Itthon » Politika

Élő közvetítés a városi tanács januári üléséről

Tizenegy napirendi pontja van 2013 első tanácsülésének, több befektetés előzetes mutatóit is vizsgálják a városatyák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. január 31., 07:52
1 hozzászólás. 

10:12 A következő ülés vezetőjének Benedek Árpád Csabát választotta meg a testület. A mostani ülés és közvetítésünk véget ért.

10:11 Benedek Árpád Csaba felhívja a figyelmet, hogy a romák felzárkóztatásának ügyében megalakult egy bizottság, ami működik, és már döntéseket is hozott.

10:08 Géczi Levente a Kuvar-negyedi vitára tér vissza: itt a lakók a Református Diákotthon Alapítvánnyal egyeztetnek a soha meg nem épült kazánház épületéről, amit a város megvehetne, elbonthatna, majd parkolót építhetne. A lakók 50 százalékos önrésszel hajlandó 25-30 ezer eurót fizetni, ám az alapítvány 50 ezret kér. A lakók több évre bérletet váltanának a létesülő parkolóban, ezzel is támogatva az ügyet.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

10:05 A polgármesteri hivatal képviselői szerint a körforgalomnál található kábel az Electrica tulajdona, őket felszólítják ennek földbe helyezésére. A makcsaköves utcák kapcsán elmondták, nem áll annyi pénz a város rendelkezésére, hogy az egészet felújítsák, de, ha a tanács úgy dönt, szakaszonként lehet szó javításról, a kövek felszedéséről és újra letevéséről.

10:01 Jakab Áron Csaba azt nehezményezi, hogy a körforgalmak építésekor prioritás volt a kábelek föld alá helyezése, a kórház melletti körforgalomnál azonban még mindig éktelenkedik egy hatalmas kábel. Másik kérdése a kockaköves utcákra vonatkozik, hiszen ezek szerinte a város ékei lehetnének, mégis ezek vannak a legrosszabb állapotban. Harmadikként a történelmi városrészben található Akarat Szövetkezet gyárára vonatkozik, ami nem illeszkedik a városképbe, kérdése, hogy lehetne-e lépéseket tenni, hogy ez kikerüljön a központból, vagy meg lehetne-e változtatni az épület külalakját.

09:57 Mike Levente egyebek közt azt nehezményezi, hogy a városba tervezett, úgynevezett hőerőművet eredetileg külső forrásokból tervezték finanszírozni, most már magánprojekt, kéri, hogy mutassák be a tanács előtt a tervet.

09:55 Jakab Attila jelzi, nem teljesen értenek egyet az elbíráló bizottságok összetételével, szerintük azok nem szakmai, hanem politikai alapon álltak össze, ezért nem tudják támogatni az eredményt. A tervezetet 11 mellette, 7 ellene szavazattal és egy tartózkodással elfogadták.

09:54 A tizedik határozattal egy tavalyi tanácsi határozatot módosítottak, formai okok miatt. A tizenegyedik napirendi pont: a város kulturális intézményvezetőinek értékelését fogadhatják el.

09:52 A piac működési szabályzatát elfogadta a tanács.

09:50 Mike Levente azt kéri, hogy a lakosság is férhessen hozzá a térfigyelő kamerák képéhez. Tikosi László elmondja, kérésre bárkinek megmutatják a rögzített felvételeket, de az állandó publikálást többen ellenzik, hiszen így kiszámítható lenne a biztonsági rendszer.

09:48 Az alpolgármester a költségszimulálás kapcsán arra tér ki, hogy ezt leginkább jövőre lehet megoldani, hiszen egyelőre nem áll a tanács rendelkezésére semmilyen konkrét adat a várható bevételekkel kapcsolatosan.

09:46 Jakab Áron Csaba felhívja a figyelmet néhány, a terven szereplő fém bódéra, melyek bérleti szerződését évente hosszabbítják meg. Javaslata szerint ezeket lebonthatnák, hiszen úgy véli, nincs helye egyéb termékeket, akár telefonokat árusító üzleteknek a piacon. Sinka Arnold a félórás parkolás lehetőségének bevezetését kéri.

09:45 Kulcsár-Székely Attila azt kéri, hogy vizsgálják meg a Csereháton egy kis piac kialakításának lehetőségét, hiszen igény és hely is lenne rá. Jakab Attila arra kéri a működetetőt, hogy tartsanak rendet a piacon, hiszen ez a nagy áruházak konkurenciája, alternatívája kell, hogy legyen.

09:44 Térfigyelő kamera elhelyezését is tervezik, ugyanis több garázdálkodó csoport is működik a piac területén.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

09:40 A piac működetetésében nem a profitszerzés a cél, hanem, hogy a vásárlóknak és az árusoknak is megfelelő feltételeket teremtsenek. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet. Tankó László örömmel fogadja a kezdeményezést, észrevételként hozzáfűzi, hogy a költségvetés vitájakor készüljön egy szimuláció a működtetés költségeiről, hogy veszteséget se termeljen.

09:38 A szabályzat csak zöldségpiacról beszél, ugyanis törvény tiltja a ruhaneműk árusítását, ezt továbbra is a piac területének hátsó részében tehetik meg az árusok. Az őstermelőket szeretnék segíteni, az első asztalokat bérleti szerződéssel nekik adnák, illetve több termék elhelyezésére is van elképzelés, szeretnék elérni a zokniárusok hátrébb költöztetését is, hogy a vásárló ne rögtön velük találkozzon.

09:36 A határozatot minden tanácsos megszavazta, most a városi piac működési szabályzatát vitatják.

09:32 Tankó László azt javasolja, úgy módosítsák a tervezetet, hogy foglalják bele a pályázati feltételt. Benedek Árpád Csaba, alpolgármester úgy gondolja, a költségvetés elfogadásakor inkább csak a projekt önrészét említsék (ami legfeljebb tíz százalék lesz), így kizárt, hogy pályázati pénzek nélkül megvalósuljon a terv, és pályázáskor sem lesz zavaró elem a pályázati pénzekhez kötött feltétel.

09:28 Csoma Zsigmond, a beruházási osztály munkatársa mutatja be a tervezetet, aki biztosítja a tanácsost arról, hogy ezeket a számításokat mindenképp elvégzik, valamint a környezetvédelmi alap támogatása nélkül el sem indul a beruházás, hiszen nem érné meg.

09:26 Tankó szerint itt nem szükségmegoldásról van szó, hanem a hatékonyság növeléséről. Úgy véli, ki kellene számolni, hogy mennyire éri meg kiépíteni a rendszert, illetve mennyi idő alatt térül meg, főként, ha nem pályázati pénzekből készül el.

09:22 A nyolcadik tervezet a Művelődési Ház melegvízszolgáltató rendszerének kiegészítéséről szól, a tervek szerint napenergiát is használnának a meleg víz előállítására. A projekt összértéke 129 ezer lej.

09:21 A sportpálya után a Jézus-kápolna közelében található kis áteresz felújítását is mind a 19 tanácsos támogatta.

09:16 A következő napirendi pont egy csereháti sportpálya létesítése, ami több, mint 1200 lakót szolgálna ki. Egy 800 négyzetméteres játékfelületű pályáról van szó, amit minimális felszereltséggel és világítással is ellátnak, összértéke 256 235 lej. A tervezetet minden tanácsos támogatta.

Tanácsülés Székelyuvarhelyen

09:13 Jakab Attila szerint a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak az a szándéka, hogy növelje a helyi adókat. Ezt tudomásul veszi az EMNP frakció, bár nem ért vele egyet. Benedek Árpád Csaba szerinte rosszul fogalmazott kollégája rosszul fogalmazott, hiszen csökkentésre nem is volt lehetőség. Az alpolgármester ugyanakkor hozzáteszi, hogy ha nem érkezik elég adó a város kasszájába, nem lesz miből a fejlesztéseket finanszírozni. A tervezetet 12 mellette szavazattal elfogadták.

09:11 Következik az idei adók mértékét meghatározó tervezet módosítása. Ez csupán formai változást jelent, ennek következtében nem lesz sem növelés, sem csökkentés.

09:09 A szakbizottságok pozitív véleményezése után 12 mellette szavazattal, hét tartózkodással elfogadták a tervezetet.

09:02 A következő tervezet is a hőenergiával kapcsolatos: ez többek között az árakat is tartalmazza. A szakhatóság már láttamozta a hőenergetikai mérleget, most a tanácsnak kellene jóváhagynia.

09:00 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a stratégiát, ezt 12 mellette szavazattal, hét tartózkodással el is fogadták.

08:56 Jakab Attila szerint be kell látnunk, hogy nem reális a stratégia, hiszen drágább előállítani egy gigakalória hőt, mint amennyit fizet érte a lakosság, ezért a lakossági ár csökkentése nem valós jövőkép.

08:53 Ráduly a stratégia kidolgozásának törvényi hátteréről beszél, majd kifejti, miért nem éri meg jelenleg pelettel fűteni, miközben gyenge minőségű fából készült őrleménnyel igen.

08:51 Tankó László szerint a távhőnek van jövője, de jelenleg bizalomdeficit van, és nagymértékű csökkentésre van szükség. A stratégiát nem látja rossznak, de azt javasolja, hogy ültessék számokba, az igazgatóság egészítse ki, majd a taggyűlés fogadja el.

08:45 Az Urbana igazgatója többek között a távfűtés árának az évek során bekövetkezett csökkenésével érvel, valamint hozzáteszi, hogy a későbbiekben a magánházak csatlakoztatása is lehetséges lesz.

08:39 Mike Levente MPP-s tanácsos szerint ez egy jó számokra alapozott, túl merész stratégia, aminek ellentmond az, hogy tavaly is több mint százan váltak le a távfűtési rendszerről.

08:37 Gergely László felhívja a tanács figyelmét arra, hogy, bár jelenleg csak megyeszékhelyeken lehet teljes tömbházakat szigetelni állami támogatással, most erre új lehetőségek is vannak, az Európai Uniótól lehet pénzeket lehívni erre, akár Székelyudvarhelyen is.

08:36 Ráduly szerint a földgáz ára a kormányzati szabályozásnak köszönhetően 2018-ig legkevesebb a duplájára fog emelkedni, így nem tartja valószínűnek, hogy ez bárkinek is jó alternatíva lesz az olcsóbb, és egyénileg szabályozható távfűtés mellett.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

08:35 A stratégiát támogatja az EMNP, Ráduly Mihály, az Urbana vezetője is arról beszél, hogy a stratégiát arra alapozták, hogy a jövőben a székelyudvarhelyi tömbházak minél inkább távfűtést használjanak.

08:31 "Az Urbana jelenleg 2367 fizikai és 50 jogi személnyek szolgáltat lakást, ez, az átlagos családlétszámot figyelembe véve mintegy hétezer személyt érint" - elemzi az előterjesztést dr. Zakariás Zoltán néppárti tanácsos. Meglátása szerint a stratégia egyik célja a távhő árának csökkentése.

08:30 Harmadikként a város hőenergia ellátására vonatkozó stratégiájának frissítése a téma. Az EMNP már többször kérte ezt, szerintük időszerű a téma.

08:29 A pénzügyi műveletet a tanács jóváhagyta, 11 mellette szavazattal és nyolc tartózkodással.

08:23 Az EMNP-s tanácsosok könyvelési gyorstalpalót kapnak a különböző gazdasági manőverek kapcsán.

08:20 "A fejlesztési szekció deficitjét a működési szekció excsedentjéből fedezzük". Nincs több kérdésünk.

08:18 A gazdasági igazgató kollégáját kéri meg, hogy nézzen utána a tételnek, addig a tanácsosok 11 mellette szavazattal és nyolc tartózkodással megszavazták az idei első határozatot.

08:16 A szakbizottságok támogatják a zárszámadást. Tankó László az egyik be nem tervezett, de a zárszámadásban megjelenő tételre kérdez rá.

08:12 Az első napirendi pontot, a 2012-es év utolsó negyedévének zárszámadását Karda Emese gazdasági igazgató mutatja be.

08:11 Az ülésvezető négysoros mondókával köszöntötte munkatársait és az év első ülését: "Itt az újév, új jót hozzon,. Régi jótól meg ne fosszon. De ha új jót nem is hozhat,. Vigye el a régi rosszat!" Frenetikus a hangulat.

08:09 Az ülést Pécsi-Kolumbán Imola vezeti, a polgármester jó munkát kívánt a testületnek, majd elhagyta a termet.

08:06 A három néppárti tanácsos megpróbált egy tanácsülést összehívni január 29-re, ám erre nem volt lehetőség, hiszen a tanácsosok egyharmadának (Székelyudvarhely esetében ez hét tanácsos) kell ezt kérvényeznie, valamint az általuk előterjesztett adócsökkentés bevezetésére sincs törvényi lehetőség.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen

08:05 Bunta: "A bal fülemmel van egy kicsi baj, valószínűleg túl sokat vadásztam".

08:04 Bunta Levente polgármester is megérkezett, és megnyitja az ülést.

08:02 Lassacskán mindhárom frakció tanácsosai megérkeznek.

08:00 Megszólaltak a harangok, nyolc óra van, a tanácsteremben jelenleg két tanácsos tartózkodik.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Schubert Gyula
2013-01-31 19:22:41
Közbiztonság
Szeretnék végre egy elfogadott határozatot olvasni, ahol le van írva, kinek, mit kell tennie, megvalósítania a közbiztonság javítása érdekében! Nem közhelyek kellenek, vizsgálóbizottság, általában beintegrálás és egyéb púder. Mindenki tudja, kikkel milyen gondok vannak a városban. Ezzel aztán vége is van az egésznek!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."