Itthon » Civilek

Békakirály csókja beteg gyerekeknek

Egészséges csomaggal és gyógyító mesével érkeztek a gyerekosztályra az óvó nénik. Jó fiúkák és lánykák várták őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. december 18., 17:59
2 hozzászólás. 

A mesének, az egészséges ételeknek gyógyító hatásuk van – vallják a Ficánka napközi óvó nénijei, és terjesztik is minden lehetséges eszközzel. Legutóbb a városi kórház gyerekosztályára látogattak, ahol Mesés egészség című projektjük keretében gyümölcsöket és kevés édességet tartalmazó csomagot osztottak ki a beteg gyerekeknek.

Szerencsére, nem volt sok páciens, de az ő szemük a tegnap hazamentek helyett is csillogott. Legalább négyszer telt meg a szemem könnyel, sikerült titokban elmorzsolni őket.

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban

A súlyosabb, ágyhoz kötött gyerekekhez és a picikhez egyenként odamentek az óvó nénik, és átadták a szeretetcsomagot, a nagyobbacskák az egyik kórteremben vehették át a Merkúr üzletlánc által felajánlott termékeket, miután meghallgatták a Békakirály című Grimm mese papírszínházas feldolgozását.

Béka naranccsal

Az osztály apraja-nagyja begyűl. Az egyik fiúcska a pénzéről érdeklődik, hogy megvan-e még. Miután megnyugtatják, hogy persze, megvan, a kisasztalon levő színházra szegeződik a szeme.

Bogi óvó néni egyszer csak eltűnik a parányi színfalak mögött, csak néha látszik, hogy nem varázsolta el teljesen a gonosz boszorkány, az ujjai meg-megjelennek, amikor kicseréli a színes képeket a papírszínházban.

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban

A mese közepén nagy hangon megkérdezi valaki: ez azért van, mert jó fiúka voltam? A kicsik egy része szülők nélkül van a kórházban, nekik nagyobb fájdalommal jár elviselni a betegségüket.

Norbika például súlyos vesebeteg nyolc évesen. Az elmúlt évben a marosvásárhelyi és a székelyudvarhelyi kórház között ingázott, alig két hetet tölthetett otthon, de hősiesen viseli a kórházi körülményeket.

Micimackó a rácson túl

Az osztályt felújították, első látásra vidám, gyerekbarát helynek tűnik. A folyosón Micimackó és barátai vonzzák a tekintetet, ám a kórtermek sivárságát a melegebb árnyalatú festés, az ikeás kisasztalok és a piros függönyök sem tudják feldobni.

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban

Nem tudjuk, hogy milyen állapotok lehettek azelőtt, a jelenlévők szerint óriási fejlődés történt. A nővérek szobája valóban elég barátságosnak tűnik.

A betegszobákban azonban hatalmas rácsok közül kandikálnak ki a kisbabák. Jó hír, hogy a gyerek hároméves koráig a szülő számára ingyenes a kórházban tartózkodás, azon felül napi 15 lejbe kerül. Nem sok, de láthatólag van, aki ezt sem tudja kifizetni, vagy a többi gyerekét, munkáját nem tudja otthagyni: néhány óvodáskorú egymagában van az osztályon.

Játék határokkal

Ha sok a gyerek, a nővérek nem tudnak mindenkivel foglalkozni. Nekik a Caritas munkatársai segítenek délutánonként: mesét olvasnak a gyerekeknek, van egy hatalmas szekrény, ahol a könyveket, játékokat tárolják.

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban

Játszószoba volt, már nincs. Mivel a szemészet is felköltözött a legfelső emeletre, az ebédlőt és a játékra fenntartott termet helyszűke miatt meg kellett szüntetni. Színes asztaloknál esznek a kicsik, lábuk a mozaikon csúszkál. Néhány kórterembe már sikerült szőnyeget szerezni.

A vaságy magasnak és kényelmetlennek tűnik. Ha anyuka nem elég szemfüles, a kisebb gyerek könnyen a betonon landol – állapítjuk meg.

Jótékony mese

A gyerekosztályon nagy a jövés-menés karácsony táján, holnap kisiskolások érkeznek. A Ficánka napközi sem hagy fel a jótékonykodással, a megmaradt csomagok valószínűleg a leégett bogárfalvi óvodába járókhoz kerülnek.

December 24-étől pedig a tévében láthatjuk őket: az óvó nénik Minden napra egy mese címmel a vakációban tíz napon át jelentkeznek mesével a Digital 3 televízióban esténként 8 órától, a híradó után.

Antal Csilla óvodavezető elmondta, hogy ezzel a projektjükkel is a mese gyógyító hatását szeretnék népszerűsíteni, és felhívni a szülők és a többi óvodapedagógus figyelmét a mesélés fontosságára. Az egész kicsik imádják, ha könyv nélkül adunk elő olyan, a mindennapokról szóló történeteket, amelyeknek ők a főszereplői.

Ha olvasunk a gyerekeknek, akkor életkoruknak megfelelő mesét válasszunk, fontos, hogy tiszta forrásból: lehetőleg magyar vagy más népek meséjét, vagy „műmesét", azaz szépírók történeteit.

A Ficánka napközi beteg gyerekeket látogatott a székelyudvarhelyi kórházban

A három éven felüliek már kedvelik az állatos történeteket, a 4-5 évesek pedig a varázsmeséket vagy tündérmeséket szeretik, ahol a jó győzedelmeskedik a rossz felett. Ők már el tudják választani a valóságost a képzelet szüleményétől, ezért számukra könnyebb feldolgozni a sokszor ijesztő fantázialényeket, sárkányokat, óriásokat, boszorkányokat.

„Aki minden nap kap mesét, megismeri saját szellemi gyökereit, fontos információkat szerez az élet értelméről, a nemes emberré válás módjáról, a világ működéséről és önmaga helyéről ebben a világban. Vagyis biztos kapaszkodói lesznek nehéz helyzetekben is" – hirdetik Boldizsár Ildikó meseterapeutával egyetértésben a Ficánka Napközi óvodapedagógusai.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2012-12-18 21:58:30
békakirály
Végre egy normális, nem köcsögöző szöveg. Igazán megható volt, gratulálok a szerzőnek! És kellemes ünnepeket mindenkinek!
avatar
lordking
2012-12-19 13:01:25
Gratula!! Ügyesek! Isten áldja meg őket gazdagon!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."