Itthon » Közélet

Az élhető város: van egy jó bicikliutunk

Tökéletesen gurulsz rajta fel, le, fel, le, s tőled aztán húzhatnak ezerrel a kamionok és a „Dácsiások". Ők az úton vannak, te meg a szejkei bicikliúton. Leteszteltük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/bicikli2810
itthon_kozelet/bicikli2810
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 28., 11:24
5 hozzászólás. 

A Borvíz Útja elnevezésű (vicc)program kb. másfél évnyi türelemjáték után a befejezéshez közeledik. Pedig mekkora volt a lelkesedés, amikor tavaly megtervezték és hozzáfogtak.

itthon_kozelet/bicikli2810

Probléma probléma hátán, de idén késő nyáron, illetve ősszel sikerült úgy belehúzni, hogy a terv nagy része megvalósult, a felújított vagy újonnan épített utak, objektumok használhatóak. Ilyen a bicikliút, ami az Orbán Balázs utca végétől, a települést jelző táblától indul és a szejkefürdői buszmegállóig tart.

Amíg kiérsz a városból, a megszokott sebességgel húznak el melletted a kamionok (mint tudjuk, ezek emelkedőn nem tudnak lassabban menni, képtelenek), illetve a személygépkocsik – utóbbiak vezetői kb. kilencven százalékban sietnek, úgyhogy a biciklis csak ne mind akadályozza őket, húzzon le az útpadkára. Vagy a búsba.

itthon_kozelet/bicikli2810

Az új bicikliút a városvégi „tudásemlékmű" tövéből indul. Ha már itt vagyunk, hadd mondjuk el, hogy a sokak által furcsállt betonépítményt a hetvenes években húzták fel, s a tányér lángja tulajdonképpen a tudást, a tudományt, Székelyudvarhely iskolaváros-jellegét jelzi.

Értesüléseink szerint Verestóy Árpád szobrász-rajztanár készítette (az 1957-ben emelt főtéri szoborcsoportból az öntőmunkás is az ő műve), a fehérre meszelt, öt-hat méter magas építmény tetején egy tányérszerű valami van, ebben van a „láng" fémlemezből kivágva. Valamikor pirosra volt festve.

Sokan tévesen „olimpiai lángnak" hiszik, s arra gondolnak, hogy talán az 1980-as moszkvai olimpia „tiszteletére" készítették. A betonépítmény tulajdonképpen egy stilizált emberi kar, és a tenyerén van a tál a lánggal. No de üljünk fel a biciklire.

itthon_kozelet/bicikli2810

Az első benyomásunk az, hogy a szegélykővel kirakott kerékpárút széles, illetve kényelmes. Maga az út elkészült, s habár még hivatalosan nem adták át (nem vágtak el fölötte szalagot), teljesen más érzésünk van ezzel kapcsolatban, mint azzal, ami még csak tervben van, de remélhetőleg egyszer megvalósul. Tekerünk tovább.

itthon_kozelet/bicikli2810

Mivel a terület nem egyenletes, kell felfele is hajtani, emelkedők és ereszkedők váltják egymást. De az egészben van valami nagyon biztonságos: az autók jó messze vannak tőled, nem kell állandóan lehúzódnod, még integethetsz is nekik, s az is feltűnik, hogy két bringa kényelmesen elfér egymás mellett, tehát ha egy szembejönne, talán még pacsizni is lehetne egyet menetközben.

itthon_kozelet/bicikli2810

A révbe érés tulajdonképpen a buszmegállót jelenti: a padok és a faépítmény után hirtelen véget ér utunk, a szegélykövek itt zárókőként is szolgálnak. A vendéglőhöz és a színpadhoz vezető úttal szemben ugyan van még egy lejáró-feljáró, de erre azt mondanánk inkább, hogy lesz, mert egyelőre csak egy homokkal beszórt, néhány négyzetméteres rész jelzi, hogy ha idén nem is, de jövőre elkészül. Így van ez a legvégén is, ott egy kavicsos valami jelzi, hogy jövőre itt kell fel- meg lehajtani.

itthon_kozelet/bicikli2810

Összességében elmondható, hogy lesz ebből valami, mégpedig egy nagyon jó bicikliút. Ha a jó példa ragadós lesz, akkor talán tovább is fejlődhet – ránézésre meg lehetne csinálni azt is, hogy a régi úton tovább vezetni Szombatfalván, befele, a házak között. S ha (feltehetően) a munkások által otthagyott palackok és egyéb szemét is eltűnik, akkor még jobb lesz. S egyébként multifunkcionális: a gyalogosok is ezt használják, s ha valaki „aragázszekérrel" megy tűzifáért vagy borvízért, neki is ez ajánlott.

itthon_kozelet/bicikli2810

Ami a Szejkefürdő felújítását illeti, a néhány hónappal ezelőtt még romos állapotban levő mofetta mára gyakorlatilag kulcsrakész. Befejezettnek tekinthető az országút melletti borvízkút tetőszerkezete, egyre több új pad, kockaköves út létesül a helyen.

Ha olyan tökéletes nem is lesz, mint hajdanán, Orbán Balázs idejében, a Szejke kezdi megkapni azt a megbecsülést, amit múltja és kirándulóhely szerepe, illetve udvarhelyisége megérdemel.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-10-28 21:53:47
Az első 100 méter 2 héttel ezelőtt még nagyon "dadogós" volt, ezek szerint kijavították?
A másik probléma, hogy egy gyalogátjáróval meg kell oldani a biciklis - gyalogos közlekedést a bicikliút két végénél.
A harmadik a sok szemét ( műanyag ), amit a kivitelező hátrahagyott.
avatar
FehérSólyom
2011-10-28 13:59:26
örvendetes dolog, most már körvonalazódni látszik a családi bringázás gyerekekkel (biztonságosan)egy kis szejkei piknikre ;) Remélem lesz folytatás! :)
avatar
lofej
2011-10-28 20:33:10
A minap bringáztam ki a forráshoz, pár üveg szejkevízért, s gondoltam ha már ott van én kipróbálom, és tényleg hogy megkönnyebbülés ott fent hajtani, az úttól távol, de ami zavart az hogy szörnyen hullámos, egyenetlen, szinte végig s ha csak nem séta biciklizünk szerintem eléggé zavaró, na meg a sok szemét körülötte és kitúrt föld azt is jó lenne elsimítgatni.
avatar
Barbar
2011-10-31 07:33:59
minőség???
Elég lett volna címnek az is, hogy "Van egy bicikliutunk" "jó" nélkül. Az egyetlen
+ ebben a bicikliútban az, hogy van.
- a kivitelező cég részéről az mennyire nem tud odafigyelni a környezetre ahol dolgozik, mindenhol szétszórva láthatóak az építőanyagok csomagolásából származó hulladékok.
- a kivitelező cég részéről, hogy "szakemberei" soha nem tekertek bicikliúton, és ha már ők sosem használtak ilyet valakitől tanácsot kérhettek volna mennyire emeljék ki a földből azt. Szélesnek széles az út, de ha netán a táj szépségében szeretnénk gyönyörködni tekerés közben könnyen nyakunkat törve landolhatunk a bicikliút mellett. Nem volt kedvem lemérni, de a járdaszegély minimum 15 cm magas, ha arról lepattan a kerék garantált az esés, márpedig ott gyerekek is fognak biciklizni...
- a kivitelező cég részéről, hogy nem tud egyenletes aszfaltot készíteni
Sajnos minden megvalósítás örömhíre után megmarad a keserű szájíz...
Talán választási kampány közeledik?
avatar
zterex1
2011-10-31 09:51:03
re: minőség???
Sürítve ez így mind igaz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."