Itthon » Közélet

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács februári üléséről

A 2011-es év második tanácsülésén a tervek szerint nem választanak új alpolgármestert, a fő téma a város idei költségvetésének megvitatása és elfogadása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2112
tanacsules2112
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. február 18., 12:00
4 hozzászólás. 

13:36 A következő ülés vezető elnökének Szász Jenőt választották, Molnár Miklós bezárta az ülést. Ezzel közvetítésünk is véget ért.

13:34 Molnár beszámol, az MPP frakciója minden szakbizottsági ülésen részt vett és dolgozott, ezt nem tartják destruktív magatartásnak. Ugyanakkor itt voltak a tanácsülésen és a költségvetésről akartak beszélni, nem ők hagyták el a termet.

13:32 Szász szerint "egy okos polgármester elfogadta volna a szakbizottságok módosító javaslatait, ám nekünk nem okos polgármesterünk van, hanem Bunta".

13:30 A polgáriak elnöke elismétli a korábban sajtótájékoztatón bemutatott kifogásaikat.

13:29 Szász Jenő szerint a költségvetés egy elképzelés nélküli, csíki könyvelő által összefércelt tervezet.

13:27 Gálfi Árpád is a Székelyudvarhelynek juttatott pénz mennyiségét kevesli.

13:25 Balázs Árpád a korábban említett beadványt olvassa fel.

13:24 Orbán Balázs a földosztó bizottság összehívásának időpontja felől érdeklődne a polgármestertől, ám nincs akitől.

13:23 Sebestyén szerint az RMDSZ tanácsosai és a polgármester soha sem közelítettek a polgáriak és a zöldek felé, nem kívántak egyeztetni.

13:19 Megszavazták ezt a tervezetet is - egyöntetűen. Az utolsó napirendi pont a különfélék, Sebestyén Csaba, Orbán Balázs, Gálfi Árpád, Szász Jenő, Molnár Miklós szólalnak fel.

13:18 Mindenki pozitívan szavazott, elfogadták a határozatot. Következik az MPP által előterjesztett tervezet, március 15 helyi jellegű, hivatalos ünnepé és szabadnappá való nyílvánítására vonatkozóan.

13:14 Furcsa helyzet állt elő, a teremben maradtak folytatják az ülést, megválasztották Molnár Miklóst ülésvezetőnek, az eredetileg tizediknek előterjesztett napirendi pontot tárgyalják, a Nicolae Bălcescu és Rét utcákat összekötő útszakasz és a közvilágításra vonatkozó beruházási munkálatok technikai-gazdasági mutatóinak elfogadása.

13:11 Az RMDSZ-es tanácsosok elhagyták a termet, a polgáriak hevesen vitatkoznak a polgármesterrel. A polgáriak és Jakab Attila a jegyzővel egyetemben a teremben maradtak.

13:10 Szász Jenő szerint az ülésvezető nem függesztheti fel az ülést. A polgármester visszavont minden napirendi pontot, valószínűsíti, hogy összehívja jövő hétre az ülést.

13:09 Az RMDSZ frakció konkrét tárgyalásokat javasal a következő napokban a zöldekkel, valamint esetlegesen a polgáriakkal is. Az ülésvezető fel fogja függeszteni az ülést és arra kéri a polgármestert, hogy hívja össze a tanácsülést jövő héten, amennyiben eredményesek lesznek a tárgyalások.

13:07 A frakció nem lát arra esélyt, hogy ma elfogadják a költségvetést, hiszen a szakbizottsági véleményezések sem pozitívak. Az RMDSZ a következő órákban, napokban megpróbálja erről a holtpontról elmozdítani a költségvetést, tárgyalni készülnek a zöldekkel, valamint elutasítják az MPP destruktív hozzáállását.

13:05 Benedek Árpád-Csaba az RMDSZ frakció nevében nyilatkozik: nem örvendenek a zöldek bejelentésének, sokkal pozitívabbnak tartották volna, ha korábban tárgyaltak volna az RMDSZ, vagy az RMDSZ és az MPP frakciójával.

12:50 Az RMDSZ szünetet kért.

12:48 A zöldek udvarhelyi szervezete megfogalmazott egy nyilatkozatot, melyben a megyei pénzek elosztását nehezményezi. A párt nem kíván részt venni a városi költségvetés megszavazásában, amíg az RMDSZ nem biztosít garanciát, hogy Székelyudvarhely több pénzt kapjon.

12:47 A gazdasági szakbizottság módosításokkal fogadta el a költségvetést, akárcsak az urbanisztikai, a szociális és a projektes.

12:46 A városvezető bízik a pályázatok sikerességében, valamint elmondja, gyakran neheztelve tekintenek a megyeszélhelyre, ugyanis Csíkszereda aránytalanul nagyobb összegből gazdálkodhat.

12:45 A polgármester úgy véli, az előterjesztett költségvetés biztosítja a város működését., sőt, még néhány plusz fejlesztést is sikerült betervezni (mint pl. egy áramfejlesztő beszerzése a Művelődési Ház és esetlegesen a sportcsarnok részére).

12:44 Bunta szerint minél többet kell beruházásra költeni. A költségvetés struktúrája idéntől változott, így nehéz a tavalyihoz hasonlítani.

12:41 A város 7-10 millió lejjel gazdálkodhat szabadon, a maradéknak megvan a helye (tanügyiek fizetése, közvilágítás, stb.).

12:40 Idén 64 millió lejes költségvetésről beszélhetünk, a tavaly 72 millió volt az összeg.

12:37 Nagy falat következik, a város idei költségvetésének megvitatása és elfogadása. Bunta Levente bevezetőjében elmondja, hogy közel 22 százalékkal csökkent a város költségvetése 2008-hoz képest.

12:36 Szavazat alá bocsátották a határozattervezetet: az RMDSZ-es tanácsosok mellette, Jakab Attila és 4 MPP-s tanácsos ellene szavaztak, a többiek tartózkodtak, így nem ment át a tervezet.

12:35 Bunta Levente továbbra is hangsúlyozza, hogy valóban el lehetett volna hasznosan költeni a pénzt, de nem volt erre törvényes lehetőség.

12:34 Sebestyén Csaba is nehezményezi, hogy az összeget nem költötték el a Szentjános utca felújításának befejezésére.

12:31 Szász szerint elvi kérdés, hogy a városba érkező pénzeket meg kell tartani.

12:29 Az urbanisztikai szakbizottság is negatívan véleményezte a vita tárgyát képező módosító határozattervezetet. Ennek témája egyébként 69.000 RON, amit a város támogatásként kapott, ám nem kaptak törvénye utat az összeg elköltésére, ezért vissza kellett utalni.

12:28 Időközben Balázs Árpád juttatott el hozzánk egy, a polgármesterhez címzett dokumentumot, melyben az MPP tanácsosai kérik, hogy a hivatal hozza nyilvánosságra, hogy a különböző sajtótermékek kiadóinak milyen jogcímen, mikor és mekkora összegeket fizettek ki, valamint azt is szeretnék tudni, hogy mennyibe kerül havonta a Dolgaink című kiadvány.

12:24 A gazdasági szakbizottság nem fogadta el a módosítást, a vonatkozó ülésen arra jutottak a városatyák, hogy a számok nem felelnek meg a valóságnak.

12:22 Az első pont egy, az idei költségvetési terv kiigazítására vonatkozó határozattervezet ismertetése.

12:20 Az eredetileg előterjesztett tíz napirendi pontot elfogadták a tanácsosok, akárcsak a polgáriak által előterjesztettet, valamint a különféléket.

12:17 Molnár Miklós is inkább külön napirendi pontként szeretné felvenni a témát. Az ülésvezető külön szavaztatja meg a napirendi pontokat, 11.-ként a polgáriak által javasolt témát.

12:16 Jakab Attila javasolja a téma tárgyalását a különfélék napirendi pontban, ahol elvi döntést lehetne hozni.

12:15 Az ülésvezető először az előterjesztett tíz napirendi pontot akarja megszavaztatni, Szász Jenő javaslata szerint előbb a polgáriak módosító javaslatát kéne megszavazni.

12:13 A polgármester nem látja lehetőségét, hogy egy hirtelen előhozott témában ezen az ülésen tárgyaljanak.

12:12 Balázs Árpád március 15. ünnepnappá való nyilvánítása ügyében szólal fel, a honlapunkon is közölt indoklást letette a jegyző asztalára.

12:11 Bunta Levente polgármester válaszol a felvetésre: elmondása szerint a város főépítésze is tájékozódott az ügyben, a büntető jegyzőkönyvet ma írta alá a városvezető, amivel azonnali hatállyal leállították a munkálatokat.

12:10 Jakab ismerteti a helyzetet, véleménye szerint itt "jó balkáni módon mutyizás és sumákolás" történik, így építenek házat és engedélyek nélkül vágják ki a több mint 100 éves erdőt.

12:08 Jakab Attila szólal fel napirend előtt: a téma egyik cikkünk, a szombatfalvi fenyvesben történő fakivágások.

12:07 Gálfi Árpád késik, a polgáriak szerint hamarosan érkezik, ezzel teljes lesz a létszám.

12:06 A költségvetési törvény rendelkezései miatt tartják hamarabb az e havi tanácsülést.

12:04 Megérkezett a polgármester, valamint az ülést vezető Benedek Árpád Csaba is.

12:00 A tanácsosok özönlenek a terembe, hamarosan kezdődik a februári, rendes havi tanácsülés



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nulla-tolerancia
2011-02-18 15:44:09
Pfujj!!! Rmdsz a kormányban, rmdsz a parlamentben, rmdsz a megyénél, rmdsz udvarhelyen. Inkompetens társaság. Képtelenek egyeztetni, képtelenek a közösségi képviseltre, képtelenek méltóságteljesen viselkedni és képtelenek beismerni, hogy idejük lejárt. Ilyen megvezethető, gyenge bandát mint ezek ritkán látni. Ha a padlót törölik velük is csak súnynak. Sajnálatra méltóak.
avatar
szp
2011-02-18 20:04:23
liberális démon
Az lenne az ideális ha nem a démonnal egyeztetne az UDMRÉ frakcijó hanem az emberekkel, akik megválasztották. Az is jó lenne ha Szász Jenő és csapata önértékelőt tartana, és végre a város érdekében tenne valamit. Elég volt a csicskákból akik a vezérükért képesek bármire. Tanácsos "urak" , ez már a XXI század és nem a XX-ik amikor még az emberek hittek a manipulatív etetésnek. Nagyon érdekes, hogy Csaloka és Templom utcai felujításokat szorgalmaz az ex polgármester. Talán nem véletlen igaz?????
avatar
wadasz
2011-03-03 10:46:55
na mi van akko az erdovel?
avatar
blazsek
2011-03-03 10:56:14
szp! Nem a szívem csücske Szász Jenő, de minden javaslatában mögöttes szándékot keresni valamiféle Sherlock Holmes-szindróma lehet. Mire gondolsz, miért a Templom utca és a Csalóka jött szóba? Hiszen ő a Lejtő utca környékén lakik. Szerintem sem véletlen. Mindkét környék teljesen lepukkant, évtizedek óta nem törődnek velük, miközben felkapott kertvárosi részekké alakultak át. A korábbi forgalom megsokszorozódott és a régi infrastruktúra az építőanyagokat szállító autók miatt tönkrement. Persze ugyanez a helyzet a Rózsa utcával is, de az már lerágott csont. És a politikusnak is kell időnként egy kis friss konc. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."