Itthon » Közélet

Többszázezer euróról vitatkoztak a tanácsosok órákon át

Nem volt ez szórakoztató, de tény, hogy egyik legviharosabb tanácsülés volt hétfőn délelőtt. De nemcsak ezért volt rendkívüli.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules1
Fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. december 18., 21:05
0 hozzászólás. 

Emelkedett hangnem, egymás kioktatása és tíz napirendi pont voltak terítéken a hétfői rendkívüli tanácsülésen, amit még szünetekkel is megszakítottak, így többórássá sikerült tenni. Az egyik napirendi pontban nem tudtak végleges döntést hozni, így a héten még egyszer össze kell ülnie a testületnek, a jövő hét közepén pedig a rendes havi ülést is meg kell tartani.

A Szarvas Zsuzsanna által vezetett ülés első öt napirendi pontja terület- illetve épületvásárlásokról szólt. Szólt volna, ha simán ment volna – jelentős pénzösszegekről van ugyanis szó, s az előterjesztésekben több hibát is találtak az ellenzéki tanácsosok. Iszonyatos viták születtek, s még nincs vége egyik-másik történetnek.

tanacsules2

Még a napirendi pontok tárgyalása előtt jelezték az RMDSZ-esek, hogy pénteken kapták meg a tervezeteket, szakbizottsági ülést nem tartottak és emiatt nehezen lehet dönteni ezekben a vagyoni kérdésekben, hiszen nagy pénzösszegekről van szó. A polgármester a bevezetőjében ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés elfogadása után, már márciusban nekifogtak az ingatlanok tulajdonosaival való tárgyalásoknak, de csak most tudták előkészíteni a tanácsi határozatokat, miután megszülettek a megegyezések.

Körforgalom lenne az Orbán Balázson?

A legelső az Orbán Balázs utca 52. szám alatti ingatlan esete volt, amit a város azért vásárolna meg a Zomora családtól, hogy a házat lebontsák és kiszélesítsék az utat, illetve – az elképzelések szerint – egy körforgalom is létesülhetne ott.

„Vegyük meg, mert életveszélyes az a szakasz!" – hangzott el a tanácsülésen, ám az RMDSZ-es tanácsosok azt firtatták, hogy 75 ezer euró nagyon sok a 11 ár telekért és egy olyan házért, amit lebontanának. Ez a történet nem idén kezdődött, Gálfi Árpád polgármester ugyanis azzal replikázott, hogy korábban 130 ezret kértek érte a tulajdonosok, majd 91 ezer euróra lealkudták, majd amikor a felértékelés során 83 ezret állapított meg a szakértő, sikerült a polgármesternek 75 ezerre lealkudnia – úgy, hogy személyesen tárgyalt a Zomora-családdal. Az RMDSZ-esek szünetet kértek, konzultáltak, majd végül elfogadták és megszavazták a tervezetet, így megveszi a város a Zomora-ingatlant.

tanacsules3

A második napirendi pontnál egyetértés volt, ugyanis a Bethlenfalvi úton, a vízlevezető mellett vennének meg szintén egy házat és egy területet ugyanilyen célból: kiszélesítenék az utat és / vagy körforgalmat létesítenének.

Hetven évig „bitoroltuk" az egyház területét

Ez a harmadik napirendi pontnál hangzott el aminek az volt a témája, hogy a város megvásárolja a református egyháztól az egykori Kollégium-kert közel kéthektáros területét – ez a stadion melletti-mögötti hely, rajta az asztalitenisz-teremmel. 101 ezer euróban egyezett meg a polgármester az egyházzal (mint mondta, 143 ezerről jött le ennyire az ára) – Gálfi egyébként mindegyik vásárlásról azt mondta, hogy nem is olcsón, de nem is drágán akarják megvenni az említet ingatlanokat, területeket.

A bökkenő itt az volt, hogy a 2005-ös árvizet követően, 2006-ban az asztalitenisz-termet felújították részben adományokból, részben pedig közpénzből – az egyház a területet csak egy évvel később, 2007-ben kapta vissza jogos tulajdonába. Az RMDSZ-esek szerint a baj ott van, hogy már egyszer költöttek erre közpénzt, így a számvevőszék vagy más hatóság törvénytelennek találhatja. A polgármester többször is hangsúlyozta, hogy jogászokkal is konzultált és teljesen törvényesen meg lehet venni a területet, ugyanis az cél, hogy a strand és a stadion között egy sportkomplexumot építsen ki a város.

tanacsules4

Derzsy László tanácsos azonban két olyan egyházi ingatlan, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a marosvásárhelyi Katolikus Gimnázium példáját hozta fel, amelyekkel a visszaszolgáltatás után hatalmas bonyodalmak voltak, vannak. A polgármester azonban azzal érvelt, hogy amennyiben nem szavazzák meg a vásárlást, akkor a Puskás Akadémia terveit húzzák keresztül, amelynek tervei lennének egy itteni sportbázissal.

Gálfi szerint egyszer már elment innen az akadémia, mert az előző városvezetés nem volt hajlandó fogadni a vezetőségüket, ezért került Csíkszeredába a székelyföldi kirendeltségük és nem Udvarhelyre. Abban egyeztek meg, hogy a tanácsülés végére halasztják ezt a napirendi pontot, s addig előkeresik azt az aktát, amiből kiolvasható, hogy mennyi közpénzt és ki költött a 2006-os javításra.

Egy hasonló napirendi pont (az állat- és autópiac területének kibővítése) simán átment, itt arról van szó, hogy a parkolást szeretnék hátul megoldani egy új területen, így kedden és vasárnap reggel-délelőtt nem a II. Rákóczi Ferenc utcán kellene parkolniuk az autóknak.

Az ortodox egyházzal is területet „bótol" a város

Egy másik vásárlásos ügy, amiben nehezen lett konszenzus, az volt, hogy a város két Éltetőkút utcai területet vesz meg az ortodox egyháztól – ez az a rész, ahol illegálisan 29 épület áll, az önkormányzat ezt a helyzetet szeretné rendezni. A polgármester szerint a 180 ezer euróért vennék meg a két területet.

Ugyanaz volt a probléma, mint az elsőnél: ez az összeg túl nagy ahhoz képest, hogy nem tudjuk, hogy mi az elképzelés a területtel kapcsolatosan – mondták az ellenzéki tanácsosok közül többen. Nagyon fontos lenne, ha a városhoz kerülne a két terület, mert akkor az illegális építkezések nem folytatódnának, rendet lehetne tenni ott ebből a szempontból, hiszen a közeli, Csereháti lakótelep lakóinak is gondot okoz a közeli utca, amit többen „no go zónaként" emlegettek a tanácsosok közül.

tanacsules5

Telekkönyvileg most lett „tiszta" a két terület, határozott lépés lenne előre a megvásárlása. Az RMDSZ-esek szünet után megszavazták azzal a feltétellel, hogy két hónapon belül bemutatja a hivatal a konkrét elképzeléseket az Éltetőkút utcai területekkel kapcsolatosan. Sok-sok vita volt ezzel kapcsolatosan is, Gálfi nem győzte hangsúlyozni, hogy idejében nekifogtak a vásárlások előkészítésének.

Ezután három „könnyebb" napirendi pont következett, az Ifjúsági és Idegenforgalmi irodát egy 2.200 lejes összeggel támogatta egy jogi személy, a Bethlen Gábor Általános Iskolát egy másik több mint 3 ezer lejjel, ezt elfogadta a tanács, majd kiigazították a költségvetést is 231 ezer lejjel, amit a távhő-szolgáltatás javítására fordítanak. Mint múltkor eldőlt, a város csatlakozik a Hargita Víz Közösségközti Fejlesztési Egyesülethez, ennek most az egyik meghatalmazási dokumentumát szavazták meg egy kisebb vita után.

Legyen, de mégse legyen?

Ezután visszatértek a stadion melletti terület és épület ügyére, de minden volt, csak épp konszenzus nem. A teremből már többen távoztak, mindkét oldalról, a vita pedig egyre hevesebb lett. Gálfi nagyon határozottan ragaszkodott ahhoz, hogy szavazzák meg az eredeti előterjesztést, mert ellenkező esteben a város elesik egy lehetőségtől, a RMDSZ-esek pedig azzal kontráztak, hogy amíg nem látják azt az összeget, amit közpénzből az asztalitenisz-terem felújítására fordítottak, addig nem szavazzák meg.

Hiába győzködte Gálfi őket, hogy így is meg lehet szavazni, végül arról született egy kompromiusszumos döntés, hogy az asztalitenisz-terem területe nélkül veszik meg a terület többi részét, majd amikor tisztázódik a helyzet, néhány nap után azt is megvásárolják, de arra külön határozatot hoznak. Ez Orbán Árpád alpolgármester javaslata volt, az ilyen ügyekben jártas Mike Levente pedig azt mondta, hogy meg lehet ezt így oldani – mivel a telek- és építkezési ügyekben általában hallgatnak Mike szavára, így elfogadták ezt a kompromisszumot.

Ennek az ügynek biztosan lesz még folytatása, de a többinek is. Vagyoni, pénzügyi kérdésekről lévén szó, kell a kétharmados többség, ami ugye nincsen meg a Koalíciónak. Mindez azért is fontos, azért kell még ezen a héten elrendezni – mint többször elhangzott az ülésen – mert jövő héten a pénzügy nem dolgozik, s ezeket az előirányzott összegeket (mivel az idei költségvetésben szerepelnek) idén muszáj elkölteni.

Nem volt egy egyszerű tanácsülés, jó háromórásra sikerült, de végre volt egy kis rakendról. Még ha sokan úgy is voltak-voltunk vele, hogy most az egyszer tényleg nem akarózott táncolni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."