervezőkkel stb. Összesen 11 ilyen terület képviselőivel egyeztetnek. Ennek nyomán létrehoznak egy 40-50 oldalas koncepciót, amely alapján a koalíció az elkövetkező pár évben vezetheti a várost.

Sokszínű programválaszték

Ezután és közben még volt pályázati kerekasztal, ahol a regionális operatív programban cégek megpályázható csomagokról és a kkv-k által az államtól lehívható pályázatokról volt szó.

tornaiszilard

Aztán jött Nagy György: az UKKSZ elnöke is méltatlankodott egy sort, amiért nem veszi a szervezetét elég komolyan a megyei tanács, Orosz-Pál Levente meghívottja, a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselője is felszólalt, és volt még B2B találkozó, valamint a gyestörvény módosításait is megvitatták az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületének képviselőivel, de ezekre már végképp nem maradt energiánk. Aki kíváncsi, mi minden történt még, megnézheti az UIET Facebook-oldalán Tornai Szilárd élő közvetítéseit.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."