Itthon » Közélet

9+1 dolog, amit még választások előtt felavatnak

Hivatalosan május 6-án kezdődik meg a helyhatósági választási kampány, amely során teljesen véletlenül számos megvalósítás átadása várható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A bontás átadása: a növényvédelmi központ bontását avatja a megye apraja nagyja fotó: P. E. É.
Mindenkinek lesz átadni valója a kampány során. Fotó: Pál Edit Éva, archív
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 21., 14:36
2 hozzászólás. 

Minden valamirevaló vezetőjelölt tudja, hogy a tettek beszédesebbek a szavaknál. Minden valamirevaló választó tudja, hogy a vezetőjelöltek tudják, a tettek beszédesebbek a szavaknál.

S mivel lóléptekben közelednek a helyhatósági választások, a döntéshozói szerepre áhítozók igyekeznek megmutatni, mi mindent tettek, illetve mennyi mindent tehetnek még a városért.

Az utolsó száz méteren valahogy mindenki bekapja a turbóvitamint, felgyorsulnak azok a munkálatok, beruházások, amelyeket már évek óta terveznek, de furcsamód eddig nem volt rájuk pénz és/vagy idő. Másfél-egy hónap alatt annyi és olyan fajsúlyú megvalósítást sikerül „tető alá hozni", amely felér az elmúlt három év és tíz hónap munkájával.

Naivitás lenne azt képzelni, hogy ez a folyamat nem egy átgondolt tudatos tervezés eredménye. Alább összegeztük a teljesség igénye nélkül, mely főbb megvalósítások várhatók ebben a szezonban.

1. Haberstumpf-villa, a Haáz Rezső Múzeum új székhelye

Udvarhely egyik patinás épületét, az 1900-ban épült villát jelenleg is tatarozzák, hogy május második felében beköltözhessen a jelenleg még a Kossuth Lajos utcában működő Haáz Rezső Múzeum. Erről a múzeum vezetősége az elmúlt hetekben többször is beszélt interjúkban.

haberstumpf marcius kik-1

Fotó: Kakasy Botond, archív

Az egykori tüdőgondozót, szülészetet és iskolát 2012-ben vásárolta meg a város, negyedmillió euróért. A névadó, Haberstumpf Károly tervezte épület felújítására évekig nem volt pénz. Tavaly augusztusban aztán megkezdődtek a munkálatok – a polgármesteri hivatal közleménye szerint azért csak akkor, mert „a tervező nem készíttette el időben a terveket, és csak ezután következhetett a munkálatok meghirdetése. A közbeszerzési eljárás során a felújításra való jogot a székelyudvarhelyi Macops Kft. nyerte el".

A munkálatok összértéke 1 427 043,01 lej, és mondanunk sem kell, hogy a hat hónapos határidőből enyhén kicsúsztak. Várhatóan épp május közepéig.

2. A volt UCECOM épülete, a régi–új iskolaközpont

A volt Spiru Haret iskolaközpont, elterjedtebb nevén UCECOM épületét 2013 júliusában vásárolta meg a város, 500 ezer euróért. A felújításra szorult épületegyüttest egyetemi központtá alakították volna: szó volt a Sapientia EMTE udvarhelyi karának létesítéséről, illetve arról, hogy itt lelne otthont a Babeş-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett, pedagógusképző tagozata, de még az Eötvös József Szakközépiskola átköltöztetését is tervbe vették, ami nagyobbacska port kavart 2013-ban.

ucecom-01-0716A „nyertesek" végül, hosszas tárgyalások és egyezkedések után a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub (ISK), illetve a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) székelyudvarhelyi kihelyezett tagozata lettek. Márciusi nyilatkozatuk szerint a felújított épületbe költözés „heteken belül" megtörténik.

A legújabb verzió szerint a Mező suli bentlakását is átköltöztetnék a Budvár utcába, de ezzel kapcsolatban még nem lehet biztosat tudni – annak mostani helyén idősotthont létesítenének, de a projekt kormánypénz-hiány miatt várólistára került.

3. Bethlen Gábor 43.

Tavaly októberben kezdték el a helyi rendőrség leendő épületének, a Bethlen Gábor és a Villanytelep utca sarkán található ingatlannak a felújítását. Akkor még csak bontottak a Lakossági Tanácsadó Iroda és a Tourinfo Információs Iroda korábbi székhelyén, amelyet a városi önkormányzat peres úton nyert el.

helyir r falbontas-2

Fotó: Kakasy Botond, archív

Az épület felújítását a Berdia Kft. nyerte el közbeszerzésen, 650 000 lej értékben, a munka határideje, ki gondolta volna, ez év április 30-a. A felújítást némiképp színesítette egy Kőmíves Kelemen-szerű ballépés, amely civil megmozduláshoz vezetett.

4. Rákóczi tér

Nagyon beindult a munka a II. Rákóczi Ferenc és az 1918. december 1. utca kereszteződésénél: az ott található tér rendezése március vége felé kezdődött meg, és azt a városháza sajtószóvivője szerint legkésőbb május elején át is adhatják.

A tér felújítási ötleteivel kapcsolatban a polgármesteri hivatal tavaly pályázatot hirdetett. A második adj teret! elnevezésű versenyben a Kisköved utcának a Győzelemig tartó részére is lehetett terveket javasolni. Az első pályázaton a Stúdió mozi előtti teret akarták felújítani, és a Zenegödör ötlete mellett döntöttek a szervezők, ám most már biztos, hogy a második pályázat hamarabb vezet eredményre, mint az első.

rakoczi ter-2

Fotó: Kakasy Botond

A II. Rákóczi utcai parkot Jakab Emőke székelyudvarhelyi építész tervezte, a kivitelező a korondi Árcsó Kft. A tér fő attrakciója Román Viktor homoródszentmártoni születésű szobrász A szekér című alkotásának másolata lesz – a másodiknak számító bronzmásolatot Sántha Csaba szovátai szobrász készíti el.

5. Csereháti sportpálya

Jó pár éve tervezgetik, és legalább négy éve a városi költségvetés-tervezetben is folyamatosan szerepel a csereháti lakónegyedet kiszolgáló, több mint 900 négyzetméteres beépített összterületű sportpálya.

Ennek szerződését április ötödikén írta alá Bunta Levente polgármester. A létesítmény az ifjúsági és az elkezdett szociális lakások között épül, s minden jel szerint teljesen véletlenül is május közepére készül el. A tervező a marosvásárhelyi Armtech Kft. és a székelyudvarhelyi Viaduct Kft., kivitelező a Viaduct Kft. A beruházási munkálatok leszerződött értéke 185 144 lej, jótállási idő 48 hónap – áll a hivatal közleményében.

cserehat palya-3

Fotó: Kakasy Botond

Érdekesség, hogy a pálya kialakításának értéke évről évre csökkent: míg 2013-ban 256 235 lejt szántak a munkára, 2015-ben már csak 210 ezer, idén pedig kevesebb mint 190 ezer lejt. A pálya a felmérések szerint mintegy 1200 embert szolgál ki.

6. Játszóterek

Ha tavasz, akkor játszótér-felújítás. Ha tavasz. Ha játszótér. Ha felújítás.

Az előző években gyakorlattá vált, hogy újrafestik a több évtizedes vasjátékokat, szükség esetén cserélik vagy pótolják a sérült elemeket. A fajátékok viszont komolyabb javításokat igényelnének, és az udvarhelyi édesanyák szerint több játszótéren teljes cserére lenne szükség.

Jatszoter-Vonat

Fotó: Pál Edit Éva, archív

Tavaly ezzel kapcsolatban petíció is indult, amely nyomán a polgármesteri hivatal nagyobb mértékű felújítást ígért. Már sokadjára. Április 7-ei közleményük szerint meg is kezdték a játékparkok rendbe tételét: újrafestik a mászókákat, csúszdákat, padokat, feltöltik a homokozókat, továbbá új bútorzati elemeket helyeznek ki. No, merünk tippelni, mikorra készülnek el a munkával?

7. Hargita Business Center

Neve is, kész épülete is van már a II. Rákóczi Ferenc utcában, a volt növényvédelmi központ helyén kialakított vállalkozói inkubátorháznak, személyzete és működési elve azonban még nem teljesen tisztázott. Mégis minden polgármester-jelölt kampányol már vele.

Az innovatív vállalkozásfejlesztő, elsősorban a frissen indult és start-up cégeket segítő létesítményre a Hargita megyei tanács a Regionális Operatív Program (POR) 2007–2013 során nyert támogatást: a kétfázisos projekt összköltsége mintegy 9,5 millió lej, amelynek jó része európai uniós és kormánypénz. A megyei tanács az építkezéshez mintegy 3,9 millióval járult hozzá.

inkubatorhaz-2

Fotó: Kakasy Botond

Az inkubátorház tervét először 2012 májusában mutatták be a sajtónak, s akkor még úgy tervezték, hogy az intézmény két éven belül működni fog. A program határidejét azóta többször kitolták, míg tavaly ősszel végül csak körbevezették az érdeklődőket a félkész épületben.

A működtetők köre azonban csak az elmúlt hetekben tisztázódott: azt a megyei tanács, az udvarhelyi polgármesteri hivatal és Oroszhegy önkormányzata alkotja majd. A vezető tanácsba 2, 2, illetve egy személy kerül be az említett intézményektől. Erős a gyanú, hogy a folyamat éppen május közepére-végére jut el addig, hogy a központ megnyílhasson, annak ellenére, hogy hét hónap telt el tétlenül.

8. EU-s élelmiszersegélyek

Az előző években sem zajlott zökkenőmentesen az Európai Unió intervenciós tartalékaiból származó élelmiszercsomagok kiosztása, hiszen a 2014-es támogatást az udvarhelyszékieknek csak tavaly januárban, a 2012-est pedig időben ugyan, de hiányosan szállították ki.

A 2015-ös program viszont teljesen kaotikus, hiszen ha a tavaly januári élelmiszerosztás későinek számított, a mostani egyenesen ejtőernyővel érkezik. Az utóbbi két évben a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt bízták meg a megyei program lebonyolításával, de a polgármesteri hivatalokkal és különféle szociális intézményekkel folytatott kommunikáció, legfőképp pedig a szállításra kiírt közbeszerzési eljárások nehézkessége miatt még mindig se kép, se hang a programról.

segely 20131015

Fotó: Kakasy Botond, archív

A legutóbbi hírek szerint leghamarabb márciusban kezdődhetett volna meg az osztás, de ez mindeddig elmaradt. Ne csodálkozzunk, ha csak a helyhatósági, netán az őszi parlamenti választásokra érkezik meg a támogatás, de azon sem, ha egyszerre két évit adnak ki, ugyanis ez is szóba került az Európai Alapok Minisztériumában.

Tavaly mintegy háromezren részesültek az élelmiszersegélyben, de a 2015-ös szabálymódosításokkal 400-ról 450-re emelték a jogosultak nyugdíjának és segélyének felső határát. Ugyanakkor azokat a személyeket is bevonták a programba, akik egyáltalán nem rendelkeznek jövedelemmel, és nem szerepelnek munkanélküliként, nyugdíjasként vagy más kedvezményezettként a nyilvántartásban – mondta korábban Petres Sándor, Hargita megye alprefektusa. Szerinte így tíz százalékkal is nőhet a jogosultak száma.

9. APIA-s támogatások

Többszöri halogatás után múlt héten kezdődött meg a tavalyi mezőgazdasági támogatások kifizetése, de a támogatásigénylő 26 ezer Hargita megyei gazda közül egyelőre csak húszezer számára utalják a területalapú és az országos kiegészítő szubvenciót – nyilatkozta egy múlt heti cikkben a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Haschi András. A fennmaradó hatezer gazda egy részének jogosultságát még mindig vizsgálják, de olyanok is vannak, akik csupán „nem kerültek sorra" még.

mezogazda

Illusztráció

Hargita megyében tavaly több mint 26 ezer gazda volt jogosult a területalapú támogatásra. Ők majdnem 178 ezer hektárnyi földterületre igényelték a juttatást, így összesen mintegy 13 millió eurós területalapú támogatást kapnak.

+1, a meglepetés

A Villanytelep utcában létesített mozgásfejlesztési rehabilitációs központ kakukktojás a felsoroltak között, mivel nem a hivatalos kampányidőszakban, hanem kicsivel korábban, április 19-én nyílt meg.

Mégis ide tartozónak érezzük, hiszen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, valamint a Soha ne add fel! Egyesület „összefogásának és együttműködésének eredményeként" létrehozott intézmény megnyitóján újra megjelent Bunta Levente polgármester, aki évekig kerülte a nyilvánosságot.

rehabilitacios-kozpont

Fotó: varoshaza.ro

A helyi támogatók és önkéntesek segítségével létrejött intézmény fenntartásába a polgármesteri hivatal egy személy fizetésével és a helyiség biztosításával szállt be, és a továbbiakban is segíti annak működését – áll a hivatal közleményében.

Hangsúlyoznánk, pozitívnak tartjuk, ha a felsorolt megvalósítások valóban elkészülnek a választásokig, s ennyi halogatás után már legalább nem tolódnak át a következő ciklusra.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
igloi
2016-04-23 16:59:00
finis
HURRÁ!
avatar
jutacs
2016-04-24 12:36:48
Csoportkép a Maffiáról

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."